Przejdź do treści

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Stopy i kwiatki
Masz uczucie ciężkich nóg? Zobacz, co najczęściej jest tego przyczyną i jak sobie pomóc. Wyjaśnia flebolog
Kobieta w czasie okresu
Co piątej Polsce brakuje pieniędzy na podpaski. 30 proc. wierzy, że w trakcie okresu nie zajdzie w ciążę. Pierwsze takie badanie w naszym kraju
Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej
Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska pokazała brzuch 17 dni po porodzie. „Ciało kobiety może wiele” – pisze trenerka
Kobieta ćwiczy jogę w ciąży
Joga w ciąży. Nauczycielka jogi odpowiada na najczęściej zadawane pytania

Prawdopodobnie niektórzy pomyślą, że samodzielne przygotowanie sera ricotta w domu jest skomplikowanym procesem. W rzeczywistości łatwiej być nie może! Aby zrobić taki ser, potrzebujesz dosłownie dwóch składników i kilku przedmiotów kuchennych, które każdy z nas ma w domu.

Nie da się ukryć, że głównym składnikiem sera ricotta jest mleko. W ostatnich latach mleko wzbudza wiele kontrowersji. Jedni twierdzą, że warto je pić przez całe życie, inni się upierają przy tym, że lepiej z niego zrezygnować. Wybór każdy podejmuje sam.

Tak czy inaczej mleko to źródło białka i wapnia. Zawiera lipidy, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Regularne picie mleka zmniejsza ryzyko występowania osteoporozy, chorób serca, niektórych nowotworów i nadciśnienia. Oprócz tego mleko jest bogate w fosfor, potas, żelazo, magnez oraz sód. Zawiera także witaminy: A, B1, B2, B3, B9, B12, C, D i E.

Proces powstawania sera ricotta jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy podgrzać mleko, dodać sok z cytryny i potem obserwować, jak ser powstaje właściwie sam. Następnego ranka można się cieszyć smakiem świeżego sera.

Domowa ricotta nie jest tak słodka jak ta sprzedawana w sklepach. Dlatego świetnie się sprawdzi zarówno w wersji z miodem, jak i wytrawnej. Decydując się na przygotowanie takiego sera w domu, masz pewność co do jego składu. Najważniejsze jest, aby zadbać o dobre jakościowo mleko, najlepiej takie od zaufanego rolnika.

Domowa ricotta – składniki:

– sok wyciśnięty z jednej cytryny
– szczypta soli
– 2 litry mleka 3,2%
– gaza albo lniany materiał

Domowa ricotta – przygotowanie:

Do garnka wlej mleko i dodaj sól.

domowa-ricotta-przepis Zdjęcie: masz.talerz 

Doprowadź do temperatury 90 stopni. Wlej sok z cytryny, wymieszaj i zmniejsz ogień do minimum.

domowa-ricottaZdjęcie: masz.talerz

Pozostaw w ten sposób na 3-5 minut. W tym czasie przygotuj drobne sitko i wyłóż je gazą. Kiedy mleko się zetnie, wyjmij większe kawałki,

domowa-ricotta-przepisZdjęcie: masz.talerz 

a resztę powoli i delikatnie przelej przez gazę. Zostaw ser do odsączenia na mniej więcej 1 godzinę. Następnie mocno zawiąż gazę, odciśnij ser, włóż do miseczki, kwadratowego pojemnika albo słoika (dzięki temu uzyskasz konkretny kształt sera) i odstaw na całą noc.

przepis-na-domowa-ricotteZdjęcie: masz.talerz 

Podawaj z miodem albo świeżymi ziołami i pomidorami.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Coraz więcej dzieci ma alergię na krowie mleko/iStock

Jakie są przyczyny alergii na mleko krowie u dzieci? Wyjaśnia alergolożka

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?