Przejdź do treści

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie
Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chubby chasing i feedersi, czyli z czym spotykają się kobiety plus size [WIDEO]
W ciąży mózg kobiety się… kurczy. Poznaj 5 zaskakujących faktów dotyczących kobiecego ciała
Trening – 12 sygnałów, że przesadzasz!
Brak ci pewności siebie? Popracuj z ciałem!
Nie lekceważ tych objawów. To może być serce

Jak podkreśla w swoim wpisie na Instagramie Sylwia Majcher, dla zdrowia opłaca się inwestować w różnorodność kolorystyczną warzyw w diecie. I dodaje, że dysponują one paletą barw nie bez powodu. O czym nam mówi ich kolor?

Czerwone warzywa

Jak pisze eko aktywistka Sylwia Majcher, niepozorny składnik, dzięki któremu warzywa są soczyście czerwone to likopen – jeden z mocniejszych przeciwutleniaczy. Ekspertka zaznacza, że jest on w stanie chronić przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami.

„W warzywach z czerwoną skórką są także grupy flawonoidów, które wraz z przeciwutleniaczami zwalczają wolne rodniki, zapobiegają starzeniu się komórek i wspomagają ich regenerację. Ten kolor gwarantuje również porcję potasu oraz witaminy C – wyjaśnia ekspertka.

Białe warzywa

Majcher pisze, że produkty te, choć nie dysponują tak potężnym arsenałem witamin, jak ich koledzy o intensywniejszych barwach, mobilizują organizm do walki z wirusami i bakteriami.

„Większość z nich to naturalne antybiotyki, łagodzą infekcje. Są wzmocnieniem dla zmęczonego infekcjami organizmu – tłumaczy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zielone warzywa

Sylwia Majcher wyjaśnia, że kolor zielony warzywa i owoce zawdzięczają obecności chlorofilu, który ma zbawienny wpływ na układ trawienny i pracę przeciążonej wątroby.

W zielonych warzywach są związki chemiczne, które obniżają ciśnienie krwi i poziom niepożądanego cholesterolu. Zapewniają także konkretną dawkę witaminy C, K, B6, wapnia błonnika oraz beta-karotenów. To zestaw, który regenerująco wpływa na kondycję skóry, wzrok i wspiera budowanie odporności” – podkreśla Majcher.

Fioletowe warzywa

Eko aktywistka podkreśla, że fioletowe warzywa są bogate w przeciwutleniacze, które chronią przed bakteriami i wirusami. Jak dodaje, intensywny kolor gwarantują im naturalne barwniki –
antocyjany.

„Natura w tym przypadku pokazuje swoją mądrość, bo oferuje wzmocnienie jesienią – w najbardziej pożądanym przez organizm momencie. Antocyjany wpływają na poprawę pamięci i koncentracji” – wyjaśnia Majcher.

I przestrzega przed nadmiernym podgrzewaniem fioletowych warzyw, ponieważ tracą wtedy wartości odżywcze. Najlepiej przechowywać je w lodówce.

A ty dbasz o różne kolory warzyw w diecie? Jaki kolor najczęściej ląduje na twoim talerzu?

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 28 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

SUPLEMENTY: FAKTY I MITY. Czy witaminy i minerały faktycznie wchłaniają się gorzej z suplementów niż z warzyw i owoców?

SUPLEMENTY: FAKTY I MITY. Czy witaminy i minerały faktycznie wchłaniają się gorzej z suplementów niż z warzyw i owoców?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Wydaje ci się, że prowadzisz zdrowy tryb życia, a efektów nie widać? Sprawdź, co robisz nie tak

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

marchewka

Warzywa – gotowane czy surowe?

Gruszki na stole

Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

cebula

Cebula – królowa warzywniaka. Do wyliczenia jej zdrowotnych właściwości nie wystarczy palców u obu rąk

Zielone liściaste warzywa. Dlaczego warto je codziennie jeść?

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą

Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska – zasady, rodzaje, przeciwwskazania

Seks a miesiączka / Daria Shevtsova from Pexels

Seks podczas miesiączki – ginekolog wyjaśnia, czy to bezpieczne

Hiperkortyzolemia – co to jest, przyczyny, objawy, leczenie

Spermatogeneza – co to jest i co powoduje jej zaburzenia?

kobieta obejmująca się ramionami na tle miasta

Problemy hormonalne. Ginekolog mówi, jakie są oznaki tego, że twoje hormony szaleją

Kobieta

Jak się twórczo złościć? Wykorzystaj negatywne emocje, by wprowadzić zmiany w życiu!

Kobieta

Co może boleć ze stresu? Sprawdź, zanim sięgniesz po leki przeciwbólowe

Szczawiany – wpływ na zdrowie. Co neutralizuje szczawiany?

Najpopularniejsze

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

ucho kobiety

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

Seks – 5 błędów, które popełniają kobiety

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

×