Przejdź do treści

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pizza z kurkami
Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!
wegańskie lody malinowo-porzeczkowe
Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!
Istockphoto.com
Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić
Magdalena Mikołajczyk - fizjoterapeutka
Co się dzieje z twoim ciałem, gdy ćwiczysz bez przygotowania? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
„Kobiecość to nie tylko wewnętrzna siła, chęć życia, dążenie do celu, ale i momentami łzy, które sprawiają, że jesteśmy silniejsze”. „Życie po raku” w cyklu HZ: „Kobiecość to dla mnie…”

Wypróbujcie przepis na rewelacyjny fasolowy pasztet. Fasola jest mało popularna na naszych stołach ‒ a szkoda, bo ma ogromny potencjał kulinarny!

Fasola zawiera spore ilości wapnia, fosforu i potasu. W zależności od gatunku ma też inne cenne składniki, np. fasola czerwona i czarna zawierają sporo cynku (wzmacnia odporność), fasola mung ‒ kwas foliowy, fasola z czarnym oczkiem ‒ selen (ma właściwości odtruwające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe), fasola biała ‒ witaminy z grupy B. Fasola to również doskonałe źródło białka roślinnego i błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomaga oczyszczanie organizmu. Poza tym ma niski indeks glikemiczny, co jest ważne dla cukrzyków i osób odchudzających się.

Jest różnorodna – na świecie uprawia się ok. 400 gatunków fasoli, więc jest w czym wybierać. Mamy więc fasolę Jaś, białą, czarną, czerwoną, nakrapianą, czarne oczko, mung, adzuki, szparagową itd. Jest tania i pożywna, zapewnia uczucie sytości na długo. Możemy wyhodować z niej kiełki, zrobić pasty kanapkowe i pasztety, dania jednogarnkowe, sosy, zupy, sałatki, a nawet desery i ciasta.

Co zjeść po treningu? Sałatka z mango i melonem

Propozycja na dziś to pasztet z czarnej fasoli. Jest pyszny i możemy bezkarnie go zajadać, bo jest o wiele mniej kaloryczny niż tradycyjny mięsny. Do dzieła!

Pasztet z czarnej fasoli

pasztet czarna fasola
                                 Pasztet z czarnej fasoli. Zdjęcie: Dorota Wdowińska-Rozbicka | Dorota Smakuje

Pasztet z czarnej fasoli – składniki

– 1 szklanka czarnej fasoli
-2 cebule
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– sól
– pieprz
– łyżka kaszy manny
– łyżeczka suszonego oregano
– pół łyżeczki ziół prowansalskich
– oliwa
– gałązka rozmarynu

Pasztet z czarnej fasoli – przygotowanie

Fasolę zalewamy letnią wodą i zostawiamy na 12 godzin do namoczenia (w międzyczasie zmieniając wodę). Namoczoną fasolę wrzucamy do garnka, dodajemy gałązkę rozmarynu, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (zajmie to ok. godziny). Ugotowaną studzimy i odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie, dodajemy startą marchewkę i dusimy dwie minuty.

Do misy malaksera wrzucamy fasolę, zeszkloną cebulkę i marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, kasze i przyprawy. Miksujemy wszystko, aż masa nabierze dość jednolitej konsystencji.

Fasolową masę wykładamy do foremki o wymiarach 25×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. godziny w 180 st. C. Zostawiamy do wystudzenia. Zimny pasztet wyjmujemy z blaszki. I pałaszujemy!

Dorota Wdowińska-Rozbicka prowadzi bloga Dorota Smakuje. Stale rozwijająca się fotografka samouk, kulinarka z zamiłowania, pasjonatka literatury, mama pięcioletniej Lili i półrocznego Henia. W kuchni lubi łączyć niecodzienne smaki, ale wraz z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę. Czynnie wspiera kampanie społeczne promujące polską żywność, m.in. kasze, zboża, pstrągi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

Pani Łuska: zaakceptowałam łuszczycę, żeby mi się lepiej żyło

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

Zainteresują cię również:

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska