Przejdź do treści

Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz

Zupa serowa z pietruszkowym pesto
Zupa serowa nie musi być bombą kaloryczną. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Musimy przestać wierzyć w te medyczne mity! Wraz z ekspertami obaliliśmy 10 z nich
Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!
łóżko para nóg
Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików
Które ćwiczenia na macie najlepiej wyrzeźbią twoje ciało? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła

Zupa serowa – brzmi kalorycznie? Przygotowaliśmy zdrową odchudzoną wersję gęstej zupy serowej z pietruszkowym pesto. Skorzystajcie z przepisu

Do dziś pamiętam z dzieciństwa, jak smakowała mi zupa serowa mojej babci. Babcia robiła ją na wywarze z kurzych skrzydełek, w którym roztapiała dużą ilość serków topionych. Posypywała ją posiekanym szczypiorkiem i podawała z grzankami z bułki poznańskiej. Czasem babcia przemycała w zupie kawałek startego na tarce selera albo pietruszki. Potem na długo zapomniałam ten smak. Dopiero na studiach zaczęłam (o zgrozo!) opychać się zupkami w proszku, z których moją ulubioną była właśnie zupa serowa. Na szczęście dość szybko oprzytomniałam i porzuciłam ten fatalny nawyk…

 

Dzisiaj moja zupa serowa nieco odbiega od babcinej. Rezygnuję z bulionu mięsnego i przygotowuję ją na lekkim wywarze warzywnym, daję też mniej serków, wskutek czego zupa nie jest już tak gęsta, ale z kolei ma mniej kalorii. Zamiast szczypiorku dodaję pietruszkowe pesto, które bardzo fajnie podkręca smak. Oczywiście można po prostu posypać zupę pietruszką, ale szczerze polecam wam poświęcić chwilę na ukręcenie sosu, bo z nim zupa serowa komponuje się o niebo lepiej niż z samą natką. Ostatnia modyfikacja, jaką wprowadzam, to zastąpienie grzanek z pszennej bułki kosteczkami z chleba razowego usmażonymi na patelni na kropelce oliwy.

To co, robimy serową?

zupa serowa

Zupa serowa z dodatkiem pietruszkowego pesto. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Zupa serowa z pietruszkowym pesto – składniki:

– 750 ml bulionu warzywnego
– 200 g serka topionego śmietankoweg
– 1 średnia cebula, drobno posiekana
– 1 zmiażdżony ząbek czosnku
– 1 łyżeczka oliwy
sól i pieprz do smaku

na grzanki:
– 4 grube kromki chleba razowego, pokrojonego w kostkę
– 1 łyżeczka oliwy

na pesto pietruszkowe:
– pół pęczka natki pietruszki
– 1 mały ząbek czosnku
– 3–6 łyżek oliwy
– sól i pieprz do smaku

Zupa serowa z pietruszkowym pesto – przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej chwilę cebulę i 1 ząbek czosnku. Następnie wlewamy bulion, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników (gdy serki się roztopią i zupa będzie gładka, zdejmujemy ją z ognia).

 

Kiedy zupa się podgrzewa, przygotowujemy sos pietruszkowy i grzanki. W blenderze umieszczamy wszystkie składniki sosu i miksujemy je na gładką masę. Solimy i pieprzymy według uznania.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy na niej pokrojonego w kostkę razowca. Zdejmujemy z ognia, gdy się przyrumieni ze wszystkich stron.

Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy łyżeczkę pesto pietruszkowego i podajemy z grzankami.

Smacznego!

Ania Włodarczyk – prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację