Aleksandra Tchórzewska Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu To świetne źródło witamin i minerałów, a także prawdziwa białkowa bomba. Znajdziemy ją m.in. w chlebie, herbatnikach, sosach i produktach na bazie makaronu. Produkty powstałe na bazie mąki ze świerszcza domowego można będzie… 24.01.2023 3 min.
duet masz.talerz Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia! Koktajle z dodatkiem superfood zawojowały świat. Jeśli jednak nieco ci się już znudziło ich popijanie – wypróbuj naszą wersję śniadaniowej miski mocy. Nie dodawaj wszystkich składników do blendera, tylko po zmiksowaniu bazy… 18.12.2022 3 min.
Milena Marchewka Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować? 23.11.2022 5 min.
Agata Brandt Indyjskie superfoods na zdrową jesień Idą chłody, a z nimi deszcze, dreszcze i katary. By się im nie dać, wypróbuj trzy pochodzące z Indii produkty, które rozgrzewają i stymulują układ immunologiczny. 02.10.2022 4 min.
Paulina Trofimiec 10 superfoods, które lepiej działają w parze Matematyka wkracza na talerze! Wystarczy trochę pododawać, żeby żyć zdrowiej – trzeba jednak wiedzieć, co do czego. Proste rozwiązania są najlepsze: dodajmy więc superzdrowe do superzdrowego. Poznajcie 10 duetów, które lepiej… 24.07.2022 5 min.
Milena Marchewka Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu? 25.05.2022 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze Chrzan kojarzy ci się głównie z dodatkiem do wielkanocnych dań? Niesłusznie! Dietetyczka Alicja Kalińska przekonuje, że powinnyśmy go włączyć na stałe do diety. Sprawdź, dlaczego jest taki ważny dla twojego zdrowia. 17.04.2022 4 min.
duet masz.talerz Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem Sproszkowany sok z młodego jęczmienia to – bez grama przesady – odżywcze tornado. Nie czekamy, miksujemy! 14.01.2022 2 min.
Patrycja Fijałkowska 5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka Zimowe infekcje, niedostatek słońca i ogólny spadek nastroj rekompensujemy sobie niezdrowymi przekąskami, a nawet całymi posiłkami. Skutek jest taki, że czujemy się i wyglądamy jeszcze gorzej. Jak przerwać to koło i wprowadzić… 08.01.2022 4 min.
Ewa Wojciechowska Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher 09.12.2021 4 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi Quinoa, czyli komosa ryżowa, to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, którą z uwagi na właściwości warto wprowadzić do codziennej diety. Zastanawiasz się jak gotować komosę ryżową? Warto wprawdzie pamiętać o… 07.12.2021 5 min.
Marlena Kopacz Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne Kakao znali już Majowie i Aztekowie. Jest to napój przygotowywany z wykorzystaniem nasion owoców kakaowca. Czasami kakao nazywa się "napojem bogów". Ma ono wiele drogocennych właściwości. Jednym z najważniejszych składników kakao… 27.11.2021 5 min.
duet masz.talerz Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności Same w sobie są bombą odżywczą, a w kolorowym koktajlu z owocami i wodą kokosową dodatkowo smakują nieziemsko. Miksujemy! 07.11.2021 2 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Sok z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis Znany i doceniany w najstarszych medycynach świata, wracający do łask w ostatnich latach - sok z aloesu, bo o nim mowa - to źródło witamin, mikroelementów, kwasów i innych związków. Wykorzystywany jest zarówno zewnętrznie w… 01.11.2021 5 min.
Marlena Kopacz Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy? Miód jest znany ludzkości od stuleci. Dodaje się go do herbaty, do ciast albo robi z nim kanapki. Są bardzo różne rodzaje miodów, w zależności od tego, z jakich roślin pszczoły przynoszą miód do ula. Warto jest znać podstawowe… 29.09.2021 7 min.
Natalia Suchocka Miód spadziowy – właściwości, skład, cena Nazywany jest „królewskim miodem”, a jego wartości odżywcze nie mogą się równać z żadnym innym tego typu produktem. Miód spadziowy, bo o nim mowa, to niezwykle zdrowy przysmak o szerokiej gamie zastosowań. Pomaga przy… 20.09.2021 5 min.
duet masz.talerz Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną Przejadła Ci się owsianka i skończyły pomysły na zdrowe, sycące śniadania? Ta propozycja postawi cię na nogi o poranku. Jej bazą będzie gęsty koktajl ze spiruliną, a jako dodatki wykorzystamy mango, kiwi, gruszkę, ziarenka… 15.08.2021 2 min.
