Przejdź do treści

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel? Tak, ale domowy!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół

Skład kisielu z proszku to sama chemia: barwniki, cukier, aromaty, regulatory kwasowości, sól… Dlatego stawiamy na wersję domową. Jest tak pyszna, że skuszą się nie tylko dzieciaki!

Do przygotowania domowego kisielu potrzebujesz kilka składników. My użyliśmy soku świeżo wyciśniętego z ananasa oraz wkroiliśmy mango. Dzięki tym dwóm słodkim owocom nie musieliśmy dodawać cukru. Słodkość kisielu zrównoważy sok i skórka z cytryny oraz granat. Jeśli wolisz inne smaki, możesz wykorzystać różne owoce. To jest właśnie dodatkowy plus samodzielnego przygotowania tego deseru. Z każdego soku wyjdzie nam pyszny kisiel!

Przygotowanie takiego deseru zajmuje zaledwie kilkanaście minut. To co? Do dzieła!

Składniki:

– 1,5 szklanki soku z ananasa
– skórka starta z cytryny
– jedno średniej wielkości mango
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki wody
– jeden mały granat

Przygotowanie:

Wyjmij ziarenka granatu. W szklance wymieszaj mąkę z wodą i sokiem z cytryny.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Mango pokrój w kostkę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zagotuj sok z ananasa.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Dodaj startą skórkę z cytryny. Kiedy sok zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj roztwór z mąki i mieszaj energicznie, aż płyn zacznie gęstnieć. Pod koniec mieszania, kiedy kisiel będzie miał odpowiednią konsystencję, dodaj mango. Kisiel podawaj z granatem.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Smacznego!

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto