Przejdź do treści

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 dań wege, które pokochają mięsożercy
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta i mężczyzna
Czy aseksualność to wolność od seksu? Tłumaczy edukatorka seksualna Alicja Długołęcka
Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny
kobieta myśli leżąc w łóżku
Intuicja – wierzyć jej czy nie?
Mówią na ciebie „kobieta guma”, bo jesteś wygimnastykowana od dziecka? Skonsultuj się z fizjoterapeutą, to może być hipermobilność
„Przestań się smucić”, „weź się w garść” – takie słowa mogą zadziałać odwrotnie. Czego nie mówić osobie z depresją? Tłumaczy psycholog Katarzyna Binkiewicz

Przedstawiamy 18 wyjątkowych przepisów z najlepszych wegetariańskich i wegańskich blogów. Jeśli na talerz nie zawitał kotlet, gołąbki albo co najmniej burger, uważasz, że cały czas główne danie nie zostało wydane? W takim razie ten materiał jest dla ciebie.

Mamy 18 patentów wyselekcjonowanych z najpiękniejszych wegetariańskich i wegańskich blogów na przepisy, które pozwolą chociaż na kilka dni oderwać się od mięsa i przejść na zieloną stronę mocy. Tajskie curry, czerwona ciecierzyca z botwinką, kotlety z kaszy jaglanej, pieczone bataty czy pieczone burgery z buraka i kasza jaglaną. Spróbujcie, bo naprawdę warto!

1. Ogórkowe ruloniki z humusem, marchewką i kolendrą

Zaczynamy od chrupiącej przekąski. Magda z bloga Am Mniam w swojej kuchni bazuje na nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych produktach roślinnych. W ruloniki można zawinąć ulubione warzywa i zioła. Pod taką postacią stają się łakomym kąskiem zarówno dla dużych, jak i małych.

Źródło: www.ammniam.pl

2. Pierogi z nadzieniem z bobu i szałwii

Kinga z bloga Green Morning proponuje przepis na pierogi w nieoczywistej odsłonie – z dodatkiem uwielbianego przez wielu bobu i szałwii. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i oglądania rewelacyjnych fotografii Kingi.

Źródło: www.greenmorning.pl

3. Tagliatelle z zielonym pesto

Jeśli nie mamy czasu na lepienie pierogów, warto sięgnąć po najbardziej zielone danie w zestawieniu – bezglutenowy makaron z pesto. Michalina na swoim blogu Dziki Naśladowca gotuje, inspirując się istniejącymi przepisami, ale dodaje im zdrowego twista w myśl bycia odżywionym, a nie tylko najedzonym.

Źródło: www.dzikinasladowca.blogspot.com

4. Razowy makaron ze śmietanowym sosem i kurkami

Skoro na tapecie mamy makaron, zaglądamy na bloga erVegan po przepis Eryka. Przygotowując to danie, zmierzycie się ze zrobieniem własnej słonecznikowej śmietanki i przekonacie się, że weganizm na talerzu nie ustępuje smakiem podobnemu makaronowi w wersji znanej z restauracyjnego menu.

Źródło: www.ervegan.com

5. Curry z tajskim akcentem

Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, nie trzeba będzie długo przekonywać was do potrawy, w której pierwsze skrzypce gra zielona pasta curry, szpinak, soczewica i brązowy ryż. Warto zajrzeć na bloga Vegelicious nie tylko po garść wegańskich przepisów, ale również recenzji miejsc, gdzie można dobrze zjeść.

Źródło: www.vegelicious.net

6. Chilli z czarną fasolą i batatami

Na blogu Mniu Mniu roi się od przepisów, które kuszą kolorami i połączeniami. Jeśli jesteście fanami potraw jednogarnkowych, to danie będzie regularnie gościć na waszym stole.

Źródło: www.mniumniu.com

7. Czerwona ciecierzyca z botwinką

Jeśli przygotowanie hummusu macie już w jednym palcu, a apetyt na dania z ciecierzycy rośnie, sięgnijcie po jej czerwoną wersję. Poza gotowaniem ciecierzycy przygotowanie całego dania to 10 minut. Zajrzyjcie na bloga VegeLuv po więcej takich dobroci!

