Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

się ten artykuł?
Jak podkreśla w swoim wpisie na Instagramie Sylwia Majcher, dla zdrowia opłaca się inwestować w różnorodność kolorystyczną warzyw w diecie. I dodaje, że dysponują one paletą barw nie bez powodu. O czym nam mówi ich kolor?
Czerwone warzywa
Jak pisze eko aktywistka Sylwia Majcher, niepozorny składnik, dzięki któremu warzywa są soczyście czerwone to likopen – jeden z mocniejszych przeciwutleniaczy. Ekspertka zaznacza, że jest on w stanie chronić przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami.
„W warzywach z czerwoną skórką są także grupy flawonoidów, które wraz z przeciwutleniaczami zwalczają wolne rodniki, zapobiegają starzeniu się komórek i wspomagają ich regenerację. Ten kolor gwarantuje również porcję potasu oraz witaminy C„ – wyjaśnia ekspertka.
Białe warzywa
Majcher pisze, że produkty te, choć nie dysponują tak potężnym arsenałem witamin, jak ich koledzy o intensywniejszych barwach, mobilizują organizm do walki z wirusami i bakteriami.
„Większość z nich to naturalne antybiotyki, łagodzą infekcje. Są wzmocnieniem dla zmęczonego infekcjami organizmu„ – tłumaczy.
Zielone warzywa
Sylwia Majcher wyjaśnia, że kolor zielony warzywa i owoce zawdzięczają obecności chlorofilu, który ma zbawienny wpływ na układ trawienny i pracę przeciążonej wątroby.
„W zielonych warzywach są związki chemiczne, które obniżają ciśnienie krwi i poziom niepożądanego cholesterolu. Zapewniają także konkretną dawkę witaminy C, K, B6, wapnia błonnika oraz beta-karotenów. To zestaw, który regenerująco wpływa na kondycję skóry, wzrok i wspiera budowanie odporności” – podkreśla Majcher.
Fioletowe warzywa
Eko aktywistka podkreśla, że fioletowe warzywa są bogate w przeciwutleniacze, które chronią przed bakteriami i wirusami. Jak dodaje, intensywny kolor gwarantują im naturalne barwniki –
antocyjany.
„Natura w tym przypadku pokazuje swoją mądrość, bo oferuje wzmocnienie jesienią – w najbardziej pożądanym przez organizm momencie. Antocyjany wpływają na poprawę pamięci i koncentracji” – wyjaśnia Majcher.
I przestrzega przed nadmiernym podgrzewaniem fioletowych warzyw, ponieważ tracą wtedy wartości odżywcze. Najlepiej przechowywać je w lodówce.
A ty dbasz o różne kolory warzyw w diecie? Jaki kolor najczęściej ląduje na twoim talerzu?
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 28 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zobacz także

„Ajurweda jest cennym drogowskazem, jak się sobą zaopiekować na co dzień” – mówi Nicole Radomska, terapeutka ajurwedyjska i psycholog

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru
