Przejdź do treści

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Wiemy, że aluminium szkodzi. Nie masz w domu sztućców ani garnków aluminiowych i myślisz, że to koniec toksycznych przedmiotów z kuchni? Dodaj do tego jeszcze folię aluminiową. Jest tak samo szkodliwa jak aluminiowe garnki czy porysowane patelnie.

Aluminium jest wszechobecne w naszym życiu. Znajduje się w żywności, środkach farmakologicznych, jest dodatkiem do uzdatniania wody pitnej. Znajdziemy je w produktach spożywczych, takich jak kukurydza, żółty ser, sól, herbata, czarny pieprz, majeranek i inne przyprawy. W ten sposób codziennie dostarczamy trochę aluminium do naszego organizmu. Sęk w tym, żeby nie było go za dużo. Organizm poradzi sobie z usunięciem niewielkich jego ilości i wydali je wraz z moczem. Ale większość z ludzi narażona jest na spożywanie znacznie większych dawek aluminium niż dopuszczalne bezpieczne dziennie spożycie.

Folia na styku z żywnością

Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że gotowanie i pieczenie żywności zawiniętej w folię aluminiową powoduje przenikanie aluminium do jedzenia w dawce znacznie przekraczającej dopuszczalne normy. Dlatego w folii aluminiowej nie powinno się podgrzewać, piec ani nawet przechowywać żywności w lodówce. Szczególnie niebezpieczne są cytrusy – pieczona ryba z cytryną w folii zawierać będzie więcej aluminium niż pieczona bez cytryny. Jeżeli już chcemy upiec łososia z cytryną albo kurczaka w pomarańczach, to znacznie zdrowiej będzie zrobić to w żaroodpornym naczyniu albo w papierze do pieczenia.

Puszki i kartony z aluminium

Unikajmy puszek aluminiowych i kartonów do napojów wyściełanych aluminium. Ekologiczne przeciery pomidorowe są zawsze w szklanych butelkach. Dlaczego? Bo kwaśne pomidory wchłaniają aluminium z puszki czy wyściełanego kartonika. A więc kupując sok pomidorowy, pamiętajmy, żeby był w szklanej butelce. W przypadku soków unikajmy też kwaśnych cytrusów, które wchłaniają więcej aluminium z kartonu niż pozostałe soki owocowe.

W co zapakować drugie śniadanie?

Do zapakowania kanapek i drugiego śniadania zamiast folii aluminiowej używajmy papieru śniadaniowego. Chociaż najbardziej ekologicznym rozwiązaniem będą plastikowe pudełka do żywności wielorazowego użytku – pod warunkiem że nie zawierają szkodliwego bisfenolu A (BPA), zwykle jest to oznaczone napisem „BPA free”. Folii unikajmy zwłaszcza wtedy, gdy w kanapce są pomidory (bo znowu kwaśne).

Wniosek? Więcej szkody niż pożytku z używania srebrnej folii. Na pewno nie nadaje się do gotowania i przechowywania kwaśnych potraw, a szczególnie cytrusów. À propos cytrusów. Nadmiaru aluminium z organizmu możemy się pozbyć, jedząc surowe owoce i warzywa o właściwościach zasadowych, jak np. jabłko, seler czy właśnie… cytryna. Do tego pijmy dużo wody, co wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. No i nie kupujmy już więcej folii aluminiowej.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

Jak naturalnie zadbać o włosy?

Akcja regeneracja

Najważniejsze dla skóry po lecie? Nawilżanie!

Uroda w pigułce

Jak kupować mniej ubrań?

Letni demakijaż

10 ekokosmetyków idealnych na lato

Kosmetyczne nowości na rynku eko

Zestaw dla weganki

10 zastosowań wody różanej

Kosmetyczny niezbędnik narciarza