Przejdź do treści

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Istockphoto.com
Istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Koronawirusy / gettyimages
Koronawirus – ognisko zakażenia, zalecenia, śmiertelność. Czego nie wiemy o wirusie z Wuhan?
ryby
Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?
zmartwiona kobieta
Martwisz się? To dobrze! Dlaczego i w jakim stopniu warto się zamartwiać?
kobieta w łóżku rozkosz orgazm
Kobieca ejakulacja? Opisywał ją już Arystoteles, a jednak dziś często niewiele o niej wiemy. Dlaczego warto to zmienić?
zupa z batatów
3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

Ból brzucha, częste zaparcia i biegunki. Czasem nudności, problemy ze skórą i bóle głowy. Nietolerancja glutenu daje różne objawy, które nie zawsze są charakterystyczne. Wydaje ci się, że zmagasz się z tą dolegliwością? Wiemy, jak to sprawdzić.

Gluten, o którym tak wszyscy mówią w ostatnich latach, jest białkiem zawartym w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Szkodzi on nie tylko chorym na celiakię, ale także alergikom oraz osobom nadwrażliwym na to białko. Objawy nietolerancji często są mylące. W efekcie ponad 90 proc. z nas nawet nie wie, że na nią cierpi.

Jakie objawy daje nietolerancja glutenu?

– Nietolerancja glutenu może dawać bardzo różne objawy. Dosyć typowe są wszelkiego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego: częste bóle brzucha, nudności, uczucie pełności po posiłkach, zaparcia i biegunki. Nietolerancja glutenu może jednak przebiegać bez objawów ze strony układu pokarmowego.

Mogą występować drżenia rąk, skurcze, wypryski i sucha skóra, bóle głowy i problemy ze stawami. Często zdarza się też tak, że jedynym objawem nietolerancji glutenu jest anemia spowodowana trudnościami z wchłanianiem żelaza – wyjaśnia Anna Urbańska, dietetyczka.

miska z warzywami

Jakie badania pozwolą nam zbadać, czy to nietolerancja na gluten?

– Badaniem, którego ujemny wynik pozwala z największą pewnością wykluczyć nietolerancję glutenu, jest badanie genetyczne HLA-DQ2/DQ8. Jest ono jednak stosunkowo drogie, a jego pozytywny wynik nie świadczy jeszcze o nietolerancji glutenu.

Warto wykonać badanie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w klasie IgG i IgA oraz przeciwciała przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny (DGP) w klasie IgG i IgA.

Gdy wystąpią niejasności w wynikach powinno się wykonać ogólny poziom przeciwciał typu IgA. Co ważne, przed wykonaniem badań nie można stosować diety bezglutenowej – dodaje Anna Urbańska.

Cena badań na nietolerancję na gluten

  • badanie genetyczne HLA-DQ2/DQ8 – ok. 250-400 zł
  • badanie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej – ok. 85 zł
  • badanie przeciwciał przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny – ok. 75 zł

Czy samodzielnie możemy sprawdzić, czy mamy nietolerancję na gluten?

– Najlepszym sposobem w przypadku podejrzenia nietolerancji glutenu jest skonsultowanie się z gastroenterologiem, gdyż diagnostyka jest dość skomplikowana i niejednoznaczna. Pozytywny wynik jednego z wymienionych badań nie świadczy jeszcze o występowaniu nietolerancji glutenu, często konieczne jest też wykonanie biopsji jelita cienkiego.

Samodzielne zdiagnozowanie celiakii jest więc dość trudne, gdyż wymaga często całościowego spojrzenia na pacjenta i wzięcia pod uwagę rożnych wyników badań – dodaje dietetyczka.

 

Po zjedzeniu dania z makaronem czujesz się ciężko i chce ci się spać? Po zjedzeniu kilku kanapek zwykłego, pszennego chleba na twojej twarzy wyskakują pryszcze? Zauważasz też wzdęcia brzucha po zjedzeniu pizzy? Te objawy (chociaż mogą) wcale nie muszą wskazywać na nietolerancję glutenu.

Nie przechodź na dietę bezglutenową bez wcześniejszego zrobienia badań. Gluten dla osoby bez celiakii, alergii czy nietolerancji, nie jest szkodliwy. Po co więc odmawiać sobie makaronu, pizzy czy ciasta?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Badanie - testy wodorowe / istock

Podejrzewasz u siebie nietolerancję pokarmową? Wykonaj testy wodorowe

święta

Święta na bezglutenie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Celiakia / istockphoto

„Przykre jest to, że interniści i pediatrzy o celiakii mają nikłe pojęcie” – mówi 32-letnia Anna, której chorobę zdiagnozowano 10 lat temu

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Gluten to puszka Pandory

„Nie przekonuję, żeby porzucić chleb, bo ten można wypiekać z najróżniejszych składników. Ale apeluję do niejedzenia współczesnej pszenicy i jej pochodnych!” – mówi Agnieszka Pająk, health coach

Nietolerancja histaminy - znasz jej objawy?

Nietolerancja histaminy – znasz jej objawy?

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Pszeniczny brzuch – masz go?

Celiakia - przyczyny, objawy, leczenie

Celiakia – czym jest? Jakie daje objawy i jakie są sposoby jej leczenia?

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

problemy skórne na szyi

Czym jest choroba Duhringa? Jak się objawia? Czy da się ją wyleczyć?

Ryż na 3 sposoby. Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Kasza jaglana – bohaterka wszystkich bezglutenowców

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

8 sposobów na podniesienie libido

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?