Justyna Mazur Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie Korzeń maca określany jest jako "peruwiański żeń-szeń", gdyż przypisywane są mu cenne właściwości lecznicze. Ponadto stosowany jest jako afrodyzjak. Sproszkowany korzeń maca i tabletki mogą być zażywane w celu wspomagania… 19.05.2021 5 min.
Patrycja Nawojowska Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie Surowe ziarno kakaowca to produkt oferowany przede wszystkim przez sklepy ze zdrową żywnością. W przeciwieństwie do klasycznej wersji sproszkowanego kakao, jaką znajdziemy w praktycznie każdym markecie, surowe ziarna kakao nie… 17.05.2021 6 min.
Patrycja Nawojowska Spirulina – czym jest i jak działa? Zastosowanie spiruliny Spirulina to niewielka alga, która w ostatnim czasie zyskała bardzo dużą popularność. Na rynku dostępna jest w postaci tabletek oraz niebieskiego proszku służącego do wzbogacania żywności. Dzięki wysokiej zawartości… 16.05.2021 6 min.
Natalia Suchocka Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić Guarana to owoc, który zasłynął jako składnik napojów energetycznych. To prawda, że skutecznie zmniejsza zmęczenie, jednak jej zastosowanie jest o wiele szersze. Wspomaga ona metabolizm oraz proces odchudzania, a do tego warto ją… 14.05.2021 6 min.
Natalia Suchocka Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić Z wyglądu przypominają czereśnie, rosną w dorzeczu Amazonki, a do tego są prawdziwą skarbnicą witamin. Camu camu, bo o nich mowa, to wyjątkowe owoce, które wspaniale działają na ludzki organizm. I mimo że nie są one… 14.05.2021 7 min.
Milena Marchewka Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny Babka jajowata jest surowcem, którego nasiona i łupiny mają liczne korzystne właściwości zdrowotne. Jak stosować ten produkt, żeby poprawić pracę jelit lub wpłynąć na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi? Gdzie można… 12.05.2021 6 min.
Justyna Mazur Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie Chlorella i spirulina to algi wyróżniające się wysoką zawartością związków odżywczych. Właściwości prozdrowotne chlorelli wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości chlorofilu, witaminy D, a także bogatego zestawu… 12.05.2021 5 min.
Agata Michalak Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je? Połyskujące różem pestki granatu, tłuściutkie plastry dojrzałego awokado, chrupkie paski makaronu z cukinii. Takie dodatki, spiętrzone w apetyczny stosik, coraz częściej zerkają zachęcająco ze zdjęć na Instagramie, coraz… 02.05.2021 5 min.
Małgorzata Germak 6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods Nie musisz wcale wydawać dużo pieniędzy na modne superfoods, żeby zaserwować organizmowi witaminową bombę. Masz na półce nasiona chia? Super, ale spokojnie możesz je zastąpić naszym rodzimym siemieniem lnianym. Zobacz, jakie… 21.02.2021 6 min.
Ewa Wojciechowska Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety? Nie tylko leczenie farmakologiczne, ale również odpowiednia dieta przy PCOS jest szczególnie ważna. Po które produkty sięgnąć? 03.02.2021 3 min.
Ewa Podsiadły-Natorska Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie? Maleńkie buteleczki pełne składników odżywczych – oto, czym wydają się shoty dostępne w sklepach i drogeriach. W jaki sposób ich spożywanie wpływa na organizm? Jakich efektów się spodziewać? Tłumaczy dietetyk kliniczny… 09.12.2020 4 min.
Zofia Laren Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości Przetworzoną trawką młodego jęczmienia zajadają się dziś hollywoodzkie gwiazdy, nowojorskie joginki i londyńskie artystki. Zupełnie jak kiedyś rzymscy gladiatorzy! Skąd ten boom na młody jęczmień? I czy warto ulec nowej modzie? 14.11.2020 5 min.
Małgorzata Germak 10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce Sen, regeneracja, aktywność fizyczna i suplementacja to podstawa, jeśli 40. urodziny masz już za sobą, a zależy ci na zdrowiu, dobrym samopoczuciu i energii. Jednak to nie wszystko. Biorąc pod uwagę, jakie zmiany zachodzą w… 01.09.2020 7 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru Borówka czarna, jagoda, zwana także czernicą to nasz rodzimy superfood - naładowany dużą ilością substancji odżywczych. W prostocie może tkwić to co najlepsze, dlatego dziś mamy dla was smaczny dżem z tego owocu. Nie tylko do… 07.07.2020 3 min.
Milena Bizoń Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać Superfoods - termin ten określa superżywność i z pewnością znany jest większości osób, które choćby w minimalnym stopniu interesują się tematyką zdrowego odżywania. Są to wszystkie produkty, które charakteryzują się… 01.07.2020 4 min.
