Przejdź do treści

Jedzenie, które udaje zdrowe

Jedzenie, które udaje zdrowe
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Moja znajoma też miała takie objawy i nic jej nie było”, „Weź się w garść”, „Nie dzwoń do niego”. Zastanów się, zanim udzielisz komuś rady
Emilia Clarke
„Byłam przekonana, że nie przeżyję”. Emilia Clarke z „Gry o tron” przeszła dwie operacje mózgu
Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych
Jurek Owsiak i Aleksander Baron
Polacy w walce z hejtem. Jurek Owsiak organizuje „grupę wsparcia”, Tomson i Baron ambasadorami kampanii społecznej #JestNasWięcej
Wskaźniki śmiertelności z powodu nowotworów maleją. „Jesteśmy w stanie wyleczyć ok. 60 proc. przypadków” – mówi onkolog

Ciemny chleb z ziarnami, baton fitness, owocowe smoothie, wędlina z indyka. Brzmi zdrowo, prawda? Podobnie jak przekąski bez tłuszczu, cukru, glutenu czy wegańskie… Ale bywa, że to tylko gra pozorów. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów. I zawsze czytaj etykiety!

1. Ciemne pieczywo z ziarnami

Ciemne jest zdrowsze niż jasne – wiadomo. Ale ciemne nie zawsze znaczy, że z mąki żytniej czy graham, bo może być pokolorowane np. karmelem. A to, że z ziarnami, nie oznacza, że z pełnymi ziarnami, czyli tymi najzdrowszymi, które obniżają indeks glikemiczny pieczywa. Może być to równie dobrze przetworzona pszenica. Rafinowana mąka pszenna nie zawiera żadnych wartościowych składników – tylko węglowodany. Spowalnia pracę jelit, podnosi poziom cukru we krwi, wzmaga apetyt. Lepiej wybierać pieczywo, które ma w składzie: mąkę żytnią, razową, graham i mąkę z pełnego przemiału. A także chleb na zakwasie, który jest może nieco ciężej strawny, ale za to zaspokaja głód na dłużej i ma sporo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Nie kieruj się kolorem, patrz na skład!

2. Gotowa sałatka

Sałatka to synonim zdrowia. Pod warunkiem że samodzielnie zrobiona! Tymczasem gotowe sałatki do kupienia w sklepach, np. z tuńczykiem, łososiem, kurczakiem, mozzarellą, fetą i najczęściej z grzankami, to bomby kaloryczne, niewiele mniej tuczące niż hamburger z budki z fast foodami. Dlaczego? Ich składniki typu mięso czy ser niekoniecznie są najwyższej jakości, a najwięcej tłuszczu i cukru kryje się w majonezowym dressingu. Plus oczywiście mały chemik: zagęstniki, stabilizatory, utrwalacze. Pyszne i zdrowe? Niekoniecznie. Jeśli już musisz zjeść gotową sałatkę, nie używaj dodanego do niej sosu, tylko skrop ją sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

3. Mleczne koktajle i mrożone jogurty

Czy delektując się owocowym smoothie w modnym barze lub kawiarni, na pewno wiesz, co pijesz? Niestety, w wielu miejscach koktajle robi się z proszku. Smakują wspaniale, ale ze zdrowiem mają niewiele wspólnego. Takie smoothie to sproszkowane owoce, mleko i masa cukru, a często także sztuczne aromaty i wzmacniacze smaku. No i solidne 500 kcal w dużej szklance, czyli tyle co… na obiad. Dlatego w knajpie zawsze pytaj o skład i jeśli można, samodzielnie komponuj swój napój. Najlepsze smoothie zrobisz oczywiście w domu, bo kontrolujesz, z czego jest robione. Zdrowym warzywnym lub owocowym koktajlem można zastępować jeden z posiłków (śniadanie lub kolację), a proteinowe pić po intensywnym treningu, by zregenerować mięśnie. Tutaj znajdziesz przepisy.

Kolejnym spożywczym kameleonem jest mrożony jogurt. Brzmi zdrowiej niż lody, a może mieć tak samo dużo cukru oraz chemiczne dodatki. Szczególnie jeśli kupujesz produkt gotowy lub z maszyny. Uwielbiasz mrożone koktajle? Weź jogurt naturalny, ulubione owoce, trochę stewii, dodaj kostki lodu i zmiksuj. Gotowe!

4. Batony dla sportowców

Czy batony energetyczne to idealna przekąska przed treningiem lub po nim? Nie zawsze. Wiele z nich zawiera syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, cukier i tłuszcze nasycone. Dodatkowo taki batonik to nawet 350 kcal! Podobnie sprawy się mają z batonikami typu fit, light itp. Lekkie może są, gdy niesiesz je w plecaku, ale nie dla żołądka. Zwykle składają się z pompowanego ryżu lub kukurydzy (o wysokim indeksie glikemicznym), a do tego zalane są (niezdrowym i zwiększającym ryzyko zachorowania na cukrzycę) syropem glukozowo-fruktozowym. Po zjedzeniu takiego batonika trzustka oszaleje, a cukier najpierw się podniesie, potem szybko spadnie i… znowu poczujesz głód. Co zatem zamiast? Lepiej przekąsić banana, jabłko albo serek wiejski.

5. Drobiowa wędlina

Jedzenie, które udaje zdrowe

Zdjęcie: shutterstock

Szynka z indyka czy z kurczaka to doskonałe źródło chudego białka. Pod warunkiem że nie składa się w połowie z soi, wieprzowego tłuszczu i innych wypełniaczy, a także nie zawiera dziennej dawki sodu. Jaka jest zdrowsza alternatywa? Wędliny kupuj u sprawdzonych producentów lub piecz samodzielnie. Pierś z indyka lub kurczaka (najlepiej zagrodowego, który nie był faszerowany hormonami i antybiotykami) przyprawioną i nasmarowaną olejem po prostu upiecz w piekarniku, a potem krój plastry do kanapek. To nie zajmuje pół dnia i nie wymaga kulinarnych umiejętności!

6. Sos ze słoika

Makaron (najlepiej pełnoziarnisty, razowy lub orkiszowy) z sosem pomidorowym wydaje się bezpieczną potrawą. Lekką i zdrową. Sos na bazie pomidorów ma dużo witamin A i C oraz likopen, który chroni przed chorobami serca i niektórymi nowotworami. Niestety, są słoiki, które oprócz pomidorów kryją też cukier lub syrop kukurydziany. A także sód, kwas askorbinowy i wypełniacze – po to by przedłużyć trwałość i smak sosu. Niektóre gotowe sosy do makaronu mogą zawierać nawet 900 mg sodu na porcję, czyli ponad połowę zalecanego dziennego spożycia. Jeśli chcesz czerpać korzyści zdrowotne z makaronu w sosie pomidorowym, rób własne sosy – ze świeżymi pomidorami, bazylią, czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek.

Uwaga – podobne pułapki czają się w zupach z puszki. Jednak home made górą…

7. Granola i chrupiące muesli

Na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się w porządku: płatki żytnie i owsiane, suszone owoce i zdrowa dawka tłuszczu z orzechów i nasion. Problemem jest to, że zdrowe składniki pokrywa cukier, miód i melasa. A żeby granola czy muesli miło chrupały i miały fajny smak, piecze się je z tłuszczem. Jedna porcja na śniadanie podana z mlekiem czy jogurtem to nawet 500 kcal i ok. 20 g cukru! Z dodatkiem kokosa, czekolady czy prażonych migdałów to jeszcze ok. 20 g tłuszczu w bonusie. Wystarczy pozbyć się dodatków cukru i tłuszczu, by muesli odzyskało swój zdrowy charakter. I jeść je z chudym jogurtem naturalnym, a nie owocowym dosładzanym. Nie będzie co prawda już takie słodkie i chrupiące, ale za to cukier we krwi nie poszybuje do górnej granicy normy (lub wyżej). Lubisz muesli? Świetnie, to zrób je sobie sam!

8. Napoje bez cukru

Oczywiście napoje typu light są niskokaloryczne, ale co poza tym? Dietetycy uważają, że tak samo jak napój z cukrem powodują wystrzał insuliny i ‒ co gorsza ‒ obniżają poziom cukru, który wcale nie był podwyższony. A to rozregulowuje metabolizm, wzmaga apetyt i powoduje tycie. Poza tym przesadzanie z napojami słodzonymi słodzikami może doprowadzić do tego, że naturalnie słodkie potrawy, np. owoce ‒ banany, truskawki ‒ będą się wydawać niewystarczająco słodkie.

9. Przekąski bezglutenowe i wegańskie

„Bezglutenowy” wcale nie oznacza „zdrowy”. Bo zdrowe są tylko naturalnie bezglutenowe produkty o niskim indeksie glikemicznym, takie jak gryka, ryż brązowy i dziki, warzywa, mięso, ryby, owoce. A wszelkie bezglutenowe ciasteczka, krakersy i inne słodkości najczęściej składają się z rafinowanych zbóż, ryżowej lub kukurydzianej mąki, cukru i tłuszczu. Podobnie jest z produktami dla wegan, a szczególnie z przekąskami i ciastkami. Mogą zawierać tyle samo kalorii, cukru i tłuszczu co tradycyjne wypieki. To, że coś jest posłodzone cukrem trzcinowym i pieczone na tłuszczu kokosowym, nie oznacza automatycznie, że ma mniej kalorii lub nie podnosi poziomu cukru we krwi jak zwykły cukier. I z takich przekąsek najlepiej zrezygnować bez wyjątku.

10. 0% tłuszczu, 0% cukru

0% tłuszczu i 0% cukru oznacza zazwyczaj więcej wypełniaczy. Jeśli się wyeliminuje z produktu, np. jogurtu, tłuszcz, należy go czymś uzupełnić, aby utrzymać określoną masę. Zwykle jest to woda, ale żeby ją związać, potrzebne są wypełniacze: skrobia modyfikowana, pektyny, guma guar. Jeśli wyeliminuje się cukier, trzeba go czymś zastąpić, na ogół słodzikiem: aspartamem czy ksylitolem, który wyzwala insulinę, bo trzustka „nabiera się” na słodki smak, sądząc, że cukier we krwi wzrósł. Dlatego zdrowsze i bez szkody dla diety będzie jedzenie jogurtu np. 2% tłuszczu i dorzucenie do niego świeżych owoców. Podobnie bezwartościowe jest mleko 0% tłuszczu, które poza niewielką ilością białka nie da nam witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna

Przesilenie wiosenne zmęczenie

Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić

szklanka wody

Filtrujesz wodę? Pijesz niegazowaną czy tą z bąbelkami? A może „kranówkę”? O rodzajach wód porozmawialiśmy z lekarzem Krzysztofem Lachowskim

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

kobieta pracuje

Chudnięcie ze stresu jest niebezpieczne! Rozmawiamy z internistą Arkadiuszem Millerem

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Kobieta pijąca wino

5 mitów na temat alkoholizmu – obalamy wraz z psychiatrą

Napoje gazowane

Zanim kupisz, sprawdź, ile cukru ma twój ulubiony napój. Niektóre mają nawet 8 łyżeczek!

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami