Przejdź do treści

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Krótka Instrukcja. O Poronieniu – zobacz, jak powstawała. O czym jest? WIDEO
Całująca się para
Preferencje seksualne a zaburzenia parafilne. Czym się od siebie różnią i dlaczego to istotna różnica? Wyjaśnia seksuolożka Małgorzata Iwanek
Stelios Kerasidis / instagram
„Bądźmy jeszcze cierpliwi, a wkrótce będziemy mogli znów pływać w morzu…” Posłuchajcie 7-letniego geniusza i jego „walca izolacji”
Lubczyk i jego właściwości zdrowotne
Lubczyk i jego właściwości zdrowotne
Jajka - wielkanoc
Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Wypróbujcie przepis na rewelacyjny fasolowy pasztet. Fasola jest mało popularna na naszych stołach ‒ a szkoda, bo ma ogromny potencjał kulinarny!

Fasola zawiera spore ilości wapnia, fosforu i potasu. W zależności od gatunku ma też inne cenne składniki, np. fasola czerwona i czarna zawierają sporo cynku (wzmacnia odporność), fasola mung ‒ kwas foliowy, fasola z czarnym oczkiem ‒ selen (ma właściwości odtruwające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe), fasola biała ‒ witaminy z grupy B. Fasola to również doskonałe źródło białka roślinnego i błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomaga oczyszczanie organizmu. Poza tym ma niski indeks glikemiczny, co jest ważne dla cukrzyków i osób odchudzających się.

Jest różnorodna – na świecie uprawia się ok. 400 gatunków fasoli, więc jest w czym wybierać. Mamy więc fasolę Jaś, białą, czarną, czerwoną, nakrapianą, czarne oczko, mung, adzuki, szparagową itd. Jest tania i pożywna, zapewnia uczucie sytości na długo. Możemy wyhodować z niej kiełki, zrobić pasty kanapkowe i pasztety, dania jednogarnkowe, sosy, zupy, sałatki, a nawet desery i ciasta.

Co zjeść po treningu? Sałatka z mango i melonem

Propozycja na dziś to pasztet z czarnej fasoli. Jest pyszny i możemy bezkarnie go zajadać, bo jest o wiele mniej kaloryczny niż tradycyjny mięsny. Do dzieła!

Pasztet z czarnej fasoli

pasztet czarna fasola
                                 Pasztet z czarnej fasoli. Zdjęcie: Dorota Wdowińska-Rozbicka | Dorota Smakuje

Pasztet z czarnej fasoli – składniki

– 1 szklanka czarnej fasoli
-2 cebule
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– sól
– pieprz
– łyżka kaszy manny
– łyżeczka suszonego oregano
– pół łyżeczki ziół prowansalskich
– oliwa
– gałązka rozmarynu

Pasztet z czarnej fasoli – przygotowanie

Fasolę zalewamy letnią wodą i zostawiamy na 12 godzin do namoczenia (w międzyczasie zmieniając wodę). Namoczoną fasolę wrzucamy do garnka, dodajemy gałązkę rozmarynu, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (zajmie to ok. godziny). Ugotowaną studzimy i odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie, dodajemy startą marchewkę i dusimy dwie minuty.

Do misy malaksera wrzucamy fasolę, zeszkloną cebulkę i marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, kasze i przyprawy. Miksujemy wszystko, aż masa nabierze dość jednolitej konsystencji.

Fasolową masę wykładamy do foremki o wymiarach 25×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. godziny w 180 st. C. Zostawiamy do wystudzenia. Zimny pasztet wyjmujemy z blaszki. I pałaszujemy!

Dorota Wdowińska-Rozbicka prowadzi bloga Dorota Smakuje. Stale rozwijająca się fotografka samouk, kulinarka z zamiłowania, pasjonatka literatury, mama pięcioletniej Lili i półrocznego Henia. W kuchni lubi łączyć niecodzienne smaki, ale wraz z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę. Czynnie wspiera kampanie społeczne promujące polską żywność, m.in. kasze, zboża, pstrągi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.