Idealne jajko w koszulce charakteryzuje się ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, szczególnie w wersji z grillowanym pieczywem i awokado lub w najbardziej popularnej odsłonie – podane na grzance z sosem holenderskim. Nauczymy was przyrządzać je krok po kroku.
Jajko w koszulce krok po kroku
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Składniki:
- jajko (temp. pokojowa)
- 1 litr wody
- 2 łyżki octu z białego wina
Przygotowanie:
Wodę zagotować. Dodać ocet z białego wina i wymieszać. Jajko w temperaturze pokojowej delikatnie przełożyć do małej miseczki lub szklanki.
jajko w koszulce" src="/uploads/zajawki-dni/przepis%20na%20jajko%20w%20koszulce.jpg" />
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Trzonkiem łyżki mieszać wodę tak, aby utworzył się mały wir, w jego środek z niewielkiej wysokości wlać jajko z miseczki.
jajko w koszulce" src="/uploads/zajawki-dni/jajko%20w%20koszulce%20jak%20zrobic.jpg" />
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, tak aby białko było ścięte, ale żółtko nadal pozostało płynne. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.
Smacznego!
Marta Pękalska - autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań.