Przejdź do treści

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tort cytrusowo-szpinakowy
Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!
Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj
Ciało bogini za nic się nie wini. Dzięki akcji Aleksandry Domańskiej tysiące kobiet pokochało swoje ciało
Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć
Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto pamiętać, aby składało się z wartościowych produktów, dzięki którym będziemy nasyceni na długie godziny. Znamy sposób, aby tak właśnie było. Granola na śniadanie to strzał w dziesiątkę!

Nasze śniadanie będzie składało się z płatków owsianych, naturalnego jogurtu i owoców. Brzmi banalnie? Ale takie nie będzie! To dzięki temu, że postanowiliśmy najpierw upiec płatki owsiane, co sprawi, że będą chrupiące i naprawdę pyszne. Płatki owsiane są znane z tego, że zawierają sporo błonnika, dzięki czemu dają poczucie sytości na długie godziny. Poprawiają przemianę materii i mają dobry wpływ na pracę jelit. Oprócz tego wzmacniają koncentrację, pobudzają mózg do pracy, pomagają utrzymać prawidłową masę ciała oraz chronią przed zachorowaniem na miażdżycę. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, cynk, magnez i witaminy z grupy B, E i PP. Dobrze wpływają na układ nerwowy i mięśniowy.

Kobieta zerka na trzy babeczki i zastanawia się, którą zjeść

Składniki (na 7-8 porcji):

– pół kubka płatków owsianych
– pół kubka wiórków kokosowych
– pół łyżeczki cynamonu albo kardamonu
– 1/3 kubka syropu klonowego
– 5 łyżek nasion chia
– 2 czubate łyżki masła klarowanego
– ok. 20 łyżek jogurtu naturalnego (najlepiej domowego)
– sezonowe owoce
– kilka listków mięty albo jadalnych kwiatów
– papilotki do muffinek

Przygotowanie:

Do miski wrzuć płatki, wiórki, cynamon, syrop, nasiona i roztopione masło.

przepis-na-granole-na-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wymieszaj dokładnie.

granola-na-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Papilotki wyłóż uzyskaną masą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Odstaw do wystygnięcia.

zdrowa-granola-zdrowe-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Granolowe łódeczki wypełnij jogurtem i posyp owocami. Przechowuj w lodówce.

zdrowa-granola-na-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

śniadanie

NIE dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym