Przejdź do treści

Czosnek – serce go pokocha

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Ile potrzeb, tyle zastosowań czosnku. Stosowany jest do leczenia grzybic, przeziębień, kaszlu, wspomagania odporności, a nawet jako afrodyzjak – choć w to akurat trudno uwierzyć. Czosnek korzystnie oddziałuje również na serce. Przyjrzyjmy się, za co nasze serce go pokocha.

Wszyscy wiedzą, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Ma działanie przeciwbakteryjne zarówno wobec bakterii Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych. Substancją odpowiedzialną za skuteczne zwalczanie bakterii jest allicyna – to niezwykły związek, który przenika do wnętrza komórek, nie uszkadzając ich, i wpływa na zachodzące tam procesy biochemiczne. Czosnek poradzi sobie m.in. z bakteriami Escherichia, Salmonella, Klebsiella, Proteus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium, Helicobacter pylori czy Mycobacterium. Jednocześnie czosnek i zawarte w nim związki działają stymulująco na rozwój bakterii z rodzaju Lactobacillus. Związki czosnku blokują również zdolność wirusów do przedostawania się do komórek gospodarza. Dzięki temu czosnek wykazuje aktywność przeciwwirusową wobec herpes simplex, influenzae B virus, parainfluenzae virus, cytomegalovirus, rhinovirus i vesicularvirus. Zwalczy też grzyby Candida, Saccharomyces i Pichia

Czosnek a układ krążenia

Poza działaniem przeciwwirusowym i antybakteryjnym czosnek ma również korzystny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. Zespół badawczy z Uniwersytetu Johna Mooresa w Liverpoolu wykazał, że nie tylko czosnek, ale również preparaty z czosnku obniżają ryzyko zawału serca u osób z chorobą wieńcową. Wpływa on na płytki krwi, które regulują proces krzepnięcia, sprawiając, że są mniej lepkie, i poprawiając ich ruchliwość. Dzięki temu czosnek wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, znacząco obniżając ryzyko powstawania groźnych zakrzepów. Badania dowodzą, że czosnek z powodzeniem można wykorzystywać w prewencji zawału serca.

Tymczasem Johannes Hinrich von Borstel, niemiecki specjalista z zakresu medycyny ratunkowej i kardiologii, autor książki „Historia wewnętrzna. Serce”, twierdzi, że miażdżyca zaczyna się już w wieku 25 lat! Zmiany miażdżycowe polegają na gromadzeniu się cholesterolu i lipidów w tętnicach. W efekcie dochodzi do groźnych niedrożności tętnic, rozwoju chorób układu krążenia i ryzyka udaru.

Autor zwraca uwagę na wpływ czosnku w profilaktyce chorób serca. Jak twierdzi, „warzywa i owoce zawierają związki fitochemiczne, które mają taki sam wpływ na organizm jak różne leki chroniące serce, a przy tym występują w bezpiecznym stężeniu”.

Czosnek rozrzedza krew i tym samym wpływa na lepsze jej krążenie w naczyniach oraz dystrybucję do organów i tkanek. Liczne prace naukowe dowodzą, że codzienne zjadanie czosnku może obniżyć stężenie cholesterolu nawet o 12 proc.!

Również naukowcy z Los Angeles Biomedical Research Institute wykazali w swoich badaniach, że czosnek redukuje blaszkę miażdżycową gromadzącą się w tętnicach. W przeprowadzonym badaniu u pacjentów przyjmujących czosnek stwierdzono spowolnienie kumulowania się blaszki miażdżycowej o 80 proc. Dodatkowo zmniejszały się istniejące już złogi miażdżycowe. Naukowcy stwierdzili więc, że czosnek może znacząco pomóc w zmniejszaniu ryzyka chorób serca.

Biorąc pod uwagę to, że choroby serca są obecnie najczęstszymi schorzeniami wynikającymi zarówno z nieprawidłowej diety, małej aktywności fizycznej, jak i niezdrowego trybu życia, warto pomyśleć o wprowadzeniu czosnku do naszego menu nie tylko jako dodatku smakowego do potraw, ale przede wszystkim jako suplementu mającego na celu poprawę stanu naszego układu krążenia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zatrzymanie wody w organizmie. Oto przyczyny

5 zdrowych nawyków żywieniowych do zapamiętania

Ciężarna z zakupami

Ile kalorii potrzebuje kobieta w danym trymestrze ciąży oraz w trakcie laktacji? Znamy nowe wytyczne!

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

istockphoto.com

Ogórek z imbirem – oczyszczający duet

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Kac po sylwestrze / istock

Jak przeżyć sylwestra bez kaca? Dietetyk Tomasz Teresiński wyjaśnia

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?