Przejdź do treści

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie
Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jak podkreśla w swoim wpisie na Instagramie Sylwia Majcher, dla zdrowia opłaca się inwestować w różnorodność kolorystyczną warzyw w diecie. I dodaje, że dysponują one paletą barw nie bez powodu. O czym nam mówi ich kolor?

Czerwone warzywa

Jak pisze eko aktywistka Sylwia Majcher, niepozorny składnik, dzięki któremu warzywa są soczyście czerwone to likopen – jeden z mocniejszych przeciwutleniaczy. Ekspertka zaznacza, że jest on w stanie chronić przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami.

„W warzywach z czerwoną skórką są także grupy flawonoidów, które wraz z przeciwutleniaczami zwalczają wolne rodniki, zapobiegają starzeniu się komórek i wspomagają ich regenerację. Ten kolor gwarantuje również porcję potasu oraz witaminy C – wyjaśnia ekspertka.

Białe warzywa

Majcher pisze, że produkty te, choć nie dysponują tak potężnym arsenałem witamin, jak ich koledzy o intensywniejszych barwach, mobilizują organizm do walki z wirusami i bakteriami.

„Większość z nich to naturalne antybiotyki, łagodzą infekcje. Są wzmocnieniem dla zmęczonego infekcjami organizmu – tłumaczy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

BESTSELLER
Odporność, Good Aging
Naturell Selen Organiczny 200 µg, 365 tabletek
73,00 zł
Odporność
Bloxin Żel do nosa w sprayu, 20 ml
25,99 zł
Odporność
Naturell Uromaxin + C, 60 tabletek
15,99 zł
Energia
WIMIN Dobra energia, 30 kaps.
59,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z Twoim mikrobiomem, 30 saszetek
139,00 zł

Zielone warzywa

Sylwia Majcher wyjaśnia, że kolor zielony warzywa i owoce zawdzięczają obecności chlorofilu, który ma zbawienny wpływ na układ trawienny i pracę przeciążonej wątroby.

W zielonych warzywach są związki chemiczne, które obniżają ciśnienie krwi i poziom niepożądanego cholesterolu. Zapewniają także konkretną dawkę witaminy C, K, B6, wapnia błonnika oraz beta-karotenów. To zestaw, który regenerująco wpływa na kondycję skóry, wzrok i wspiera budowanie odporności” – podkreśla Majcher.

Fioletowe warzywa

Eko aktywistka podkreśla, że fioletowe warzywa są bogate w przeciwutleniacze, które chronią przed bakteriami i wirusami. Jak dodaje, intensywny kolor gwarantują im naturalne barwniki –
antocyjany.

„Natura w tym przypadku pokazuje swoją mądrość, bo oferuje wzmocnienie jesienią – w najbardziej pożądanym przez organizm momencie. Antocyjany wpływają na poprawę pamięci i koncentracji” – wyjaśnia Majcher.

I przestrzega przed nadmiernym podgrzewaniem fioletowych warzyw, ponieważ tracą wtedy wartości odżywcze. Najlepiej przechowywać je w lodówce.

A ty dbasz o różne kolory warzyw w diecie? Jaki kolor najczęściej ląduje na twoim talerzu?

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 28 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

SUPLEMENTY: FAKTY I MITY. Czy witaminy i minerały faktycznie wchłaniają się gorzej z suplementów niż z warzyw i owoców?

SUPLEMENTY: FAKTY I MITY. Czy witaminy i minerały faktycznie wchłaniają się gorzej z suplementów niż z warzyw i owoców?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Wydaje ci się, że prowadzisz zdrowy tryb życia, a efektów nie widać? Sprawdź, co robisz nie tak

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

marchewka

Warzywa – gotowane czy surowe?

Gruszki na stole

Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

cebula

Cebula – królowa warzywniaka. Do wyliczenia jej zdrowotnych właściwości nie wystarczy palców u obu rąk

Zielone liściaste warzywa. Dlaczego warto je codziennie jeść?

Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska – zasady, rodzaje, przeciwwskazania

Kupiłaś ten produkt świąteczny? Uważaj, GIS ostrzega, że może być groźny dla zdrowia

Kupiłaś ten produkt świąteczny? Uważaj! GIS ostrzega, że może być groźny dla zdrowia

Czego nie zrobi za ciebie fizjoterapeuta? Odpowiada Zuzanna Kowalska

Czego nie zrobi za ciebie fizjoterapeuta? Odpowiada Zuzanna Kowalska

Kobieta ćwiczy

Twoje biodra są zbyt mało elastyczne? Oto zestaw ćwiczeń, które pomogą je rozruszać

Pulsujący ból głowy – jakie są przyczyny i co przyniesie ulgę?

Co można po okresie? Ginekolog odpowiada na najczęściej wyszukiwane w Google’u pytania

Zimno jest zdrowe! Nie wierzysz? Oto 5 zalet niskich temperatur

×