Alicja Cembrowska „Do produkcji 1 kg wołowiny potrzebne jest 15000 litrów wody. A kilograma czekolady aż 17000!”. Czym jest ślad wodny i jak oszczędzać najcenniejszy zasób Ziemi, mówi ekodziałaczka Justyna Rogozińska Bierzesz szybki prysznic, zamiast kąpieli, zakręcasz kran, gdy szczotkujesz zęby, nie podlewasz ogródka. Wzór oszczędności? Nie do końca. O to, czym jest ślad wodny i jak nieświadomie marnujemy najcenniejszy zasób na Ziemi,… 07.12.2022 9 min.
Alicja Cembrowska „Kiedy jakaś marka mówi, że jest ekologiczna, to najczęściej jest to frazes. Nic nie jest ekologiczne, poza samą naturą”. O tym, jak kapitalizm robi z nas eko-idiotów, mówi Janusz Mizerny Wegańska wełna, zrównoważona produkcja, neutralna emisyjność, poliester z recyklingu, szlachetny akryl. Z reklam wynika, że obecnie wszystko może być eko, bio i earth friendly. Aż trudno w tej sytuacji uwierzyć w raporty, które… 29.11.2022 16 min.
Magdalena Bury Jednorazowość na poziomie plastikowej słomki? Jagna Niedzielska o… rajstopach Jak długo służą ci rajstopy? Jedno wyjście? A może pierzesz je i nosisz jeszcze dwa, trzy razy? To i tak za mało. Jak pisze Jagna Niedzielska w swoim nowym poście na Instagramie, produkcja nylonu, z którego tworzone są rajstopy,… 25.01.2022 3 min.
Marta Dragan „Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia 12.07.2021 3 min.
Magdalena Bury Sylwia Sikorska: Kubeczek menstruacyjny ma tylko jedną wadę, można zapomnieć, że ma się okres 14.06.2021 7 min.
Magdalena Bury Niemowlęta przyjmują przeciętnie 1,6 miliona cząstek mikroplastiku dziennie. Wszystko przez butelki Niemowlęta karmione butelkami połykają dziennie miliony cząstek mikroplastiku. Są one uwalniane podczas sterylizacji pojemników w wysokich temperaturach. Według naukowców zagrożenie związane z piciem z butelek jest znacznie… 20.10.2020 2 min.
Magdalena Bury Znaleźli w lesie sflaczały balonik z listem od młodej pary, który przeleciał 800 km. Teraz szerzą świadomość ekologiczną Podczas jednego ze spacerów w lesie, Małgorzata i Paweł Poloch, właściciele jednego z największych ekologicznych sklepów w Polsce "BetterLand", znaleźli sflaczały, wyblakły balonik z przyczepionym listem od młodej pary z Niemiec.… 12.09.2020 5 min.
Julia Krupińska Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie Nowe badania pokazują, że używany powszechnie do produkcji tworzyw sztucznych związek BPA wpływa na układ hormonalny człowieka. Unikacie go w swoich domach, czy nie przywiązujecie wagi? Sprawdźcie, co trzeba wiedzieć o BPA. 15.08.2020 5 min.
Anna Jastrzębska „Planeta ma już wystarczająco ciężko” – mówi Ewelina Jamróz, która stworzyła „aktywną” folię z wodorostów i żelatyny Jest w 100 proc. biodegradowalna, rozkłada się w cztery tygodnie, dodatkowo przedłuża świeżość produktów spożywczych, które są w nią owinięte, zabija bakterie, a wkrótce będzie również eliminować wirusy. Wynalazek… 12.05.2020 8 min.
Magdalena Bury Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje Kojarzysz białe pudełko, w które pakowane jest jedzenie na wynos? To polistyren. "Nie będę się zagłębiać w chemiczne szczegóły, bo wiem, że niektórych samo słowo 'chemia' już odstrasza. Chciałabym was tylko przestrzec, że… 10.02.2020 5 min.
Magdalena Bury Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy? W słoikach i innych szklanych opakowaniach, w plastikowych pudełkach, a czasem i w zwykłych foliówkach. Żywność przechowujemy na wiele sposobów, mniej lub bardziej ekologicznych. Czy wiesz jednak, w jaki sposób opakowanie wpływa… 27.01.2020 4 min.
Dominika Chirek Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią Wiemy, że aluminium szkodzi. Nie masz w domu sztućców ani garnków aluminiowych i myślisz, że to koniec toksycznych przedmiotów z kuchni? Dodaj do tego jeszcze folię aluminiową. Jest tak samo szkodliwa jak aluminiowe garnki czy… 12.01.2020 3 min.
Magdalena Bury Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych Codziennie pisze, jak nie marnować jedzenia. Tworzy patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy zanim coś wyrzucisz do kosza. Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, niedawno wydała swoją drugą książkę -… 31.12.2019 8 min.
Ewa Wojciechowska Ewa Farna – jak dba o środowisko? Wokalistka podzieliła się tym w mediach społecznościowych 31.08.2019 4 min.
Ewa Wojciechowska Toniemy w plastiku! „No Beauty In Plastic” to wymowny projekt fotograficzny – kobiety uwięzione w folii 28.03.2019 3 min.
Marta Dragan Bambusowe kubki termiczne szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, czy nie masz takiego w domu 10.01.2019 2 min.