Przejdź do treści

Botwinka egzotyczna. Przepis na pyszny i sycący krem z buraków

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
uśmiechnięta dziewczyna
Co na zmarszczki, gdy masz 20, 30, 40, 50, 60 lat…?
termofor
Masz bolesne miesiączki? Poznaj 6 sposobów na złagodzenie bólów menstruacyjnych
„Wiele przepłakałam, bo straciłam najważniejszą część wyglądu każdej kobiety. Teraz wiem, że nie jestem z tego powodu gorsza”. Kobiety pokazują, że mimo łysienia czują się atrakcyjne
Zdrowy obiad za dychę
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
3 problemy ze skórą głowy

Zaczął się czas niesamowitych skarbów prosto z ogródka. Bierzemy dziś pod nóż krwistą botwinę! Dla tych, którym przejadła się lokalność, wszechobecna w maminej zupie czy sałatach pełnych polskich dóbr leśnych, podajemy przepis na urozmaicenie botwinki szczyptą egzotyki. Buraki miksujemy w zupie z orientalnym mlekiem kokosowym i kwaskowym kiwi, które niesamowicie podkręcą ich ziemny charakter.

W młodych burakach ćwikłowych wartości odżywcze są bardziej skondensowane niż w starszych bulwach korzeniowych. Obfitują one w witaminy A, C i B (m.in. biotynę, która korzystnie wpływa na kondycję skóry), a także wapń, magnez i sód. Szczególnie wysoka jest jednak zawartość żelaza. Ten zestaw składników mineralnych czyni je bardzo cennym składnikiem diety wegetariańskiej. Buraki są również istotne dla układu krążenia – poprawiają jakość czerwonych krwinek, dzięki azotanom obniżają ciśnienie krwi, a także zawierają liczne flawonoidy, czyli antyoksydanty poprawiające krążenie. Dzięki zawartości kwasu foliowego stanowią ważny element jadłospisu kobiet ciężarnych i tych mających problemy z regulacją poziomu hormonów w organizmie.

Botwinę od pokoleń uważano zresztą za warzywo o działaniu podobnym do estrogenów – zwanych hormonami piękna! Cudotwórca zwany buraczkiem rośnie obecnie jak szalony, dlatego sięgajmy po niego jak najczęściej.

Botwina – różowa królowa

Krem z młodych buraków ćwikłowych z mlekiem kokosowym i kiwi (wg przepisu Jo Jurgi)

krem-z-mlodych-burakow

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (na 4 porcje):

– 1 pęczek botwiny z czterema większymi buraczkami
– 2 marchewki
– 1 batat
– 2 ząbki czosnku
– ½ papryczki chili
– szczypta czarnuszki
– kilka łyżek sosu sojowego
– 1 puszka mleka kokosowego
– 2 kiwi
– sok z 1 pomarańczy
– sól do smaku
– biały sezam do posypania

Przygotowanie:

Buraki, marchewki, batata i czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w dużym garnku. Zalej wodą do ich poziomu, dodaj posiekane chili, szczyptę nasion czarnuszki i porządny chlust sosu sojowego. Gotuj wszystko razem do miękkości warzyw. Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, obrane ze skórki kiwi oraz sok z pomarańczy i zblenduj całość na gładki krem. Dopraw do smaku – dodatkowym sosem sojowym lub po prostu solą. Zupę podawaj z najmniejszymi listkami botwiny i podprażonym sezamem.

Smacznego!

Przepis na krem z młodych buraków

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie


Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Raw bars – zdrowe mrożone batony

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą