Przejdź do treści

Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz

Zupa serowa z pietruszkowym pesto
Zupa serowa nie musi być bombą kaloryczną. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ćwicz kręgosłup - to proste!
Oto 7 ćwiczeń, za które twój kręgosłup ci podziękuje. Wystarczy niewiele, by poczuć znaczną różnicę
„Hashimoto nie jest wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej”. O zależności pomiędzy hashimoto a dietą eliminacyjną, rozmawiamy z endokrynolożką i dietetyczką
Wiosenna pizza na zielonym spodzie
kobieta nurkująca w wodzie
Freediving – podwodna medytacja
lekarka Małgorzata Ponikowska
„Selen to czarny koń wśród suplementów w chorobie Hashimoto”. Lekarka Małgorzata Ponikowska o wspomaganiu chorób tarczycy selenem

Zupa serowa – brzmi kalorycznie? Przygotowaliśmy zdrową odchudzoną wersję gęstej zupy serowej z pietruszkowym pesto. Skorzystajcie z przepisu

Do dziś pamiętam z dzieciństwa, jak smakowała mi zupa serowa mojej babci. Babcia robiła ją na wywarze z kurzych skrzydełek, w którym roztapiała dużą ilość serków topionych. Posypywała ją posiekanym szczypiorkiem i podawała z grzankami z bułki poznańskiej. Czasem babcia przemycała w zupie kawałek startego na tarce selera albo pietruszki. Potem na długo zapomniałam ten smak. Dopiero na studiach zaczęłam (o zgrozo!) opychać się zupkami w proszku, z których moją ulubioną była właśnie zupa serowa. Na szczęście dość szybko oprzytomniałam i porzuciłam ten fatalny nawyk…

 

Dzisiaj moja zupa serowa nieco odbiega od babcinej. Rezygnuję z bulionu mięsnego i przygotowuję ją na lekkim wywarze warzywnym, daję też mniej serków, wskutek czego zupa nie jest już tak gęsta, ale z kolei ma mniej kalorii. Zamiast szczypiorku dodaję pietruszkowe pesto, które bardzo fajnie podkręca smak. Oczywiście można po prostu posypać zupę pietruszką, ale szczerze polecam wam poświęcić chwilę na ukręcenie sosu, bo z nim zupa serowa komponuje się o niebo lepiej niż z samą natką. Ostatnia modyfikacja, jaką wprowadzam, to zastąpienie grzanek z pszennej bułki kosteczkami z chleba razowego usmażonymi na patelni na kropelce oliwy.

To co, robimy serową?

zupa serowa

Zupa serowa z dodatkiem pietruszkowego pesto. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Zupa serowa z pietruszkowym pesto – składniki:

– 750 ml bulionu warzywnego
– 200 g serka topionego śmietankoweg
– 1 średnia cebula, drobno posiekana
– 1 zmiażdżony ząbek czosnku
– 1 łyżeczka oliwy
sól i pieprz do smaku

na grzanki:
– 4 grube kromki chleba razowego, pokrojonego w kostkę
– 1 łyżeczka oliwy

na pesto pietruszkowe:
– pół pęczka natki pietruszki
– 1 mały ząbek czosnku
– 3–6 łyżek oliwy
– sól i pieprz do smaku

Zupa serowa z pietruszkowym pesto – przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej chwilę cebulę i 1 ząbek czosnku. Następnie wlewamy bulion, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników (gdy serki się roztopią i zupa będzie gładka, zdejmujemy ją z ognia).

 

Kiedy zupa się podgrzewa, przygotowujemy sos pietruszkowy i grzanki. W blenderze umieszczamy wszystkie składniki sosu i miksujemy je na gładką masę. Solimy i pieprzymy według uznania.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy na niej pokrojonego w kostkę razowca. Zdejmujemy z ognia, gdy się przyrumieni ze wszystkich stron.

Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy łyżeczkę pesto pietruszkowego i podajemy z grzankami.

Smacznego!

Ania Włodarczyk – prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Zielone liściaste warzywa. Dlaczego warto je codziennie jeść?

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Wegańskie masło jaglane

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami