Przejdź do treści

Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini

Zdjęcie: Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ciepłe mleko na bezsenność?
Ciepłe mleko na bezsenność?
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku
Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko - dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?
Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko – dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?
Witamina D - jak przyjmować i czego unikać?
Witamina D – jak przyjmować i czego unikać?
Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?
Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Szukacie pomysłu na lekki i wytrawny deser w wiosenno-letnim menu? To będzie strzał w dziesiątkę! Delikatne babeczki rabarbarowe pokryte glazurą z pasty tahini zaskoczą niejednego smakosza.

W Stanach Zjednoczonych jest owocem, dla reszty świata – warzywem. Choć rośnie krótko, bo tylko od połowy kwietnia do końca czerwca, w kuchni ma dziesiątki zastosowań. Można go gotować, dusić i piec lub chrupać na surowo. Pochodzi z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i południowej Syberii, ale od XVIII wieku spotkać go można także w polskim ogrodzie. Jadalne ogonki liściowe rabarbaru mogą mieć rożne kolory, najbardziej pożądane w kuchni – za sprawą słodkawego posmaku – są jednak te o różowym i czerwonym zabarwieniu. Orientalne i wielokolorowe „owocowe” warzywo, nazywane też rzewieniem zwyczajnym lub ogrodowym, to źródło witamin A, C, E i K, a także potasu, magnezu, kwasu foliowego i błonnika. Cennymi dla zdrowia substancjami czynnymi zawartymi w rabarbarze są polifenole oraz karotenoidy, w tym luteina, zeaksantyna i beta-karoten. To dzięki nim rzewień nie tylko wspomaga wzrok, poprawia kondycję skóry i wzmacnia układ odpornościowy organizmu, ale także wykazuje działanie antynowotworowe. Jednak uwaga – ze względu na sporą zawartość kwasu szczawiowego, rabarbaru powinny unikać osoby z kamicą nerkową.

Jeśli nie ma przeciwwskazań, rabarbar polecany jest osobom zmagającym się ze stresem, trądzikiem i… nadwagą. Dwie jego łodygi (ok. 100 g) to tylko 20 kalorii! Tym bardziej bez skrupułów łączyć go można z sezamem, nazywanym babilońską „przyprawą bogów” czy chińskim afrodyzjakiem, z którego powstaje pasta tahini. Złote ziarna sezamu to skarbnica wapnia – pierwiastka poprawiającego stan kości i zębów oraz funkcjonowanie układów mięśniowego i krwionośnego. Porcja złotych nasion to także solidna dawka magnezu, cynku i wielu cennych dla organizmu witamin, w tym odpowiedzialnej za wzrok i kondycję skóry witaminy A, silnego antyutleniacza – witaminy E, oraz poprawiających samopoczucie i wspomagających układ odpornościowy witamin z grupy B. W delikatnej muffince z rabarbarem i tahini wszystko zdrowotnie się komponuje, a przy tym oryginalnie smakuje. Deser i przekąska w sam raz na wiosnę!

Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini

przepis-na-muffiny-z-rabarbarem-i-tahiniZdjęcie: Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy

Składniki na muffiny (24 sztuki):

– 1/4 szklanki oliwy

– 1/4 szklanki tahini

– 1/2 szklanki brązowego cukru

– 2 jajka

– 1 szklanka maślanki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1/4 łyżeczki soli

– 2 szklanki mąki

– 2 szklanki obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru

Składniki na glazurę z pasty tahini:

– 6 łyżek tahini

– 4 łyżki wody

– 1 szklanka cukru pudru

– prażone ziarna sezamu

Przygotowanie muffinów:

Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. W dużej misce wymieszać przy użyciu trzepaczki oliwę, tahini i cukier. Następnie dodać jajka, maślankę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zamienić trzepaczkę na łyżkę, dodać mąkę oraz rabarbar i wymieszać delikatnie, do momentu połączenia składników. Formę na muffiny posmarować oliwą i nałożyć masę – do ok. 3/4 głębokości formy. Włożyć muffiny do piekarnika i piec przez ok. 15 minut, do momentu, aż porządnie urosną i zarumienią się. Po wyjęciu z piekarnika odstawić muffiny do wystudzenia.

Przygotowanie glazury:

Do miski wlać wodę, wsypać przesiany przez sitko cukier, następnie dodać tahini. Wszystkie składniki energicznie wymieszać – glazura powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Muffiny maczać górną stroną w glazurze i odstawić na kratkę do wyschnięcia. Na koniec posypać każdą z babeczek prażonym sezamem.

Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy – kreatywny zespół eksperymentujący w dziedzinach kulinarnych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Ocet jabłkowy / istockphoto.com

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Agata i Maciek z „Zielonych Koktajli” mają ciekawy przepis… less waste!

Muffiny dyniowe – deser na rozgrzewkę

Woda smakowa – zrób ją sama!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową

Kisiel z burakiem i rabarbarem

Kisiel z buraka i rabarbaru. Wypróbuj przepis na bogaty i wartościowy posiłek

Ciasteczka owsiane „czekośliwka”. Smakują obłędnie!

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?