Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy
Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Makaron orkiszowy nie należy do najpiękniejszych. Jego brązowa barwa nie prezentuje się na talerzu zbyt okazale, ale braki w urodzie nadrabia właściwościami zdrowotnymi. Wspomaga układ odpornościowy, jest bogaty w białko, błonnik i dobry dla diabetyków. 

Orkisz to, obok pszenicy płaskurki, jedna z najstarszych odmian pszenicy. Uprawiany już przez starożytnych Rzymian przetrwał w naszych kuchniach do dzisiejszych czasów, choć na przestrzeni wieków tracił na popularności. Od kilku lat, wraz ze wzrostem zainteresowana zdrową żywnością, coraz łatwiej kupić orkiszowe wyroby. W sklepach można kupić orkiszowe mąki i wypieki na ich bazie, a także makarony.

Przygotowując orkiszową pastę, należy mieć na uwadze ogólne zasady gotowania tego makaronu. Najważniejsze, by go nie przegotować, bo zamieni się w nieapetyczne szarawe kluski. Makaron powinien być sprężysty i jędrny, nie może się lepić. Stopień jego wygotowania najlepiej sprawdzić, wyławiając nitkę (sprężynkę czy rurkę, w zależności od kształtu) i przecinając ją na pół. Jeśli w środku jest ciemniejsza kropka, należy go jeszcze chwilę gotować. Makaron orkiszowy jest mniej „gładki” w smaku, ma orzechową nutę i nie każdemu od razu posmakuje. Ale warto się przekonać do jego smaku, bo ma zbawienny wpływ na nasz organizm.

Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, przyśpieszając metabolizm. Zawiera witaminy z grupy B, PP i wiele cennych minerałów, takich jak żelazo, potas, cynk, wapń i krzem (znany z korzystnego wpływu na cerę, włosy i skórę). Jedną z najczęściej podkreślanych zalet makaronu orkiszowego jest to, że obniża poziom cholesterolu we krwi. Poleca się go również diabetykom.

Orkisz jest doskonały w walce ze spadkiem odporności i brakiem energii. Jeśli więc dopadły was negatywne skutki jesienno-zimowej aury, szarości i pluchy, z pomocą przyjdzie miseczka pysznego orkiszowego makaronu. Jego delikatny orzechowy posmak świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami korzeniowymi (po upieczeniu zyskują słodkawego aromatu), z prażonymi migdałami, orzechami włoskimi, ziarnami słonecznika (a te również dodają energii!) czy wyrazistymi smakami wędzonych ryb (szczególnie polecam makrelę albo nieco lżejszego pstrąga). Bardzo lubi się z karmelizowanymi pomidorkami koktajlowymi i prostym bazyliowym pesto czy z gęstym, rozgrzewającym sosem na bazie pomidorów i soczewicy.

Pomysłów na orkisz jest wiele, a więc biegnijcie do sklepu ze zdrową żywnością po jego paczkę i do dzieła! Zaczynamy od energetycznej pasty z wędzoną makrelą, kaparami, pietruszką i rodzynkami. W sam raz na walkę z jesienno-zimowym spadkiem energii.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
makaron orkiszowy zapytał(a) 17 lutego 2016
Pytanie dotyczy artykułu Festiwal makaronów: makaron orkiszowy
Orkiszowy makaron super, trzeba dokładnie sprawdzic jego skład. Ale autor artykułu chyba zapomnial dodać, że makrela wędzona jako dodatek raczej wyrządzi więcej szkód niż pożytku z makaronu, makrelę wędzą nieliczni, a kupna jest moczona w specjalnej wodzie, ktora jest pełna niezdrowych substancji chemicznych, zatem teraz nazwa "wędzona" to wielka ściema...
makaron orkiszowy odpowiedział(a) 17 lutego 2016
http://www.fakt.pl/Zamiast-wedzic-jedzenie-mocza-je-w-chemii-,artykuly,94261,1.html

Powiązane artykuły

Makaron – jedz bez obaw

Oj, niesłusznie dobre imię makaronu zostało tak nadszarpnięte. Makaron jest zdrowy! Wcale nie tuczy i...
Oj, niesłusznie dobre imię makaronu zostało tak nadszarpnięte. Makaron jest zdrowy! Wcale nie tuczy i powinni go jeść nawet chorzy na cukrzycę. Po zjedzeniu makaronu czujemy się syci dłużej. Trzeba tylko wiedzieć, co kupić i jak to coś przyrządzić.

Festiwal makaronów: makaron sojowy

Cienkie, przezroczyste niteczki makaronu sojowego z soją mają niewiele wspólnego. Z czego naprawdę produkuje...
Cienkie, przezroczyste niteczki makaronu sojowego z soją mają niewiele wspólnego. Z czego naprawdę produkuje się makaron sojowy, co dobrego w sobie kryje, no i jak go przyrządzić, by był obłędnie smaczny?

Festiwal makaronów: makaron soba

Niechaj nie zwiedzie was egzotyczna nazwa tego cienkiego, ciemnego makaronu i to, że można go kupić głównie...
Niechaj nie zwiedzie was egzotyczna nazwa tego cienkiego, ciemnego makaronu i to, że można go kupić głównie w sklepach z kuchniami świata. Bo choć soba pochodzi z Azji, to powstaje z dobrze nam znanej, swojskiej i lubianej... gryki.

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Jest tyle rodzajów makaronów, że postanowiliśmy je dla was przejrzeć. Zaczynamy od makaronu pszennego....
Jest tyle rodzajów makaronów, że postanowiliśmy je dla was przejrzeć. Zaczynamy od makaronu pszennego. Dowiedzcie się, co w nim drzemie wartościowego, i przygotujcie go z pesto z dyni, orzechów i pietruszki!