Przejdź do treści

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta żuje gumę do żucia
Zdarzyło ci się żuć gumę przed zabiegiem? O tym, czy jest to bezpieczne, mówi anestezjolog
Unsplash.com
Łykasz lewotyroksynę na niedoczynność tarczycy, a potem pijesz kawę? To niezbyt zdrowe połączenie
„Podnieść piersi? Ale dla kogo? Mi się podoba i tylko to się liczy” – pisze piosenkarka Tanerélle na Twitterze
loto
Letnie BHP, czyli czego nie robić podczas upałów
Pexels.com
Dr Lifestyle: Owocowe smoothie może być mniej wartościowe niż te same owoce zjedzone w całości

Badania wykluczyły celiakię i alergię, a jednak po zjedzeniu produktów zawierających gluten czujesz się po prostu źle. Coraz częściej lekarze diagnozują „nadwrażliwość na gluten”. Co to właściwie jest i jak to rozpoznać?

Nadwrażliwość na gluten to przypadki nietolerancji glutenu, w których na podstawie badań diagnostycznych wykluczono celiakię (negatywny wynik przeciwciał) i alergię (brak podwyższonego poziomu IgE). U tych pacjentów praktycznie nie ma zaniku kosmków jelitowych, a mimo to spożycie produktów zawierających gluten wywołuje niepokojące objawy. Podejrzewasz, że problem dotyczy ciebie? Oto 7 objawów, które mogą o tym świadczyć.

Problemy z żołądkiem i jelitami

To dość oczywisty objaw, a mimo to często lekceważony i niewywołujący skojarzeń z nadwrażliwością na gluten. Problemy te mogą objawiać się bólami brzucha, zaparciami, biegunką czy wzdęciami ‒ zwłaszcza tuż po jedzeniu. 15 proc. osób z nadwrażliwością na gluten zauważa również nieprzyjemne pieczenie w przełyku, które najczęściej odbierają jako zgagę po zbyt obfitym lub zbyt tłustym posiłku, nie łącząc tego ze spożytym glutenem.

Nieprawidłowe wchłanianie witamin

20 proc. osób z nadwrażliwością na gluten ma zdiagnozowaną anemię. To dominujący objaw w tzw. niemej, czyli bezobjawowej, nietolerancji. Pacjenci skarżą się wówczas m.in. na schorzenia świadczące o zaburzeniach wchłaniania jelitowego i wynikającej z tego niedokrwistości z niedoboru żelaza, czyli anemii. Początkowo nie wiążą tego jednak z możliwością nietolerancji na gluten, jedynie z nieprawidłowo skomponowaną dietą.

Zmiany na skórze

Pod tym hasłem kryją się zarówno zmiany skórne, takie jak wysypki czy zrogowaciałe łokcie, jak i zmiany błon śluzowych ‒ nawracające afty, zapalenia błon śluzowych jamy ustnej i opryszczkowe zapalenie skóry. Jeśli więc pomimo leczenia cierpisz z powodu nawracających dolegliwości skórnych, spróbuj na jakiś czas wyeliminować z diety produkty zawierające gluten. Być może on jest powodem twoich problemów.

Produkty, które są wskazane podczas diety osoby chorej na anemię

Migreny

35 proc. osób z nadwrażliwością na gluten cierpi na uciążliwe bóle głowy. Po wykluczeniu innych możliwości występowania migren okazuje się, że eliminacja glutenu z diety powoduje ustąpienie bóli głowy.

Bóle kości i stawów

To objaw związany z nieprawidłowym wchłanianiem wapnia. Ale zaburzenia mogą dotyczyć również ruchomości stawów. Zapalenie stawów jest najczęściej symetryczne i obejmuje wiele stawów. Jeśli cierpisz z powodu nawracających bóli i zapaleń stawów barkowych, kolan, bioder, stawów skokowych, nadgarstków i dotychczas nie zdiagnozowano przyczyny tego problemu, zastanów się, czy nie jest to wynikiem nadwrażliwości na gluten.

