Przejdź do treści

Granolowe śniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto pamiętać, aby składało się z wartościowych produktów, dzięki którym będziemy nasyceni na długie godziny. Znamy sposób, aby tak właśnie było. Granola na śniadanie to strzał w dziesiątkę!

Nasze śniadanie będzie składało się z płatków owsianych, naturalnego jogurtu i sezonowych owoców. Brzmi banalnie? Ale takie nie będzie! To dzięki temu, że postanowiliśmy najpierw upiec płatki owsiane, co sprawi, że będą chrupiące i naprawdę pyszne. Płatki owsiane są znane z tego, że zawierają sporo błonnika, dzięki czemu dają poczucie sytości na długie godziny. Poprawiają przemianę materii i mają dobry wpływ na pracę jelit. Oprócz tego wzmacniają koncentrację, pobudzają mózg do pracy, pomagają utrzymać prawidłową masę ciała oraz chronią przed zachorowaniem na miażdżycę. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, cynk, magnez i witaminy z grupy B, E i PP. Dobrze wpływają na układ nerwowy i mięśniowy.

Składniki (na 7-8 porcji):

– pół kubka płatków owsianych
– pół kubka wiórków kokosowych
– pół łyżeczki cynamonu albo kardamonu
– 1/3 kubka syropu klonowego
– 5 łyżek nasion chia
– 2 czubate łyżki masła klarowanego
– ok. 20 łyżek jogurtu naturalnego (najlepiej domowego)
– sezonowe owoce
– kilka listków mięty albo jadalnych kwiatów
 -papilotki do muffinek

Przygotowanie:

Do miski wrzuć płatki, wiórki, cynamon, syrop, nasiona i roztopione masło.

przepis-na-granole-na-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wymieszaj dokładnie.

granola-na-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Papilotki wyłóż uzyskaną masą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Odstaw do wystygnięcia. 

zdrowa-granola-zdrowe-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Granolowe łódeczki wypełnij jogurtem i posyp owocami. Przechowuj w lodówce. 

zdrowa-granola-na-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Smoothie bowl ze śliwkami

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado