Przejdź do treści

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Bruschetta z pieczonymi warzywami
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ktoś cię skrzywdził i nie potrafisz o tym zapomnieć? Zamiast pielęgnować w sobie urazę, wybacz. Dla siebie!
Reklamy fast foodów mogą zostać zakazane w Wielkiej Brytanii. To plan walki z epidemią otyłości wśród dzieci. Brawo!
mama i córka
A ty, jako dorastająca dziewczyna, czego nie usłyszałaś od swojej mamy na temat cielesności, okresu czy seksu?
5 jogicznych zasad zdrowego i długiego życia. Skorzystaj z porad Kasi Bem
„Nie, nie spodziewasz się dziecka. To tylko ciąża spożywcza”. O dolegliwościach układu pokarmowego opowiada lekarka Małgorzata Ponikowska

Kolejna odsłona bruschetty ‒ w roli głównej warzywa korzeniowe. Wykorzystamy marchewki, seler i pietruszkę i udowodnimy, że ich kariera nie musi kończyć się w zupie. Zdziwicie się, jak wyrafinowany smak można z nich wyciągnąć odpowiednimi przyprawami!

Warzywa te smakują najlepiej upieczone z odrobiną cynamonu i miodu. Mimo że będziemy je podawać w przekąsce na słono, dzięki przyprawom podkreślimy i wydobędziemy ich słodki smak. Całość podkreślimy sosem na bazie pasty tahini, słonym serem i świeżą natką pietruszki.

Dlaczego warto się skusić na naszą bruschettę?

Marchew to bomba witaminowa! Zawiera wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń, cynk, żelazo, kobalt, potas, sód czy magnez. Jest bogata w witaminę A, B1, B2, B6, E, K, PP i C. Ponadto marchewka zawiera kwas foliowy, inozytol, który poprawia samopoczucie i obniża ciśnienie krwi, oraz flawonoidy.

Witaminy zawarte w korzeniu pietruszki dobrze wpływają na wzrok, układ moczowy, układ trawienny, usuwają toksyny z organizmu oraz walczą z dolegliwościami reumatycznymi. Oprócz tego pietruszka działa rozkurczająco (warto ją jeść podczas bolesnej menstruacji) i dobrze wpływa na pracę nerek.

Waniliowy budyń z pietruszki

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca. Jest niskokaloryczny i działa oczyszczająco na nasz organizm. Seler zawiera aż dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Ponadto jedzenie tego warzywa dostarczy witamin z grupy B, PP, E i kwasu foliowego. Seler ma najwięcej fosforu ze wszystkich warzyw korzeniowych.

Pieczone warzywa doskonale smakują z sosem na bazie tahini. Pasta tahini ze względu na wartości odżywcze jest uznawana za superfood. Zawiera mnóstwo żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Jest bogata w białko, co jest bezcenne dla wegetarian.

Gotowi na nowe doznania smakowe?

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (na 4 bruschetty):

2 marchewki
pół średniej wielkości selera

2 korzenie pietruszki
natkę pietruszki
2 łyżki miodu
szczyptę cynamonu
sól i pieprz do smaku
łyżkę pasty tahini
kilka łyżek wody
2‒3 ząbki czosnku
gałązkę rozmarynu
olej do pieczenia
ser feta
łyżkę sezamu
4 kromki chleba

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz warzywa, umyj i pokrój w cząstki. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Polej olejem, dodaj miód, cynamon, sól i pieprz. Dłońmi dokładnie wetrzyj składniki. Dodaj rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Piecz warzywa, aż się mocno zarumienią i zmiękną. Aby przygotować sos, w miseczce umieść pastę tahini, dodaj 3‒4 łyżki wody i dokładnie zamieszaj. Pokrój chleb w kromki. Rozgrzej patelnię grillową z dwoma łyżkami oleju. Podsmaż chleb, aż stanie się chrupki i rumiany. Bruschetty podawaj z pieczonymi warzywami, serem feta, natką pietruszki, sezamem i sosem tahini.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Kisiel? Tak, ale domowy!

Lubisz kisiel, ale przeraża cię zawarta w nim chemia? Oto przepis na domową wersję

Zdrowsza opcja na tłusty czwartek – pieczone pączki z lukrem z nerkowców

Tłusty czwartek z oponką… daktylową! Sprawdź przepis na pączki w wersji odchudzonej

Warzywna pasta kanapkowa – polubią ją wszyscy