Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jajko w koszulce – to łatwe!

Jajko w koszulce – to łatwe!
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Jajko w koszulce to jajko gotowane w wodzie bez skorupki. Nazwa znana większości z nas zazwyczaj jest kojarzona z trudnym procesem przygotowania. Udowadniamy, że to nieprawda!

Idealne jajko w koszulce charakteryzuje się ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, szczególnie w wersji z grillowanym pieczywem i awokado lub w najbardziej popularnej odsłonie – podane na grzance z sosem holenderskim. Nauczymy was przyrządzać je krok po kroku.

Jajko w koszulce krok po kroku

przepis na jajko w koszulce

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Składniki:

- jajko (temp. pokojowa)
- 1 litr wody
- 2 łyżki octu z białego wina

Przygotowanie:

Wodę zagotować. Dodać ocet z białego wina i wymieszać. Jajko w temperaturze pokojowej delikatnie przełożyć do małej miseczki lub szklanki.

jak zrobic jajko w koszulce

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Trzonkiem łyżki mieszać wodę tak, aby utworzył się mały wir, w jego środek z niewielkiej wysokości wlać jajko z miseczki.

idealne <a href=jajko w koszulce" src="/uploads/zajawki-dni/jajko%20w%20koszulce%20jak%20zrobic.jpg" />

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, tak aby białko było ścięte, ale żółtko nadal pozostało płynne. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.

Smacznego!

 

Marta Pękalska - autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Jak obchodzić się z jajkiem? – 10 prostych zasad

Nie da się ukryć, że jajka należą do produktów, które łatwo się psują....
Nie da się ukryć, że jajka należą do produktów, które łatwo się psują. Dlatego, by ich przygotowanie i jedzenie było bezpieczne, warto trzymać się 10 naprawdę prostych zasad.

Pasta… bezjajeczna!

Święta bez jajek? Wegańska pasta bezjajeczna zrobi Ci psikusa i nawet nie zorientujesz się, że nie ma...
Święta bez jajek? Wegańska pasta bezjajeczna zrobi Ci psikusa i nawet nie zorientujesz się, że nie ma w niej jajek! To wszystko dzięki jednemu, specjalnemu składnikowi. Sprawdź i przekonaj się sam, że weganie też mają czym świętować Wielkanoc!

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

Nasza propozycja to świetny pomysł na późne, leniwe śniadanie albo lunch....
Nasza propozycja to świetny pomysł na późne, leniwe śniadanie albo lunch. To pełnowartościowy, sycący posiłek, który da ci mnóstwo energii na resztę dnia. Świetna wiadomość jest taka, że nasze danie jest wegetariańskie. Wzbogaciliśmy je o orientalne przyprawy takie jak kurkuma czy za’atar. Przy wyborze składników zwróć uwagę, aby...

Jajka po włosku

Wielkanoc bez jajek Wielkanocą straconą! Znudzili wam się twardziele z majonezem? Faszerowane co roku...
Wielkanoc bez jajek Wielkanocą straconą! Znudzili wam się twardziele z majonezem? Faszerowane co roku przyrządza niestrudzenie ciocia? Postawcie na coś nowego – jaja po włosku zapiekane w bułeczkach to może być wielkanocny hit!