Przejdź do treści

Ciasta z… warzywami. Poznaj trzy proste przepisy!

Ciasta z... warzywami
Ciasta z... warzywami Foodism360/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy wybielać zęby? Odpowiada dentysta Tomasz Kupryś
Wybielanie zębów. Czy wybielać zęby? Odpowiada dentysta Tomasz Kupryś
Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?
Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?
Okres w czasie karmienia piersią/iStock
Okres w czasie karmienia piersią. Co jest normą a co powinno cię zaniepokoić?
Niemowlę leży na kocu
Połóż niemowlaka na boku. Dlaczego warto? Tłumaczy fizjoterapeutka
Matka z dzieckiem na łóżku
Zmuszasz się do zabawy z dzieckiem? Nie musisz. Psycholożka wyjaśnia dlaczego

Szarlotka zacna jest, ale kto powiedział, że do wypieków nadają się tylko owoce? Dzisiaj upieczemy ciasteczka buraczane, kruche galette z selerem i drożdżowe ślimaki z marmoladą paprykową. Warzywa górą!

Dynie, selery, ziemniaki, buraki, papryka. Ich kariera nie musi sprowadzać się do obiadów. Zapraszamy je więc do piekarnika, bo najwyższa pora na kreatywne pieczenie. Nie bójcie się warzywnych eksperymentów deserowych – wybierzcie przynajmniej jeden przepis na próbę i do dzieła!

Zaczniemy od buraka – to chyba najbardziej oswojone z deserami warzywo. Żeby nie powtarzać receptur i smaków, buraka połączyłam z masłem orzechowym. W ten sposób powstały proste kruche ciasteczka orzechowo-buraczane. Masło orzechowe to bardzo wdzięczny rodzaj tłuszczu, idealnie sprawdza się w tego rodzaju wypiekach. Z kolei burak jest bardzo zdrowy: zapobiega miażdżycy, pomaga regenerować wątrobę, oczyszcza krew, pomaga w obniżeniu ciśnienia.

Ciasteczka buraczane – składniki

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

– 1 średniej wielkości burak
– 1 kubek mąki
– 5 łyżek masła orzechowego
– 3 łyżki syropu z agawy
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki cynamonu

Ciasteczka buraczane – wykonanie

Buraka obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. Możesz wcześniej go upiec, nada ciasteczkom intensywniejszy smak. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj syrop z agawy i masło orzechowe. Zacznij zagniatać ciasto. Dodaj zmiksowanego buraka. Ciasto powinno być kruche. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Z masy formuj małe kulki i spłaszczaj je na blaszce. Piekarnik nagrzej do 170 stopni i piecz ciastka około 20 minut.

Kruche galette z selerem i cynamonem – składniki

Ciasta z... warzywami

Pora na selera. Pieczony z cukrem i cynamonem może konkurować z niejedną szarlotką. Warto dodać, że seler zawiera sporą dawkę witaminy C, ale także wit. B, A i E. Jest też niskokaloryczny, więc selerowego ciasta można zjeść nieco więcej.

– 1 spory seler
– 1 łyżeczka cynamonu
– 100 g mąki ryżowej
– 100 g mąki jaglanej
– 1/3 szklanki oleju
– około 1/4 szklanki wody

– 1/3 szklanki + do posypania ksylitolu, czyli cukru z brzozy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruche galette z selerem i cynamonem – wykonanie

Selera obierz i pokrój na 4 części. Ugotuj w wodzie, tak by warzywo stało się lekko miękkie. Następnie ostudź, osusz, pokrój w kostkę. W misce wymieszaj wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodaj olej i zacznij wyrabiać ciasto. Następnie dodawaj wodę i cukier. Masa powinna być miękka.

Przygotuj blachę i połóż na niej papier do pieczenia. Przełóż na blachę ciasto. Wałek oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Na środku ułóż pokrojonego selera. Posyp go cukrem i cynamonem. Zawiń brzegi. Ciasto piecz w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez mniej więcej 30 minut.

Drożdżowe ślimaki z marmoladową paprykową – składniki

Ciasta z... warzywami

Warzywne wypieki kończymy akcentem paprykowym. Marmolada z papryki brzmi może zaskakująco i tak też smakuje – zaskakująco dobrze. Podkręcenie smaku papryki słodkim syropem z agawy jest strzałem w dziesiątkę – powstaje marmolada w sam raz do ciasta drożdżowego. Papryka jest dla zdrowia bezcenna – zawiera mnóstwo witaminy C, której podczas obróbki termicznej traci mniej niż inne warzywa. W sezonie przeziębień – niezastąpiona. Znajdziemy w niej też wapń, potas, żelazo i magnez oraz sporo błonnika usprawniającego pracę jelit.

– 30 g drożdży
– 1 kubek ciepłej wody lub mleka roślinnego
– 1/2 kg mąki
– 2 łyżki syropu z agawy
– szczypta soli
– 2‒3 łyżki oleju
– 6‒7 papryk
– 4 łyżki syropu z agawy 

Drożdżowe ślimaki z marmoladową paprykową – wykonanie

Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz, aż papryka się mocno zarumieni. Gorącą paprykę przełóż do foliowego woreczka i szczelnie zawiąż. Po wystygnięciu obierz ze skórki. Przełóż paprykę do kielicha blendera, dodaj 3‒4 łyżki słodkiego syropu i zmiksuj na pastę. To nasza szybka marmolada.

Do miski przełóż rozkruszone drożdże, dodaj 1 łyżkę słodkiego syropu i zalej całość ciepłym mlekiem roślinnym. Dodaj około 2 łyżek mąki. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut. Następnie dodaj mąkę, szczyptę soli. Zacznij wyrabiać. Dodaj mąkę. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Rozwałkuj ciasto na placek.

Całą powierzchnię posmaruj paprykową marmoladą. Zwiń ciasto w rulon, pokrój na mniejsze, mniej więcej 10-centymetrowe części i przełóż do foremki do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw na 20 minut, aż urosną.

Piecz drożdżowe ślimaki w 175 stopniach, aż się zarumienią.

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Uważaj na pączki w dyskontach! Ich skład pozostawia wiele do życzenia!

Jaki skład mają pączki z supermarketów? Ekspertki z Czytamy Etykiety wzięły je pod lupę przed Tłustym Czwartkiem

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami. To deserowe mistrzostwo!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?