Przejdź do treści

Lubisz kisiel, ale przeraża cię zawarta w nim chemia? Oto przepis na domową wersję

Kisiel? Tak, ale domowy!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5-10-8 – prosta zasada zdrowego serca
Lacoste wypuściło wzruszającą reklamę o destrukcyjnej kłótni dwojga zakochanych
Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!
Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?
Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?
Kiedy dziecięcą gondolę zamienić na spacerówkę i czym się kierować? Podpowiada na Instagramie Mama Fizjoterapeutka

Skład kisielu z proszku to sama chemia: barwniki, cukier, aromaty, regulatory kwasowości, sól… Dlatego stawiamy na wersję domową. Jest tak pyszna, że skuszą się nie tylko dzieciaki!

Do przygotowania domowego kisielu potrzebujesz kilka składników. My użyliśmy soku świeżo wyciśniętego z ananasa oraz wkroiliśmy mango. Dzięki tym dwóm słodkim owocom nie musieliśmy dodawać cukru. Słodkość kisielu zrównoważy sok i skórka z cytryny oraz granat. Jeśli wolisz inne smaki, możesz wykorzystać różne owoce. To jest właśnie dodatkowy plus samodzielnego przygotowania tego deseru. Z każdego soku wyjdzie nam pyszny kisiel!

3 razy guacamole

Przygotowanie takiego deseru zajmuje zaledwie kilkanaście minut. To co? Do dzieła!

Domowy kisiel – składniki:

– 1,5 szklanki soku z ananasa
– skórka starta z cytryny
– jedno średniej wielkości mango
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki wody
– jeden mały granat

Domowy kisiel – przygotowanie:

Wyjmij ziarenka granatu. W szklance wymieszaj mąkę z wodą i sokiem z cytryny.

Zdjęcie: masz.talerz

Mango pokrój w kostkę.

Zdjęcie: masz.talerz

Zagotuj sok z ananasa.

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj startą skórkę z cytryny. Kiedy sok zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj roztwór z mąki i mieszaj energicznie, aż płyn zacznie gęstnieć. Pod koniec mieszania, kiedy kisiel będzie miał odpowiednią konsystencję, dodaj mango. Kisiel podawaj z granatem.

Zdjęcie: masz.talerz

Smacznego!

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zrób sobie marcepan!

Zrób sobie marcepan!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!