Przejdź do treści

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Istockphoto.com
Istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kapsułki
Witaminy – kiedy, które i dla kogo?
Psychologiczny problem… zaparć
istockphoto.com
Jak mają się twoje biodra, gdy ty masz 20, 30, 40… lat?
istockphoto.com
„Czy podoba mi się moje ciało poporodowe? Nieszczególnie, ale jestem z niego bardzo dumna”. Kobiety pokazały, jak wyglądały po porodzie
Nike
Kończy się świat, w którym nie podejmujemy trudnych tematów. Nowa kampania Nike walczy z depresją i próbami samobójczymi

Ból brzucha, częste zaparcia i biegunki. Czasem nudności, problemy ze skórą i bóle głowy. Nietolerancja glutenu daje różne objawy, które nie zawsze są charakterystyczne. Wydaje ci się, że zmagasz się z tą dolegliwością? Wiemy, jak to sprawdzić.

Gluten, o którym tak wszyscy mówią w ostatnich latach, jest białkiem zawartym w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Szkodzi on nie tylko chorym na celiakię, ale także alergikom oraz osobom nadwrażliwym na to białko. Objawy nietolerancji często są mylące. W efekcie ponad 90 proc. z nas nawet nie wie, że na nią cierpi.

Jakie objawy daje nietolerancja glutenu?

– Nietolerancja glutenu może dawać bardzo różne objawy. Dosyć typowe są wszelkiego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego: częste bóle brzucha, nudności, uczucie pełności po posiłkach, zaparcia i biegunki. Nietolerancja glutenu może jednak przebiegać bez objawów ze strony układu pokarmowego.

Mogą występować drżenia rąk, skurcze, wypryski i sucha skóra, bóle głowy i problemy ze stawami. Często zdarza się też tak, że jedynym objawem nietolerancji glutenu jest anemia spowodowana trudnościami z wchłanianiem żelaza – wyjaśnia Anna Urbańska, dietetyczka.

miska z warzywami

Jakie badania pozwolą nam zbadać, czy to nietolerancja na gluten?

– Badaniem, którego ujemny wynik pozwala z największą pewnością wykluczyć nietolerancję glutenu, jest badanie genetyczne HLA-DQ2/DQ8. Jest ono jednak stosunkowo drogie, a jego pozytywny wynik nie świadczy jeszcze o nietolerancji glutenu.

Warto wykonać badanie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w klasie IgG i IgA oraz przeciwciała przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny (DGP) w klasie IgG i IgA.

Gdy wystąpią niejasności w wynikach powinno się wykonać ogólny poziom przeciwciał typu IgA. Co ważne, przed wykonaniem badań nie można stosować diety bezglutenowej – dodaje Anna Urbańska.

Cena badań na nietolerancję na gluten

  • badanie genetyczne HLA-DQ2/DQ8 – ok. 250-400 zł
  • badanie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej – ok. 85 zł
  • badanie przeciwciał przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny – ok. 75 zł

Czy samodzielnie możemy sprawdzić, czy mamy nietolerancję na gluten?

– Najlepszym sposobem w przypadku podejrzenia nietolerancji glutenu jest skonsultowanie się z gastroenterologiem, gdyż diagnostyka jest dość skomplikowana i niejednoznaczna. Pozytywny wynik jednego z wymienionych badań nie świadczy jeszcze o występowaniu nietolerancji glutenu, często konieczne jest też wykonanie biopsji jelita cienkiego.

Samodzielne zdiagnozowanie celiakii jest więc dość trudne, gdyż wymaga często całościowego spojrzenia na pacjenta i wzięcia pod uwagę rożnych wyników badań – dodaje dietetyczka.

 

Po zjedzeniu dania z makaronem czujesz się ciężko i chce ci się spać? Po zjedzeniu kilku kanapek zwykłego, pszennego chleba na twojej twarzy wyskakują pryszcze? Zauważasz też wzdęcia brzucha po zjedzeniu pizzy? Te objawy (chociaż mogą) wcale nie muszą wskazywać na nietolerancję glutenu.

Nie przechodź na dietę bezglutenową bez wcześniejszego zrobienia badań. Gluten dla osoby bez celiakii, alergii czy nietolerancji, nie jest szkodliwy. Po co więc odmawiać sobie makaronu, pizzy czy ciasta?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

problemy skórne na szyi

Czym jest choroba Duhringa? Jak się objawia? Czy da się ją wyleczyć?

Ryż na 3 sposoby. Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Kasza jaglana – bohaterka wszystkich bezglutenowców

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

gluten free

Gluten – w czym występuje? W czym jest najwięcej glutenu? Produkty bezglutenowe

gluten free

Uczulenie na gluten – jakie są charakterystyczne objawy u dzieci i dorosłych?

celiakia - ziarna zbóż

Celiakia – objawy agresji immunologicznej u dzieci i dorosłych

gluten

Jakie produkty zawierają gluten, czyli czego muszą unikać osoby z celiakią?

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

O co chodzi z tą pszenicą?

O co chodzi z tą pszenicą?

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Święta na bezglutenie

Święta na bezglutenie

Akcja bez glutenu: komosa ryżowa

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Akcja bez glutenu: amarantus

Akcja bez glutenu: amarantus

Akcja bez glutenu: gryka

Akcja bez glutenu: gryka

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Dieta bezglutenowa

A ty ile masz problemów na karku?