Przejdź do treści

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
karmienie piersią
Urządzenie do karmienia piersią dla ojców. To nowatorska koncepcja japońskiej firmy
Kobiety na zajęciach fitness
Kiedy zajęcia fitness mogą być niebezpieczne? O tym, jaki trening będzie najlepszy na start, pozmawialiśmy z fizjoterapeutką i trenerem personalnym
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Gosia Włodarczyk
„Presja, by jak najszybciej wrócić do formy, jest dla kobiet krzywdząca. Ciału trzeba dać czas na regenerację”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką Gosią Włodarczyk
facet patrzy na tyłek kobiety
„Niezła dupa”, „fajne cycki” – kampania „To nie komplement!” pokazuje, że te zwroty nie mają nic wspólnego z pochwałami

Już w pierwszym kęsie poczujesz słodki smak ananasa, kokosa, daktyli oraz róży. To egzotyczne połączenie sprawi, że już nigdy nie sięgniesz po niezdrowy deser!

To kokos zdecydowanie króluje w tym przepisie. Z kokosa uzyskujemy mnóstwo produktów – mleczko, olej, wodę, wiórki i płatki. Ze skorupy robi się miski wielokrotnego użytku. Kokos jest polecany osobom zmagającym się z dodatkowymi kilogramami. Jest bogaty w błonnik, co oznacza, że wypełnia nasz żołądek i daje poczucie sytości na długo. Kokos ma właściwości regulujące poziom cholesterolu w organizmie. Chroni przed chorobami serca. Ma działanie antybakteryjne i nawilżające. Jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, potas i cynk. Zawiera witaminę C, E, K i kwas foliowy.

3 razy guacamole

Nasz przepis nie zawiera cukru, glutenu oraz składników pochodzących od zwierząt. Jakby tego było mało, tartę przygotujesz bez pieczenia. Wystarczy zmiksować składniki i cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Tarta kokosowo-ananasowa – składniki:

– garść daktyli
– 1 szklanka zmiksowanych na grube okruchy ulubionych orzechów
– 3/4 szklanki wiórków kokosowych
– jedna łyżka surowego kakao
– skórka otarta z jednej limonki albo cytryny
– 4 łyżki erytrytolu
– 1 puszka mleka kokosowego
– pół łyżeczki kardamonu
– 1 średniej wielkości świeży ananas
– płatki kokosa do posypania na wierzchu ciasta
– płatki róży do ozdoby

Tarta kokosowo-ananasowa – przygotowanie:

Dzień wcześniej wstaw do lodówki puszkę mleczka kokosowego. Następnego dnia daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw tak, aż zmiękną. Do miski włóż odsączone daktyle i rozgnieć je na puree.

przepis-na-weganska-raw-tarte-kokosowa

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj orzechy, kakao, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe.

kokosowa-tarta-raw-weganska

Zdjęcie: masz.talerz

Zagnieć, połącz składniki i wyłóż uzyskaną masą foremkę do pieczenia tarty. Wstaw do lodówki. Ananasa pokrój w małą kostkę.

przepis-na-kokosowa-tarte

Zdjęcie: masz.talerz

Z puszki mleka kokosowego wyjmij białą, stałą część i zmiksuj. Dodaj słodzik i kardamon. Wmieszaj delikatnie 3/4 ananasa. Takim kremem wyłóż tartę.

kokosowa-tarta-bez-pieczenia

Zdjęcie: masz.talerz

Na koniec wyłóż resztę ananasa, posyp różą i płatkami kokosa. Wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przechowuj w lodówce.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Chrup, chrup pora!

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej