Przejdź do treści

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi

Wypróbujcie przepis na rewelacyjny fasolowy pasztet. Fasola jest mało popularna na naszych stołach ‒ a szkoda, bo ma ogromny potencjał kulinarny!

Fasola zawiera spore ilości wapnia, fosforu i potasu. W zależności od gatunku ma też inne cenne składniki, np. fasola czerwona i czarna zawierają sporo cynku (wzmacnia odporność), fasola mung ‒ kwas foliowy, fasola z czarnym oczkiem ‒ selen (ma właściwości odtruwające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe), fasola biała ‒ witaminy z grupy B. Fasola to również doskonałe źródło białka roślinnego i błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomaga oczyszczanie organizmu. Poza tym ma niski indeks glikemiczny, co jest ważne dla cukrzyków i osób odchudzających się.

Jest różnorodna – na świecie uprawia się ok. 400 gatunków fasoli, więc jest w czym wybierać. Mamy więc fasolę Jaś, białą, czarną, czerwoną, nakrapianą, czarne oczko, mung, adzuki, szparagową itd. Jest tania i pożywna, zapewnia uczucie sytości na długo. Możemy wyhodować z niej kiełki, zrobić pasty kanapkowe i pasztety, dania jednogarnkowe, sosy, zupy, sałatki, a nawet desery i ciasta.

Co zjeść po treningu? Sałatka z mango i melonem

Propozycja na dziś to pasztet z czarnej fasoli. Jest pyszny i możemy bezkarnie go zajadać, bo jest o wiele mniej kaloryczny niż tradycyjny mięsny. Do dzieła!

Pasztet z czarnej fasoli

pasztet czarna fasola
                                 Pasztet z czarnej fasoli. Zdjęcie: Dorota Wdowińska-Rozbicka | Dorota Smakuje

Pasztet z czarnej fasoli – składniki

– 1 szklanka czarnej fasoli
-2 cebule
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– sól
– pieprz
– łyżka kaszy manny
– łyżeczka suszonego oregano
– pół łyżeczki ziół prowansalskich
– oliwa
– gałązka rozmarynu

Pasztet z czarnej fasoli – przygotowanie

Fasolę zalewamy letnią wodą i zostawiamy na 12 godzin do namoczenia (w międzyczasie zmieniając wodę). Namoczoną fasolę wrzucamy do garnka, dodajemy gałązkę rozmarynu, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (zajmie to ok. godziny). Ugotowaną studzimy i odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie, dodajemy startą marchewkę i dusimy dwie minuty.

Do misy malaksera wrzucamy fasolę, zeszkloną cebulkę i marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, kasze i przyprawy. Miksujemy wszystko, aż masa nabierze dość jednolitej konsystencji.

Fasolową masę wykładamy do foremki o wymiarach 25×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. godziny w 180 st. C. Zostawiamy do wystudzenia. Zimny pasztet wyjmujemy z blaszki. I pałaszujemy!

Dorota Wdowińska-Rozbicka prowadzi bloga Dorota Smakuje. Stale rozwijająca się fotografka samouk, kulinarka z zamiłowania, pasjonatka literatury, mama pięcioletniej Lili i półrocznego Henia. W kuchni lubi łączyć niecodzienne smaki, ale wraz z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę. Czynnie wspiera kampanie społeczne promujące polską żywność, m.in. kasze, zboża, pstrągi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę