Przejdź do treści

Jadalne kwiaty – sprawdź, które możesz dodać do swojej diety

Kwiat dziewanny
Kwiaty dziewanny. Fot. iStockPhoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nie wszystkie kwiaty nadają się do spożycia, jednak te jadalne, można wykorzystać nie tylko w odświętnym, ale nawet codziennym menu. Dodają smaku i kolorytu wielu potrawom, w tym sałatkom, deserom czy napojom. A część z nich posiada także cenne właściwości zdrowotne. Chcecie dowiedzieć się więcej? Przeczytajcie!

Nasturcja

Nasturcja, która kwitnie od czerwca aż do późnej jesieni, coraz częściej wykorzystywana jest w kuchni. Jadalne kwiaty i liście wybornie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nasturcja charakteryzuje się pieprzowym, lekko pikantnym profilem smakowym,  który można porównać do rzodkiewki czy rzeżuchy. Kwiaty w kształcie lejka, zazwyczaj jasnopomarańczowe, czerwone lub żółte, stanowią idealny dodatek do ciast, tortów czy muffinek.  Świetnie komponują się z sałatkami, serami czy pasztetem. Idealnie współgrają z daniami z drobiu jak również rybami. Ponadto kapary, czyli niedorozwinięte pączki kwiatowe, marynowane lub konserwowane, można wykorzystać w daniach kuchni włoskiej, jak i francuskiej. Oprócz walorów smakowych, nasturcja posiada także wiele właściwości leczniczych. To naturalny antybiotyk, zwłaszcza na szczepy bakterii, które powodują infekcje dróg moczowych. Pomaga w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, a dzięki właściwościom antyseptycznym, leczy niektóre choroby skóry.

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Bratek

Bratek, inaczej fiołek ogrodowy, który można spotkać w ogródkach i na balkonach, kwitnie od maja do lipca. Jeśli do tej pory bratka wykorzystywaliście jedynie w celach ozdobnych – nadeszła pora na zmiany! Jego łagodny, a momentami słodko – cierpki smak, stanowi wspaniałe uzupełnienie sałatek i miękkich serów. Niezwykle dekoracyjne kwiaty fiołka, można wykorzystać do przyozdobienia tortów, ciast i deserów.

Chcesz zaskoczyć swoich gości? Kwiaty fiołka zatop w galaretce, kostkach lodu lub dodaj do wody mineralnej. Ten popularny kwiat zawiera mnóstwo witaminy C i mikroelementów. Ponadto wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga w walce z przeziębieniem i reguluje przemianę materii. Ale nie tylko. Z bratka przygotowuje się herbatki wspomagające wydalanie toksyn z organizmu.

Lawenda

Choć lawenda uprawiana jest w różnych zakątkach świata, to i tak najbardziej kojarzy nam się z przepięknym regionem Francji – Prowansją. Jest jedną z popularniejszych roślin leczniczych – usprawnia procesy trawienia, wykazuje działanie rozkurczowe, a także jest częstym składnikiem maści stosowanych do smarowania trudno gojących się ran. Jej fioletowe kwiaty, których głównym składnikiem jest olejek eteryczny, mają ponoć działanie uspokajające. Ponadto połączenie koloru i aromatu sprawia, że lawenda stała się niezwykle pożądanym dodatkiem do wypieków, lodów, likierów, herbat ziołowych. Jej cytrynowo – kwiatowy smak współgra z cytrusami, rozmarynem tymiankiem i czekoladą. Wytrawny smak gorzkiej czekolady w połączeniu z intensywnym smakiem lawendy z Andaluzji to niecodzienne połączenie, które zachwyci ekspertów kulinarnych. Polecana jest również do dań z wieprzowiny, baraniny, czy dziczyzny, a co ciekawe, pasuje nawet do ryb, ziemniaków i ryżu.

Ogórecznik

Ogórecznik lekarski to popularne zioło ogrodowe, o niebieskich kwiatach w kształcie gwiazdy i włochatych liściach, które ze względu na pokrywające je szorstkie włoski, nie są jadalne. Kwiaty o chłodnym, ogórkowym smaku, stanowią piękny dodatek do deserów, koktajli, sałatek, a nawet gazpacho, czyli hiszpańskiego chłodnika z pomidorów. Ponadto ogórecznik może urozmaicić i wzbogacić smak letniej lemoniady, czy ginu z tonikiem. Z kolei w ziołolecznictwie znalazł zastosowanie w leczeniu bólu gardła czy uporczywego kaszlu.

Róża

Róży, kwiatu niezwykle popularnego w Polsce, chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy wie jak pięknie się prezentuje i cudownie pachnie, jednak może nie wszyscy zdają sobie sprawę, ile cennych właściwości posiada. Róża zawiera dużo witaminy C, flawonoidów, jak i olejków eterycznych – działa przeciwzapalnie, wzmacnia organizm i redukuje stres. Nadeszła kolej na różę w kuchni, w której wykorzystywane są zarówno jej płatki, jak i owoce. Mimo iż jej odmian są tysiące, to każda z nich jest jadalna. Jednak do grona najsmaczniejszych zaliczymy różę stulistną, galicyjską, francuską, a także dziką. Przy jej wyborze powinniśmy kierować się  prostą zasadą – jeśli pachnie przyjemnie, prawdopodobnie również będzie dobrze smakować. Nie ukrywajmy, pączki z różanym nadzieniem mają wielu zwolenników, którzy cenią je za aromatyczny, delikatny i lekko słodki smak. Konfitura z płatków róży doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty, nadzienie do kruchych ciasteczek, czy czekoladowego tortu. Delikatny aromat płatków róży wzbogaci również smak mięs, a także idealnie skomponuje się z chrupiącym musli.

Stokrotka

Zaskakujące? Niewielkie kwiatki stokrotki, o białych płatkach i żółtym środku, które najczęściej spotykamy na łąkach i w parkach, można wykorzystać podczas kulinarnych eksperymentów. Za najsmaczniejsze uznawane są młode, dopiero co rozwinięte kwiaty – niektórzy twierdzą, że wyczuwają w nich miętę, a innym przypominają rzodkiewkę lub sałatę. Stokrotka doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek, czy herbaty. Co ciekawe, już w czasach starożytnych wykorzystywana była w medycynie – przyspiesza gojenie ran, krwawych wybroczyn, jak i obrzęków skórnych. Zapobiega również infekcjom, a także łagodzi dolegliwości żołądkowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: