Przejdź do treści

Bibimbap – kuchnia koreańska i przepisy na dania z ryżu

Przepis na bibimbap
Przepis na bibimbap. Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Adam Lewanowicz
Jak rozpoznać toksyczną relację? Adam Lewanowicz: „To się zaczyna od małych kroków”
Sekretyna – co to jest, funkcje, badanie. Sekretyna a autyzm
Jerzy Owsiak
„Wszystkie ręce na pokład”. Owsiak deklaruje, że WOŚP kupi nowe łóżka dla oddziałów „covidowych”
Lekarz z Przemyśla promuje metodę leczenia COVID-19, która inaktywuje wirusa w ciągu 48 godzin. Mamy komentarz specjalistki chorób zakaźnych
Lekarz z Przemyśla promuje metodę leczenia COVID-19, która ma inaktywować wirusa w 48 godzin. Mamy komentarz specjalistki chorób zakaźnych
Chrissy Teigen i John Legend
Chrissy Teigen wyjaśnia, dlaczego opublikowała zdjęcia po poronieniu: wiedziałam, że muszę zapamiętać i utrwalić ten moment

Bibimpbap to popularne danie kuchni koreańskiej, którego nazwa oznacza “wymieszany ryż”. Brzmi całkiem prosto i faktycznie istota potrawy jest niezbyt skomplikowana. Bibimbap to podawany na ciepło biały ryż z dodatkami. Ale smak, dzięki przyprawom, daleki jest od banalnego! Zastanawiasz się, z czym zrobić ryż na szybko? Przepis na to koreańskie danie z pewnością będzie satysfakcjonującym rozwiązaniem tego dylematu.

Bibimbap – z czym zrobić ryż na szybko po koreańsku?

Bibimbap podobno tradycyjnie przygotowywano go w wigilię Księżycowego Nowego Roku, kiedy ludzie chcieli pozbyć się resztek przed świątecznymi obchodami. Bibimbap popularny był też wśród rolników w czasie zbiorów, jako najprostszy sposób na przygotowanie posiłku dla dużej grupy osób.

Z czym podawać ryż wg przepisu na bibimbap? Podstawowymi dodatkami do tego dania kuchni koreańskiej są tzw. namul, czyli przygotowane w odpowiedni sposób warzywa. Najczęściej są smażone, a następnie doprawiane mieszanką oleju sezamowego, pasty doenjang (przygotowywana ze sfermentowanej soi, podobna do miso), czosnku i soli, ale mogą być też surowe, gotowane, suszone albo fermentowane. Do najchętniej używanych warzyw w bibimbapie należą: marchewka, kiełki fasoli, szpinak, koreańska cukinia, rzodkiewka, ogórek i grzyby, ale mamy dużą dowolność w komponowaniu bibimbapu. Oprócz warzyw, tradycyjny bibimbap podaje się z jajkiem i plastrami mięsa (najczęściej wołowiny) oraz ostrym sosem gochujang.

Kuchnia koreańska a przepisy na bibimbap

Warzywnych możliwości jest tak dużo, że łatwo możemy przygotować wegańską wersję bibimbapu, wybierając ulubione warzywa (lub takie, które akurat mamy w lodówce). Zgodnie z przepisami koreańskiej kuchni powinniśmy postarać się wykorzystać co najmniej pięć dodatków w różnych kolorach – jest to związane z tradycyjną symboliką, ale przy okazji pomoże nam stworzyć bogaty w różne składniki odżywcze posiłek. Oprócz najpopularniejszych warzyw w bibimbapie świetnie sprawdzą się bakłażan, dynia, różne odmiany kapusty, domowe kimchi oraz dowolne liście lub zioła. Można też wykorzystać już gotowe resztki, np. ugotowaną marchewkę lub zamarynowany ogórek z wczorajszego obiadu.

Wspaniałym dodatkiem do bibimbapu będzie także kimchi – możesz je przygotować sama w domu w większej porcji i dodawać później nie tylko do tego dania, ale wszędzie tam, gdzie dobrze pasuje ostry i kwaśny dodatek warzywny. Jak zrobić kimchi? Kapustę pekińską kroimy, zalewamy wodą z solą, obciążamy np. talerzem z pełnym słoikiem na około 1 h. Odcedzamy dokładnie i dodajemy przestudzoną pastę ryżową (kleik z mąki ryżowej ugotowanej na wodzie z cukrem) wymieszaną z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą oraz przyprawami: sosem sojowym, papryką słodką i ostrą, startym imbirem. Dokładnie mieszamy. Na koniec możemy do naszego kimchi dodać pokrojoną na cienkie paski marchewkę. Przekładamy do pojemnika, zamykamy go i zostawiamy na blacie na kilka dni (minimum 2), aż kimchi zrobi się kwaśne – wtedy jest już gotowe do spożycia. Po około 4-5 dniach niewykorzystane kimchi przekładamy do lodówki.

A co z innymi dodatkami do bibimbapu? Każdy składnik tej koreańskiej potrawy przygotowujemy i układamy oddzielnie, a tuż przed zjedzeniem wszystko mieszamy. Brzmi jak szaleństwo? Trochę tak, ale jest ku temu kilka powodów. Po pierwsze, tak przygotowane danie wspaniale się prezentuje. Po drugie, różne składniki wymagają trochę innego czasu gotowania. Czasami chcemy też osiągnąć nieco inny smak poszczególnych warzyw stanowiących podstawę bibimbapu. Oczywiście tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować wszystkie warzywa na jednej patelni.

Sos gochujang potrzebny do tego koreańskiego dania można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale gotowe sosy często zawierają niepożądane dodatki, np. syrop kukurydziany i liczne konserwanty. Stosunkowo łatwo sos do bibimbapu możemy zrobić samodzielnie, najlepiej z grubo mielonej papryki gochugaru (danie uda się także, gdy zastąpimy ją dowolną ostrą papryką w proszku).

Bibimbap – przepis na danie koreańskie z ryżu

przepis na bibimbap

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 250 g ugotowanego ryżu (może być brązowy lub pełnoziarnisty)
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 2 pieczarki portobello
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka mirin
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka pasty doenjang lub miso
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • łyżeczka białego sezamu

sos gochujang:

  • 2 łyżki ostrej papryki w proszku (najlepiej koreańska gochugaru)
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka pasty doenjang lub miso
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Przygotowanie krok po kroku: 

  1. Wszystkie składniki sosu do bibimbapu dokładnie mieszamy.
  2. Ogórka kroimy na cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Mieszamy z octem ryżowym, płatkami chili, łyżką posiekanego szczypiorku i szczyptą soli. Odstawiamy.
  3. Marchewkę obieramy i kroimy na cieniutkie paski. Na patelni lub w woku rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju kokosowego. Smażymy paski marchewki przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z czarnym sezamem.
  4. Rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy kiełki fasoli i smażymy je przez 1-2 minuty.
  5. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z łyżeczką oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki pasty doenjang i łyżką posiekanego szczypiorku.
  6. Rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy szpinak i smażymy, aż lekko zwiędnie – około 20 sekund. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z łyżeczką oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki pasty doenjang, łyżeczką białego sezamu i łyżką posiekanego szczypiorku.
  7. Pieczarki kroimy w paski. Rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy grzyby i smażymy przez 3-4 minuty. W małej miseczce mieszamy pastę z tamaryndowca, mirin i cukier kokosowy.
  8. Dodajemy do pieczarek i smażymy przez minutę.
  9. Jak podawać ryż? Przygotowujemy dwie miski. Na dnie układamy ciepły ryż, na górę dodajemy przygotowane składniki, każdy oddzielnie: ogórek, marchewka, szpinak, kiełki, grzyby oraz sos. Całość mieszamy tuż przed zjedzeniem.

Bibimbap gotowy!

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.