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nietolerancja laktozy

Enzym, który bierze udział w trawieniu laktozy – laktaza ‒ znajduje się na opuszkach kosmków jelitowych. Gdy kosmki są uszkodzone lub skrócone, jak to ma miejsce w nietolerancji na gluten, wówczas dochodzi do nietolerancji laktozy. Są to zaburzenia, które bardzo często występują wspólnie. Dlatego często w diecie bezglutenowej lekarze zalecają również wprowadzenie diety bezmlecznej.

Przewlekłe zmęczenie

Powinno nas zaniepokoić, jeśli występuje wraz z problemami układu pokarmowego, zwłaszcza biegunkami czy wymiotami. Organizm nie będzie wówczas w stanie absorbować składników odżywczych i wyśle nam sygnał ostrzegawczy w postaci senności, zmęczenia, braku koncentracji.

Dwa dodatkowe symptomy nietolerancji glutenu to objawy neurologiczne, takie jak zawroty głowy lub uczucie braku równowagi, zaburzenia hormonalne ‒ PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego) czy PCOS (zespół policystycznych jajników). Okazuje się również, że osoby, które nie tolerują glutenu, mają niekiedy problemy związane z zaburzeniem rozrodu. Może się to objawiać skłonnością do poronień, obniżonym libido, zaburzeniami potencji. Te problemy diagnozuje się u 20 proc. pacjentów z nietolerancją glutenu.

Problem nietolerancji glutenu nie dotyczy jedynie osób ze zdiagnozowaną alergią czy celiakią. Nie jest to też problem ograniczający się do dzieci, które mają biegunkę i problemy z brakiem przyrostu masy ciała. Osób w różnym wieku, które nie tolerują glutenu, jest dużo więcej. Wrażliwość na gluten jest w rzeczywistości chorobą autoimmunologiczną powodującą stan zapalny w całym organizmie i objawiającą się zaburzeniami różnych organów. Dlatego właśnie warto uważnie się obserwować i działać w porę. Jak? Niestety, w przypadku schorzeń wywołanych przez nadwrażliwość na gluten jedynym sposobem wyleczenia jest 100-procentowa eliminacja glutenu z diety.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

„Przez uwarunkowania kulturowe, społeczne i religijne kobiety zgwałcone przez męża często nie wiedzą, że są ofiarami przestępstwa” – mówią Kamila Ferenc i Adam Kuczyński z Fundacji Przeciw Kulturze Gwałtu

„Fizjoterapeuci wykonują wspaniałą pracę. Ale zarabiają 1800 zł na rękę i żeby zarobić godnie, pracują po 12 godzin przez 7 dni w tygodniu” – mówi fizjoterapeutka Sandra Osipiuk

„Tak zwane „środowisko” feministyczne niesłusznie upatruje w nas konkurencję. A feminizm w Polsce potrzebuje pluralizmu” – mówią Agata Maciejewska i Kasia von Alexandrowitsch, założycielki „Dziewuchy Dziewuchom”

Zainteresują cię również:

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Jak długo można brać tabletki na ból? Czym ich nie popijać? Zobacz 10 zasad bezpiecznego stosowania leków przeciwbólowych

Pokochaj kiszonki! W nagrodę dostaniesz naturalny probiotyk

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

dłonie

Ręce – co mówią o zdrowiu?

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Nie przesadź z małą czarną! Sprawdź, jakie są objawy przedawkowania kawy

Co może boleć ze stresu?

Na serce, na potencję, na depresję i dobrą pamięć. Żeń-szeń panaceum na wszystko?

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Kobieta stoi w kuchni z kwiatkiem w ręku. Ma okulary, uśmiecha się. Za nią widać gitarę

7 rzeczy, które musisz zrobić po 30-tce

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

problemy skórne na szyi

Czym jest choroba Duhringa? Jak się objawia? Czy da się ją wyleczyć?

Lewoskrętna witamina C – gwiazda czy oszustka? Sprawdzamy!

Ryż na 3 sposoby. Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Kasza jaglana – bohaterka wszystkich bezglutenowców

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

gluten free

Gluten – w czym występuje? W czym jest najwięcej glutenu? Produkty bezglutenowe

gluten free

Uczulenie na gluten – jakie są charakterystyczne objawy u dzieci i dorosłych?

celiakia - ziarna zbóż

Celiakia – objawy agresji immunologicznej u dzieci i dorosłych.