Ewa Wojciechowska Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Seler naciowy ułatwia odchudzanie, pozytywnie wpływa na wzrok i poprawia wygląd skóry. A to nie wszystko. Dlaczego warto sięgać po to zielone warzywo? 23.06.2020 4 min.
Magdalena Więch Algi morskie – czy warto jeść glony? Właściwości i zastosowanie alg Zawierają o wiele więcej żelaza niż wołowina (choć nieco gorzej przyswajalnego), więcej wapnia niż mleko, kilkaset razy więcej jodu niż ryby morskie. Czy wobec tych faktów jakiekolwiek znaczenie ma to, że algi nie zostaną… 13.05.2020 7 min.
Ewa Wojciechowska Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny! Maj jest idealnym miesiącem na zbiór mniszka lekarskiego. Z tego żółtego kwiatka, który właśnie zdobi nasze ogrody i łąki, można szybko i prosto przyrządzić syrop. Taka mikstura sprawdzi się idealnie przy kaszlu, bólu gardła… 05.05.2020 4 min.
Justyna Mazur Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości? Karczoch to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, która wyróżnia się oryginalnym wyglądem, wyjątkowymi walorami smakowymi oraz cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Ziele karczocha uznane zostało za żywność… 27.04.2020 5 min.
Ewa Wojciechowska Miłorząb japoński – jakie ma właściwości i działanie? Rozmawiamy z ekspertem Piotrem Sokołowskim Miłorząb pomaga także przy zaburzonej koncentracji i problemach z pamięcią a także opóźnia proces starzenia. A to nie wszystkie jego właściwości. 03.04.2020 6 min.
Ewa Wojciechowska „Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok! Amerykańska organizacja pozarządowa EWG co roku publikuje listę najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców oraz listę tych, które najmniej chłoną pestycydy i inne zanieczyszczenia związane z ogólnie dostępną uprawą roślin. 30.03.2020 3 min.
Patrycja Nawojowska Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie Gdy przychodzi kwiecień i maj, pola pokrywają się kwitnącym mniszkiem lekarskim. Zna go chyba każdy, choć pod niepoprawną nazwą mlecz. Uważany za chwast, zazwyczaj kończy swój żywot pod postacią białego puchu rozwiewanego… 20.03.2020 5 min.
duet masz.talerz Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną Kolejna mała czarna na pobudzenie? Dziś spróbujcie inaczej. Koktajl z guaraną wyraźnie postawi was na nogi, a przy okazji dostarczy masy witamin. No i jest nieziemsko smaczny! 15.03.2020 3 min.
Natalia Suchocka Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery Dodają nam energii, minimalizują ryzyko nowotworów, a do tego poprawiają kondycję całego organizmu. Nasiona chia, bo o nich mowa, nie bez powodu cieszą się ogromną popularnością. Są idealnym zamiennikiem zwierzęcego białka… 05.03.2020 6 min.
Patrycja Nawojowska Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać 03.03.2020 4 min.
Magdalena Bury Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać Gotująca z pasją i sercem jurorka programów telewizyjnych, autorka książek kucharskich i portalu kucharskiego, kobieta, żona, mama. Taka jest Ania Starmach, która niedawno stała się też, wspólnie z Ewą Chodakowską, ambasadorką… 20.02.2020 6 min.
Patrycja Fijałkowska Zakwas z buraków – superfood idealny na zimę. Jakie ma właściwości? Zakwas z buraków to superfood, którym powinny zainteresować się wszystkie osoby z problemami trawiennymi, osłabione, często chorujące, a także szukające naturalnego sposobu na poprawę kondycji włosów i paznokci. Jakim… 02.12.2019 3 min.
Ewa Wojciechowska Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety” Mała, kwaśna i pełna witamin. Żurawina to niepozorny owoc, który jest wyjątkowo skuteczny w leczeniu wielu chorób. Uznawana za naturalny antybiotyk. 13.11.2019 4 min.
Ewa Wojciechowska Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie Rozprawi się z przeziębieniem, chorobami cywilizacyjnymi, obniży ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu. Ponadto wpływa pozytywnie na układ krążenia, działa odmładzająco i jest przyjaciółką naszych żołądków. 08.11.2019 4 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Jagoda acai. Jej systematyczne spożywanie może poprawić wydolność układu odpornościowego Kiedyś były ściśle strzeżoną brazylijską tajemnicą. Na szczęście wypłynęły na oceany i dziś ich dobroczynnym działaniem cieszy się cały świat. Jagody Acai - musicie ich spróbować! 19.10.2019 3 min.