Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Letnia sałatka z kurkami

Letnia sałatka z kurkami
Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Zwane złotem lasów, kurki są jednym ze sztandarowych symboli polskiego lata. Wyczekujemy ich niecierpliwie, a kiedy wreszcie się pojawiają, zaczyna się czas królewskich jajecznic, zup jak u mamy i makaronów w kremowym sosie. Musicie wiedzieć, że doskonale sprawdzą się także jako dodatek do sałatki!

W kurkach znajduje się stosunkowo duża ilość błonnika i witamin z grupy B, zawierają też aminokwasy i minerały takie jak cynk, żelazo i potas. Stężenie tych ostatnich nie jest jednak wysokie, gdyż kurki, jak i pozostałe grzyby, w znacznej większości składają się z wody. Dzięki temu mają jednak niewiele kalorii. Być może ich zdrowotne właściwości same w sobie nie są cudotwórcze, ale spożywanie kurek dobrze wpłynie również na nasze samopoczucie – szczególnie jeśli dbamy o życie w zgodzie z rytmem pór roku. Grzyby te dają nam wspaniałe pole do popisu w wyznawaniu nurtu sezonowości! A że ich czas jest ograniczony, należy świętować ich obfitość tak często jak to możliwe, najlepiej testując każdego dnia inny przepis.

Podsmażone na odrobinie masła w sałatce sprawdzą się wybornie. Ich subtelny grzybowy smak szczególnie dobrze uzupełniają rośliny strączkowe i charakterna zielenina. Wystarczy garść soczewicy o orzechowym aromacie, pęczek pachnącej świeżą ziemią botwinki oraz kilka orzeźwiających to towarzystwo dodatków – na przykład słodkich pomidorków i soczystych rzodkiewek. Sukces gwarantowany, zwłaszcza jeśli całość połączy rześki, intensywnie bazyliowy sos vinaigrette.

Sałatka z kurkami, botwinką i czarną soczewicą

pomysl-na-kurki

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki na vinaigrette bazyliowy:

- 1 duży pęczek lub doniczka bazylii
- 3-4 łyżki białego octu winnego
- 1 płaska łyżka syropu klonowego
- 1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłocznia
- mały ząbek czosnku
- szczypta soli
- ew. woda do konsystencji

Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładki dressing, w razie potrzeby rozcieńczając odrobinę wodą. Odstaw na czas przygotowywania sałatki.

Składniki na sałatkę:

- 1 pęczek botwinki o dużych buraczkach i świeżych listkach
- 1/2 główki małego kalafiora
- 200 g kurek
- 20 g masła
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- garść pomidorów koktajlowych
- 200 g ugotowanej czarnej soczewicy

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania botwiny – odetnij buraczki, wyszoruj je i pokrój na ćwiartki. Umieść w garnku do gotowania na parze i gotuj do miękkości, około 20-30 minut. W międzyczasie podziel kalafiora na małe różyczki i dodaj je do garnka na ostatnie 7-10 minut gotowania (powinien być al dente). Po tym czasie zdejmij warzywa z ognia i zostaw do wystudzenia.

Kurki dokładnie umyj i osusz. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć grzyby i dopraw je delikatnie solą oraz pieprzem. Przykryj patelnię i często nią potrząsając, duś kurki przez około 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw je do wystudzenia. W międzyczasie pokrój rzodkiewki na cienkie plasterki i przepołów pomidory.

Umyj, osusz i posiekaj liście botwinki. Umieść je w dużej misce z soczewicą i przygotowanymi składnikami – ugotowanymi buraczkami i kalafiorem, duszonymi kurkami, skrojonymi rzodkiewkami i pomidorkami. Obficie polej bazyliowym vinaigrette, delikatnie wszystko przemieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku odrobiną soli. Podawaj w temperaturze pokojowej. 


 

Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Kurki lubią pizzę

Ten, kto umie i lubi gotować

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować