Aleksandra Tchórzewska WHO ostrzega: „To olbrzymi problem zdrowia publicznego na całym świecie” Są ogromnym zagrożeniem dla ludzkości, prowadzą do ciężkich uszczerbków zdrowia, a nawet zgonów. Grzybice stają się coraz bardziej powszechne. Co najgorsze, trudno je zwalczyć farmaceutykami. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w… 26.10.2022 3 min.
Magdalena Bury Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska "Do tej pory w Polsce mieliśmy do czynienia głównie z przypadkowymi, niecelowymi zatruciami grzybami o działaniu toksycznym dla człowieka. Czasy jednak się zmieniają i najwyraźniej najnowszą modą lansowaną w internecie jest ich… 07.10.2022 4 min.
duet masz.talerz Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów Wyszukiwanie ukrytych w gąszczu lasu kapeluszników to jedna z większych przyjemności jesieni. Ale tylko wtedy, gdy się wie, jakie grzyby pakować do koszyka, a jakie omijać szerokim łukiem. Oto przewodnik mądrego grzybiarza. 03.09.2022 6 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Zupa kurkowa z soczewicą i batatem Schyłek lata, jeszcze ciepło. Pora idealna na grzybobranie. Złote, obłędnie pachnące kurki prosto z koszyka… Co powiecie na jesienną zupę kurkową? Z batatem, soczewicą i aromatycznymi dodatkami smakuje doskonale! 21.08.2022 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać „Nie warto ryzykować swoim zdrowiem i życiem. Zbierajmy tylko te grzyby, których jesteśmy pewni, że są jadalne” – apeluje na swoim profilu na Instagramie @science_mission dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak. „Warto być… 16.08.2022 3 min.
Aleksandra Tchórzewska Robisz porządki w swoim ogrodzie? Może grozić ci aspergiloza! Zanim chwycimy za motykę, szpadel i grabie, musimy wiedzieć, że ogrodowe prace to nie tylko wysiłek, ale także... ryzyko zachorowania na poważną chorobę płuc. Do tego odkrycia doszli angielscy naukowcy. Jak tłumaczą, zarodniki… 27.04.2022 4 min.
Barbara Dąbrowska-Górska Moda na kawę z grzybami ma sens? Sprawdziłyśmy, czy grzyby funkcjonalne to dobry sposób na lepsze zdrowie i nastrój Jeśli jeszcze nie widziałaś na Instagramie grzybowej latte, to prawdopodobnie wkrótce się to zmieni. Popularny za granicą trend z impetem dociera także do Polski. Brzmi dziwnie? Spokojnie, latte z dodatkiem sproszkowanych grzybów… 03.04.2022 9 min.
Marlena Kopacz Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby? Grzyby jadalne, to takie, które produkują jadalne owocniki, a po ugotowaniu nie mają negatywnego wpływu na organizm. Zazwyczaj są to grzyby zbierane w lesie, a nie uprawiane przez człowieka. Grzyby jadalne docenia się ze względu na… 24.10.2021 7 min.
Marta Dragan Justyn Kołek: Do grzybów trzeba mieć szacunek, bo choć bywają przepiękne, potrafią zabić Teraz mamy atlasy, z których o grzybach dowiadujemy się naprawdę wszystkiego, tym bardziej nie rozumiem, dlaczego ludzie nadal wierzą w opowieści o srebrnej łyżeczce – mówi Justyn Kołek, znany grzyboznawca. 03.10.2021 13 min.
Marta Dragan Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia Czy grzyby przechowywane w foliowym opakowaniu nadają się do spożycia? Czy pleśń na grzybach może być trująca? Jak przechowywać grzyby? 02.10.2021 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem Te prawdziwie królewskie grzyby mają smak tak intensywny i wytworny, że innych leśnych braci biją na głowę. A zatem koszyk w dłoń i na grzybobranie! A potem przyjdzie pora na przepyszną polędwiczkę z borowikami. 05.09.2021 3 min.
Marta Dragan Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania! Właśnie wróciłaś z lasu z koszem pełnym grzybów i zastanawiasz się, co z nimi zrobić? Mamy dla ciebie świetny przepis. Co powiesz na grzybowe smarowidło do kanapek? Wypróbuj przepis Zofii Leszczyńskiej-Niziołek na smalec grzybowy. 04.09.2021 2 min.
Małgorzata Buchkovska Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić 28.08.2021 3 min.
Patrycja Nawojowska Grzybica przełyku – objawy, diagnostyka, leczenie i dieta Grzybica przełyku, inaczej kandydoza lub drożdżyca przełyku to infekcja grzybicza, na którą narażone są przede wszystkim osoby z obniżoną odpornością i współistniejącymi chorobami przewlekłymi. Charakterystycznym objawem… 14.08.2021 6 min.
Justyna Mazur Choroby zakaźne – rodzaje, przyczyny, drogi rozprzestrzeniania Choroby zakaźne, czyli choroby infekcyjne rozwijają się w konsekwencji zakażenia organizmu rozmaitymi czynnikami zakaźnymi. Czynnikami etiologicznymi mogą być wirusy, bakterie, grzyby, priony, riketsje. Jak rozprzestrzeniają się… 18.06.2021 5 min.
Anna Dwojnych-Kajkowska Choroby paznokci – rodzaje, objawy i leczenie Schludne paznokcie to nie tylko walor estetyczny i kwestia stricte kosmetyczna. Zmiany płytki paznokciowej lub w jej obrębie mogą świadczyć o chorobach samych paznokci, jak i być symptomem chorób ogólnoustrojowych. Jak wyglądają… 17.06.2021 5 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Drożdże na włosy – właściwości, domowe przepisy i efekty Drożdże doceniane są od czasów starożytnych za cenne składniki, które korzystnie wpływają na zdrowie. Drożdże na włosy w formie maseczki, koktajlu lub suplementu ograniczają ich wypadanie, siwienie oraz przywracają… 06.05.2021 6 min.
Żaneta Michalak Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy Boczniaki są dość często spotykanym w polskich sklepach produktem. Jednak wiele osób nie wie, jak przygotować boczniaka tak, aby był smaczny – z tego powodu jego popularność jest dużo słabsza od na przykład pieczarek czy… 20.04.2021 5 min.
Justyna Mazur Ketokonazol – co to za lek, działanie i przeciwwskazania Ketokonazol to lek przeciwgrzybiczy, który stosowany jest w leczeniu zakażeń grzybiczych. Preparat może być stosowany miejscowo. Leki doustne zostały wycofane z obrotu z uwagi na ich szkodliwy wpływ na wątrobę. Ketokonazol na… 01.03.2021 5 min.
Milena Marchewka Itrakonazol – zastosowanie, dawkowanie, cena leku Itrakonazol to substancja wykorzystywana w do produkcji leków o działaniu przeciwgrzybiczym. Stosuje się je m.in. w terapii grzybic powierzchownych (skóry, paznokci) oraz narządów wewnętrznych. Leki występują w postaci kapsułek i… 19.02.2021 4 min.
Ewa Podsiadły-Natorska Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka Kapusta z grzybami, zupa grzybowa, łazanki, kulebiaki, pierogi z grzybowym farszem, uszka – trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie, a zwłaszcza Wigilię, bez tych potraw. Warto je jeść nie tylko dla walorów smakowych. Grzyby… 22.12.2020 5 min.
Lena Helman Aspergiloza – co to, rodzaje, objawy, diagnoza i leczenie Aspergiloza jest chorobą wywoływaną przez Aspergillus, pospolitą pleśń. Większość ludzi codziennie wdycha zarodniki Aspergillus bez zachorowania. Jednak osoby z osłabionym układem odpornościowym lub problemami z funkcjonowaniem… 07.12.2020 5 min.
Ewa Wojciechowska Jak przygotować się do grzybobrania? GIS podaje najważniejsze zasady Co na nasz czyha w lesie? Kleszcze, komary, żmije a nawet zatrucie pokarmowe. GIS podał zasady bezpiecznego grzybobrania. 24.09.2020 2 min.
Natalia Suchocka Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc? Zatrucie grzybami może doprowadzić do nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet do śmierci. Niestety, często niełatwo jest je rozpoznać, a pierwsze objawy nie pojawiają się od razu. Jeśli jednak kilka lub kilkanaście godzin po… 16.09.2020 5 min.