Źródło: www.vegeluv.org

8. Quiche – tarta razowa z ziemniakami i marchewką

Chwalicie sobie szybkie dania? Blog Potrawy Półgodzinne może się stać w tym przypadku waszą ulubioną książką kucharską. Nam do gustu przypadła najbardziej tarta ze składnikami, o które przez cały rok nietrudno ‒ marchewką i ziemniakami.

Źródło: www.potrawypolgodzinne.blogspot.com

9. Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów

Przyszedł czas na kotleta. Ale nie byle jakiego, bo z dodatkiem kaszy jaglanej i brokułów. W tej wersji będzie pysznym wegańskim zamiennikiem mielonego. Po przepis zajrzyjcie na bloga WegAnka!

Źródło: www.weg-anka.blogspot.com

10. Falafel – kotlety z ciecierzycy, z pitą i sosem bakłażanowo-cukiniowym

Kotletów nigdy dość. Skoro da się je zrobić z kaszy jaglanej, da się również z ciecierzycy. Według autorki bloga Zjedz Mnie to jedna z najlepszych wegańskich potraw.

Źródło: www.zjedz-mnie.pl

11. Kopytka z batatów

Pozostając w klasyce polskiego obiadu, serwujemy kopytka z… batatów. Ania z bloga Grochem o Garnek nadaje leniwym, znanym w zasadzie od przedszkola, zupełnie nowy smak.

Źródło: www.grochemogarnek.pl

12. Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i kalarepką

Powiecie: na gołąbkach nas nie zagniecie! Nieprawda ‒ wystarczy zajrzeć na bloga Zielenina po przepis na gołąbki z kaszą jaglaną. Nie zawiodą nikogo, a ci, którzy rozbudzą swój wegetariański apetyt, znajdą na blogu Magdy niezliczoną ilość przepisów.

Źródło: www.zielenina.blogspot.com

13. Pieczone bataty z sosem tahini

Bataty zawróciły wam w głowie? Łapcie za te słodkie ziemniaki i rozgrzewajcie piekarniki. Dla nieprzekonanych bataty wymieniamy na marchewki i prosty obiad gotowy! Przepis znajdziecie u Marty, na blogu Jadłonomia.

Źródło: www.jadlonomia.com

14. Pieczone burgery z burakiem, kaszą jaglaną i ziarnami

Czasy złotego kurczaka już dawno przyćmiły burgery. Kochamy je od morza po góry. 100% wołowiny zamienimy na buraczany kotlecik. Głodni? Przepis znajdziecie na pięknym blogu Food Porn Vegan Style.

Źródło: www.foodpornveganstyle.blogspot.com

15. Burger king z batatów i ciecierzycy

Wciąż mało wam burgerów? I batatów? Zajrzyjcie do Ali z bloga Wegan Nerd po przepis na burgera wszystkomającego. I ćwiczcie duże kęsy – inaczej ten burger was pokona, zanim jeszcze otworzycie buzię.

Źródło: www.wegannerd.blogspot.com

16. Mrożone zioła

Zarówno kuchnia wegetariańska, jak i wegańska aż kipią od przypraw. Dlatego mamy dla was patent na zatrzymanie smaku lata również zimą. Pomysł na przechowanie zielonych przypraw zaklętych w lodowe kostki znajdziecie na blogu ZdrowienaTalerzu.pl (zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia©).

Źródło: www.zdrowienatalerzu.pl

17. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Pełny obiad mamy już za sobą, czas na deser. Zdrowe słodycze istnieją – dowody znajdziecie na blogu Pyszne Wege. Niedowiarków odsyłamy do przepisu!

Źródło: www.pysznewege.com

18. Batoniki amarantusowe

W wielu przepisach pojawiała się kasza jaglana, pora na kolejne bezglutenowe nasionka, czyli amarantus. Batoniki serwowane przez Iwonę z bloga Smakoterapia są witariańskie, bez cukru, glutenu, nabiału i konserwantów. Zdrowa petarda dla każdego histerycznie szukającego „czegoś słodkiego” w zasięgu ręki.

Źródło: www.smakoterapia.blogspot.com

Czas brać się za gotowanie!

 

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę