Przejdź do treści

Wątroba jest prawdopodobnie najbardziej obciążanym narządem w naszym organizmie. Jak o nią zadbać?

Zielona herbata / rawpixel
Zielona herbata / rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wątroba, według medycyny chińskiej – narząd należący do elementu drzewa, jest prawdopodobnie najbardziej obciążanym organem w naszym organizmie. Mamy ją jedną, więc tym bardziej musimy o nią szczególnie dbać. Co obciąża wątrobę? I co robić, by funkcjonowała prawidłowo? Joanna Brejecka-Pamungkas wyjaśniła to w swoim najnowszym poście.

Co obciąża wątrobę?

Wątrobę najbardziej obciąża zbyt duża ilość tłuszczu, zwłaszcza tłuszcze przetworzone, środki chemiczne, używki i konserwanty. Tradycyjna filozofia medycyny chińskiej mówi: gdy wątroba jest zdrowa, to możliwy jest swobodny i lekki przepływ energii przez nasze ciało. Kiedy osoba jest zharmonizowana, nie powinno dochodzić do powstawania stresu czy napięcia.

„Osoby o zdrowej wątrobie są spokojne, z łatwością dokonują trafnych wyborów i są znakomitymi przywódcami. Brzmi wspaniale, prawda? Myślę, że naprawdę warto zadbać o naszą szczególną oczyszczalnię” – wyjaśnia Joanna Brejecka-Pamungkas, naturopatka.

Wątroba – jak o nią dbać?

Ekspertka dodaje, na co należy zwracać uwagę.

„Dla prawidłowego funkcjonowania wątroby bardzo ważny jest sen przed godz. 23:00, aby mogła się w pełni zregenerować podczas godzin szczytowej aktywności pomiędzy 23:00 a 3:00 w nocy.

Bardzo często spotykam się z zastojami w wątrobie. Pokarmy, które będą umożliwiały wyjście z zastoju, to np. rukiew wodna, cebulowate, natka gorczycy, kurkuma, bazylia, liść laurowy, imbir, chrzan, mięta, melisa, kardamon, kmin rzymski i korzeń arcydzięgla litwora.

Gorzkie i kwaśne pokarmy zbierają nadmiar toksyn wątrobowych. W taki sposób będzie działał ocet, złagodzić go można przez dodatek miodu oraz wody – taką mieszankę można pić codziennie przed tydzień, dwa, najlepiej na czczo. Przynosi ona wspaniałe efekty. Nie każdy może ją jednak stosować, szczególnie nie nadaje się dla osób z podrażnioną śluzówką żołądka. Wtedy należy zachować ostrożność i stosować na próbę małe ilości octu” – pisze specjalistka.

I wyjaśnia, że pracę wątroby odciążą również gorzkie zioła, tj. korzeń mniszka lekarskiego, korzeń goryczki, glistnik jaskółcze ziele, kłącze perzu, bylica piołun, nasiona ostropestu plamistego czy koszyczki rumianku.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Joanna Brejecka-Pamungkas

Joanna Brejecka-Pamungkas jest dyplomowaną naturopatką ze Stanów Zjednoczonych (ND – naturopatic doctor), dietetyczką holistyczną, terapeutką medycyny chińskiej, terapeutką Tuiny pediatrycznej, szkoleniowcem.

Od blisko 10 lat prowadzi gabinet Natural Healing, gdzie kompleksowo zajmuje się wsparciem zdrowia całych rodzin. Pracując z pacjentami, posługuje się naukowymi metodami z zakresu medycyny naturalnej, ziołolecznictwa oraz dietetyki wg medycyny chińskiej.

Ekspertka jest też aktywna w mediach społecznościowych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?