Lek. Łukasz Stelmaszczyk Alergia na grzyby i pleśnie. Jak zapobiegać i leczyć? Lato i jesień to wyjątkowo trudny czas dla osób uczulonych na grzyby, a dokładniej ich zarodniki. Ukryte w ziemi i wilgotnych miejscach, przenoszone z wiatrem, wywołują wiele objawów alergicznych. W tym katar, kaszel, a nawet duszność. 10.06.2020 6 min.
Ewa Wojciechowska Grzyby na skórze. Co warto o nich wiedzieć? Jakie choroby powodują? Tłumaczy Ekspert Kosmetyczny Wbrew pozorom jest to bardzo częsta sytuacja, kiedy grzyby osiedlają się na naszej skórze, powodując np. łupież, grzybicę czy zapalenie meszków włosowych. Jakie ich rodzaje mogą wystąpić? I które odpowiedzialne są za… 27.03.2020 4 min.
Marta Dragan Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad! Polędwiczki w sosie śmietanowo-kurkowym z makaronem tagliatelle to danie, które na stałe wpiszecie do swojego jesiennego menu. Jest proste, pyszne i bardzo aromatyczne! Wypróbujcie przepis od Zofii Leszczyńskiej-Niziołek. 18.10.2019 3 min.
Marta Dragan Zofia Leszczyńska-Niziołek o polowaniu na grzyby. „Nie da się nauczyć grzybów inaczej, niż znajdując je samemu w lesie” Jestem łowcą-zbieraczem i mam z tego wielką frajdę – mówi o swojej pasji Zosia Leszczyńska-Niziołek, klasyfikatorka grzybów, autorka książki „Polowanie na grzyby”. W rozmowie z Hello Zdrowie opowiada o nietypowych smakach… 18.10.2019 13 min.
Zuzanna Kowalewska Muchomor sromotnikowy – objawy zatrucia i leczenie Muchomor sromotnikowy należy do gatunku grzybów silnie trujących. Bardzo często nawet zaawansowane leczenie może zakończyć się śmiercią osoby, która go zjadła. Jak wygląda? Gdzie występuje? Jak działa? 12.10.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Wegeburgery z prawdziwkami Tylu prawdziwków ile w tym roku nie widzieli najstarsi grzybiarze. Prawdziwy wysyp! Jeżeli jeszcze nie uzbieraliście swojego koszyczka (a starczy dla wszystkich), to macie już plan na ostatnie ciepłe dni. Do jesiennych burgerów… 07.09.2019 3 min.
duet masz.talerz Wegetariańska carbonara z grzybami. Lekki i zdrowy posiłek na lato Dieta wegetariańska to nie fizyka kwantowa. Może i wymaga większej kreatywności w kuchni, ale czasami wystarczy z przepisu wykluczyć produkt mięsny, a całą resztę zostawić taką, jaka jest. Często jest tak, że po wykluczeniu… 26.07.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu Zwane złotem lasów, kurki są jednym ze sztandarowych symboli polskiego lata. Wyczekujemy ich niecierpliwie, a kiedy wreszcie się pojawiają, zaczyna się czas królewskich jajecznic, zup jak u mamy i makaronów w kremowym sosie. Musicie… 19.07.2019 4 min.
Ewa Wojciechowska Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian 21.01.2019 6 min.
Agata Michalak Grzybobranie Niektórzy mają to od dzieciństwa, u innych wykształca się pod wpływem obsesji osób trzecich – mania grzybiarska. Dla mnie od jakiegoś czasu grzybobranie to najwspanialsza forma obcowania z naturą. Można się do niego dizajnersko przygotować! 07.08.2014 4 min.
Wojciech Mikołuszko Patrz! Grzyby ratują planetę Wielbiciele porannych spacerów po lesie wypatrują teraz brązowych borowików. Omijają zaś czerwone kapelusze muchomorów. Ale tak naprawdę jadalne czy nie – wszystkie są pożyteczne. Właśnie zabierają się do ratowania nas przed… 23.09.2013 2 min.