Przejdź do treści

Domowa ricotta – prosty przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Lekarz bada śledzionę pacjentki
Mama Pediatra zaleca szczepienia przeciwko meningokokom, pneumokokom i Haemophilus influenzae typu B
Stringi na schodach przed sądem w Cork (Irlandia)
Majtki oznaką protestu. Kobiety w Irlandii oburzone po skandalicznym wyroku
dachy domów z kominami, z których leci dym
Smog. W większości polskich gmin nadal bezkarnie spala się śmieci
Modelki Victoria's Secret
Jan Singer, dyrektor generalna, opuszcza Victoria’s Secret
Cytologia – zwróć uwagę na to, czym masz pobierany materiał

Prawdopodobnie niektórzy pomyślą, że samodzielne przygotowanie sera ricotta w domu jest skomplikowanym procesem. W rzeczywistości łatwiej być nie może! Aby zrobić taki ser, potrzebujesz dosłownie dwóch składników i kilku przedmiotów kuchennych, które każdy z nas ma w domu.

Nie da się ukryć, że głównym składnikiem sera ricotta jest mleko. W ostatnich latach mleko wzbudza wiele kontrowersji. Jedni twierdzą, że warto je pić przez całe życie, inni się upierają przy tym, że lepiej z niego zrezygnować. Wybór każdy podejmuje sam.

Tak czy inaczej mleko to źródło białka i wapnia. Zawiera lipidy, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Regularne picie mleka zmniejsza ryzyko występowania osteoporozy, chorób serca, niektórych nowotworów i nadciśnienia. Oprócz tego mleko jest bogate w fosfor, potas, żelazo, magnez oraz sód. Zawiera także witaminy: A, B1, B2, B3, B9, B12, C, D i E.

Proces powstawania sera ricotta jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy podgrzać mleko, dodać sok z cytryny i potem obserwować, jak ser powstaje właściwie sam. Następnego ranka można się cieszyć smakiem świeżego sera.

Domowa ricotta nie jest tak słodka jak ta sprzedawana w sklepach. Dlatego świetnie się sprawdzi zarówno w wersji z miodem, jak i wytrawnej. Decydując się na przygotowanie takiego sera w domu, masz pewność co do jego składu. Najważniejsze jest, aby zadbać o dobre jakościowo mleko, najlepiej takie od zaufanego rolnika.

Składniki:

– sok wyciśnięty z jednej cytryny
– szczypta soli
– 2 litry mleka 3,2%
– gaza albo lniany materiał

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleko i dodaj sól.

domowa-ricotta-przepis Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Doprowadź do temperatury 90 stopni. Wlej sok z cytryny, wymieszaj i zmniejsz ogień do minimum.

domowa-ricottaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Pozostaw w ten sposób na 3-5 minut. W tym czasie przygotuj drobne sitko i wyłóż je gazą. Kiedy mleko się zetnie, wyjmij większe kawałki,

domowa-ricotta-przepisZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

a resztę powoli i delikatnie przelej przez gazę. Zostaw ser do odsączenia na mniej więcej 1 godzinę. Następnie mocno zawiąż gazę, odciśnij ser, włóż do miseczki, kwadratowego pojemnika albo słoika (dzięki temu uzyskasz konkretny kształt sera) i odstaw na całą noc.

przepis-na-domowa-ricotteZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podawaj z miodem albo świeżymi ziołami i pomidorami.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Weekendowy detoks sokowy

Weekendowy detoks sokowy

Superkanapki z batata

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado