Przejdź do treści

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Istockphoto.com
Istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Ból brzucha, częste zaparcia i biegunki. Czasem nudności, problemy ze skórą i bóle głowy. Nietolerancja glutenu daje różne objawy, które nie zawsze są charakterystyczne. Wydaje ci się, że zmagasz się z tą dolegliwością? Wiemy, jak to sprawdzić.

Gluten, o którym tak wszyscy mówią w ostatnich latach, jest białkiem zawartym w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Szkodzi on nie tylko chorym na celiakię, ale także alergikom oraz osobom nadwrażliwym na to białko. Objawy nietolerancji często są mylące. W efekcie ponad 90 proc. z nas nawet nie wie, że na nią cierpi.

Jakie objawy daje nietolerancja glutenu?

– Nietolerancja glutenu może dawać bardzo różne objawy. Dosyć typowe są wszelkiego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego: częste bóle brzucha, nudności, uczucie pełności po posiłkach, zaparcia i biegunki. Nietolerancja glutenu może jednak przebiegać bez objawów ze strony układu pokarmowego.

Mogą występować drżenia rąk, skurcze, wypryski i sucha skóra, bóle głowy i problemy ze stawami. Często zdarza się też tak, że jedynym objawem nietolerancji glutenu jest anemia spowodowana trudnościami z wchłanianiem żelaza – wyjaśnia Anna Urbańska, dietetyczka.

miska z warzywami

Jakie badania pozwolą nam zbadać, czy to nietolerancja na gluten?

– Badaniem, którego ujemny wynik pozwala z największą pewnością wykluczyć nietolerancję glutenu, jest badanie genetyczne HLA-DQ2/DQ8. Jest ono jednak stosunkowo drogie, a jego pozytywny wynik nie świadczy jeszcze o nietolerancji glutenu.

Warto wykonać badanie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w klasie IgG i IgA oraz przeciwciała przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny (DGP) w klasie IgG i IgA.

Gdy wystąpią niejasności w wynikach powinno się wykonać ogólny poziom przeciwciał typu IgA. Co ważne, przed wykonaniem badań nie można stosować diety bezglutenowej – dodaje Anna Urbańska.

Cena badań na nietolerancję na gluten

  • badanie genetyczne HLA-DQ2/DQ8 – ok. 250-400 zł
  • badanie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej – ok. 85 zł
  • badanie przeciwciał przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny – ok. 75 zł

Czy samodzielnie możemy sprawdzić, czy mamy nietolerancję na gluten?

– Najlepszym sposobem w przypadku podejrzenia nietolerancji glutenu jest skonsultowanie się z gastroenterologiem, gdyż diagnostyka jest dość skomplikowana i niejednoznaczna. Pozytywny wynik jednego z wymienionych badań nie świadczy jeszcze o występowaniu nietolerancji glutenu, często konieczne jest też wykonanie biopsji jelita cienkiego.

Samodzielne zdiagnozowanie celiakii jest więc dość trudne, gdyż wymaga często całościowego spojrzenia na pacjenta i wzięcia pod uwagę rożnych wyników badań – dodaje dietetyczka.

 

Po zjedzeniu dania z makaronem czujesz się ciężko i chce ci się spać? Po zjedzeniu kilku kanapek zwykłego, pszennego chleba na twojej twarzy wyskakują pryszcze? Zauważasz też wzdęcia brzucha po zjedzeniu pizzy? Te objawy (chociaż mogą) wcale nie muszą wskazywać na nietolerancję glutenu.

Nie przechodź na dietę bezglutenową bez wcześniejszego zrobienia badań. Gluten dla osoby bez celiakii, alergii czy nietolerancji, nie jest szkodliwy. Po co więc odmawiać sobie makaronu, pizzy czy ciasta?

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana i co jeść?

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Produkty gluten free

Co zawiera gluten? Uczulenie na gluten – przyczyny i objawy

Karob vs kakao - właściwości, zastosowanie i przepisy

Karob vs kakao – właściwości, zastosowanie i przepisy

kobieta z alergią

Alergia krzyżowa – tabela alergenów krzyżowych i praktyczne informacje

orzeszki

Uczuleni na jedzenie

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Badanie - testy wodorowe / istock

Podejrzewasz u siebie nietolerancję pokarmową? Wykonaj testy wodorowe

święta

Święta na bezglutenie

Nietolerancja histaminy - znasz jej objawy?

Nietolerancja histaminy – znasz jej objawy?

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Pszeniczny brzuch – masz go?

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten to puszka Pandory

Produkty z pszenicy. „Apeluję o niejedzenie ich” – mówi Agnieszka Pająk

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

problemy skórne na szyi

Czym jest choroba Duhringa? Jak się objawia? Czy da się ją wyleczyć?

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować