Przejdź do treści

Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przeziębienie u kobiety / istockphoto.com
Czego nie powinnaś robić, gdy jesteś przeziębiona?
7 suplementów stworzonych z myślą o kobietach
Suplementy dla kobiet – sprawdź, czy twój organizm ich nie potrzebuje
Co osłabia mięśnie dna miednicy? Wymienia Pani Fizjotrener
Pacjentka w łóżku / istockphoto.com
Ginekologowi warto mówić o tym, że podczas seksu cię boli, że nie masz ochoty na czułości albo, że w ostatnim czasie spałaś z kilkoma facetami
Błędy pielęgnacyjne. Jakie popełniamy najczęściej? Wymieniają „Modne Farmaceutki”

To popularne danie kuchni koreańskiej oznacza “wymieszany ryż”. Brzmi całkiem prosto i faktycznie istota potrawy jest niezbyt skomplikowana. Bibimbap to podawany na ciepło biały ryż z dodatkami. Ale smak, dzięki przyprawom, daleki jest od banalnego!

Podobno tradycyjnie przygotowywano go w wigilię Księżycowego Nowego Roku, kiedy ludzie chcieli pozbyć się resztek przed świątecznymi obchodami. Bibimbap popularny był też wśród rolników w czasie zbiorów, jako najprostszy sposób na przygotowanie posiłku dla dużej grupy osób.

Podstawowymi dodatkami do dania są tzw. namul, czyli przygotowane w odpowiedni sposób warzywa. Najczęściej są smażone, a następnie doprawiane mieszanką oleju sezamowego, pasty doenjang (przygotowywana ze sfermentowanej soi, podobna do miso), czosnku i soli, ale mogą być też surowe, gotowane, suszone albo fermentowane. Do najchętniej używanych należą marchewka, kiełki fasoli, szpinak, koreańska cukinia, rzodkiewka, ogórek i grzyby, ale mamy dużą dowolność w komponowaniu dania. Oprócz warzyw tradycyjny bibimbap podaje się z jajkiem i plastrami mięsa (najczęściej wołowiny) oraz ostrym sosem gochujang.

Warzywnych możliwości jest tak dużo, że łatwo możemy przygotować wegańską wersję dania, wybierając ulubione warzywa (lub takie, które akurat mamy w lodówce). Zgodnie z zasadami koreańskiej kuchni powinniśmy postarać się wykorzystać co najmniej pięć dodatków w różnych kolorach – jest to związane z tradycyjną symboliką, ale przy okazji pomoże nam stworzyć bogaty w różne składniki odżywcze posiłek. Oprócz najpopularniejszych warzyw świetnie sprawdzą się bakłażan, dynia, różne odmiany kapusty, domowe kimchi oraz dowolne liście lub zioła. Można też wykorzystać już gotowe resztki, np. ugotowaną marchewkę lub zamarynowany ogórek z wczorajszego obiadu.

Każdy składnik przygotowujemy i układamy oddzielnie, a tuż przed zjedzeniem wszystko mieszamy. Brzmi jak szaleństwo? Trochę tak, ale jest ku temu kilka powodów. Po pierwsze, tak przygotowane danie wspaniale się prezentuje. Po drugie, różne składniki wymagają trochę innego czasu gotowania. Czasami chcemy też osiągnąć nieco inny smak poszczególnych warzyw. Oczywiście tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować wszystkie warzywa na jednej patelni.

Sos gochujang można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale gotowe sosy często zawierają niepożądane dodatki, np. syrop kukurydziany i liczne konserwanty. Stosunkowo łatwo możemy zrobić sos samodzielnie, najlepiej z grubo mielonej papryki gochugaru, ale możemy zastąpić ją dowolną ostrą papryką w proszku.

Bibimbap

przepis na bibimbap

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Składniki (porcja dla 2 osób):

– 250 g ugotowanego ryżu (może być brązowy lub pełnoziarnisty)
– 1 marchewka
– 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
– 1 szklanka liści szpinaku
– 2 pieczarki portobello
– 1 ogórek
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– 1 łyżka pasty z tamaryndowca
– 1 łyżka mirin
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżeczka pasty doenjang lub miso
– 1 łyżeczka płatków chili
– 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
– szczypta soli
– 3 łyżki posiekanego szczypiorku
– łyżeczka czarnego sezamu
– łyżeczka białego sezamu

sos gochujang:

– 2 łyżki ostrej papryki w proszku (najlepiej koreańska gochugaru)
– 2 łyżki pasty z tamaryndowca
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 łyżeczka pasty doenjang lub miso
– 1 łyżeczka octu ryżowego
– 1 łyżeczka cukru kokosowego

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie gęsty sos.

Ogórka kroimy na cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Mieszamy z octem ryżowym, płatkami chili, łyżką posiekanego szczypiorku i szczyptą soli. Odstawiamy.

Marchewkę obieramy i kroimy na cieniutkie paski. Na patelni lub w woku rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju kokosowego. Smażymy paski marchewki przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z czarnym sezamem.

Rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy kiełki fasoli i smażymy je przez 1-2 minuty.

Zdejmujemy z ognia, mieszamy z łyżeczką oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki pasty doenjang i łyżką posiekanego szczypiorku.

Rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy szpinak i smażymy, aż lekko zwiędnie – około 20 sekund. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z łyżeczką oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki pasty doenjang, łyżeczką białego sezamu i łyżką posiekanego szczypiorku.

Pieczarki kroimy w paski. Rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy grzyby i smażymy przez 3-4 minuty. W małej miseczce mieszamy pastę z tamaryndowca, mirin i cukier kokosowy.

Dodajemy do pieczarek i smażymy przez minutę.

Przygotowujemy dwie miski. Na dnie układamy ciepły ryż, na górę dodajemy przygotowane składniki, każdy oddzielnie: ogórek, marchewka, szpinak, kiełki, grzyby oraz sos. Całość mieszamy tuż przed zjedzeniem.

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką

Domowy ketchup

Przepis na domowy ketchup. Pyszny i bez dodatku sztucznych barwników!

Pizza z dynią

Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

3 razy wrap

Znudziły ci się zwykłe kanapki? Zrób sobie wrapy. Proponujemy 3 niebanalne przepisy

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Przepisy z owocu czarnego bzu – poznaj trzy wyjątkowe propozycje

Wegeburgery z prawdziwkami

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

Chutney na trzy nowe sposoby

Chutney na trzy nowe sposoby. Z marchewki, papryki i buraka. Będzie warzywnie!

dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane. Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

3 wariacje na temat cukinii

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

sałatka z bakłażanem i granatem

Sałatka z bakłażanem i granatem

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Zdrowy obiad za dychę

Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta trzyma w ręce miniaturę nienarodzonego dziecka

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

ucho kobiety

Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą? Skuteczne domowe sposoby na zatkane ucho

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.