Przejdź do treści

BPA – powszechny i szkodliwy. Jak go unikać?

BPA – powszechny i szkodliwy. Jak go unikać?
Bisfenol A jest powszechnie używany do produkcji butelek i opakowań na żywność. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Cytologia – zwróć uwagę na to, czym masz pobierany materiał
płaczące dziecko
Zimne powietrze na obrzęk krtani. 31-letnia matka uratowała swoje dziecko za pomocą zamrażarki
Sałatka: sałata, burak, fiołek trójbarwny
Jadalne kwiaty, które mogą być trujące
mężczyzna w koszulce z kieszenią na piersi, w której siedzi dziecko
T-shirt, który ułatwia ojcom zajmowanie się dzieckiem
Uczestniczki kampanii Rimmel #iwillnotbedeleted
Red Lipstick Monster, Rita Ora i Cara Delevingne w światowej kampanii przeciwko hejtowi

Kojarzycie BPA z butelek dla niemowląt? Bisfenol A (czyli BPA) szkodzi i ciężko nam go uniknąć – dowodzą badania. Związek oddziałuje na poziom hormonów w naszym organizmie i przyczynia się do rozwoju niektórych chorób, na przykład nowotworów. Nie wyeliminujecie go. Ale można ograniczyć jego szkodliwy wpływ kilkoma sposobami.

Dlaczego napisałam, że go nie wyeliminujecie? Doświadczenie wykonane na University of Illinois w Chicago pokazało, że badani, którzy przez miesiąc unikali korzystania z przedmiotów zawierających BPA, mieli nadal obecny związek w moczu – co oznacza, że musieli mieć z nim bliski kontakt w ciągu 48 godzin. Jak widać, nie wytępimy bisfenolu, bo jest on niemal wszędzie. BPA stosuje się powszechnie do produkcji tworzyw: butelek, pojemników na żywność, puszek aluminiowych. Przedostaje się do żywności, napojów i w ten sposób trafia do naszego organizmu. Znajduje się również w niektórych zabawkach. A jedno z amerykańskich badań dowiodło, że jest go mnóstwo nawet w banknotach! Część z was kojarzy pewnie BPA z butelek dla niemowląt. Niektóre z nich oznaczone są znakiem „BPA free”, co oznacza, że do ich produkcji nie wykorzystano szkodliwego związku.

Badania pokazują jasno: bisfenol jest szkodliwy dla człowieka. W aktualnym numerze Endocrinology dowiedziono, że BPA zwiększa ryzyko raka prostaty. Naukowcy nie wpompowywali myszom ekstremalnie dużych dawek, a standardową ilość, jaką na co dzień wchłania nasz organizm. Toksyna zwiększała poziom estrogenów, co u mężczyzn może przyczyniać się do rozwoju raka prostaty. Jest masa innych badań dotyczących szkodliwości BPA. Dowodzi się związku z rakiem piersi, otyłością, astmą u dzieci, a nawet niepłodnością. Mimo to instytucje odpowiedzialne za dopuszczenie pewnych substancji do obrotu, jeszcze go nie zakazały.

Choć raczej nierealne jest wyeliminowanie bisfenolu z naszego życia, można zmniejszyć jego zły wpływ na organizm. Kilka wskazówek:

– wybierajcie świeże jedzenie zamiast pakowanego. Badanie amerykańskich Silent Spring Institute i Breast Cancer Fund pokazało, że spożywanie zaledwie przez trzy dni świeżej żywności (niepakowanej) wyraźnie zmniejszyło poziom bisfenolu A u dzieci i dorosłych;

– unikajcie jedzenia w puszkach. Zamiast tego więcej gotujcie sami ze świeżych produktów;

– w domu przechowujcie żywność w pojemnikach ze szkła lub stali nierdzewnej;

– nie podgrzewajcie opakowań! Podwyższona temperatura (również w zmywarce) może powodować większe uwalnianie BPA;

– bisfenol jest obecny przede wszystkim w tworzywach oznaczonych znakiem PC (wykonanych z poliwęglanu). To np. niektóre butelki, pojemniki na żywność, ale też zadaszenia, elementy oświetleniowe, sprzęt medyczny. Zwróćcie uwagę na ten znak na opakowaniach.

W wyborze odpowiednich tworzyw pomogą wam te oznaczenia. Znajdziecie je na opakowaniach:

                                                    Zdjęcie: shutterstock

1 – PET – używany masowo do produkcji opakowań: butelek, opakowań na żywność. Wykazano dużą zawartość ksenoestrogenów – związków chemicznych, które wchodzą w interakcję z układem hormonalnym człowieka. Tworzywa PET prawdopodobnie zawierają bisfenol. Nie powinno się tego tworzywa używać wielokrotnie;

2 – PE-HD – dość bezpieczne tworzywo, można używać wielokrotnie;

3 – PVC – może wydzielać toksyny i jest szkodliwy dla zdrowia;

4 – PE-LD – w miarę bezpieczne, może być używany wielokrotnie;

5 – PP – bezpieczne tworzywo sztuczne, wykorzystywane np. do produkcji zabawek dziecięcych;

6 – PS – polistyren, styropian. Często stosowany do pakowania żywności, jednak badania nie potwierdzają jego bezpieczeństwa. Nie ulega wątpliwości, że związki z opakowania dostają się do żywności. Istnieją badania mówiące o szkodliwym wpływie na zdrowie człowieka. Opakowania z polistyrenu nie powinny być podgrzewane.

7 – inne tworzywa. Wiele z nich zawiera bisfenol A. Jeśli nie ma na nich informacji „BPA free”, to lepiej nie podgrzewać i nie używać do gorących napojów i posiłków. A najlepiej w ogóle unikać.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Cytologia – zwróć uwagę na to, czym masz pobierany materiał

Cukrzyca w ciąży – czego nie wiemy, czego się boimy?

Sałatka: sałata, burak, fiołek trójbarwny

Jadalne kwiaty, które mogą być trujące

Uczestniczki kampanii Rimmel #iwillnotbedeleted

Red Lipstick Monster, Rita Ora i Cara Delevingne w światowej kampanii przeciwko hejtowi

gołe kobiece nogi i kubek kawy

Pękające pięty, brzydki zapach stóp, grzybica i haluksy. Jak tego uniknąć?

Michał Figurski: moje życie z cukrzycą byłoby lepsze, gdybym od razu zajął się swoim zdrowiem, zamiast je lekceważyć

narzędzie do pomiaru poziomu cukru we krwi

HZ kontra mity #cukrzyca

bakteira New Delhi

Groźna bakteria New Delhi. Zamknięty oddział w Piotrkowie Trybunalskim

kubek herbaty trzymany w dłoniach

Herbata dobra na choroby serca

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Rośliny kontra smog. 10 roślin doniczkowych oczyszczających powietrze

miód, propolis

Propolis może mieć działanie przeciwnowotworowe