Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Nie marnuj jedzenia! Kotleciki z resztek po wyciskaniu soków

Nie marnuj jedzenia! Kotleciki z resztek po wyciskaniu soków
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Picie świeżo wyciskanych soków staje się coraz modniejsze. I dobrze, bo są zdrowe. Ale co dzieje się z resztkami po wyciśnięciu takiego soku? Zazwyczaj po prostu je wyrzucamy. To błąd! Takie resztki to świetna baza do wielu dań – nie tylko ciast i ciastek. My zrobimy kotleciki!

Sok wyciskany można przygotować z wielu warzyw i owoców. Najlepiej eksperymentuj, sięgaj po różne produkty – i warzywa, i owoce. My przygotujemy kotleciki, w związku z czym w naszych resztkach z soku znajdziesz głównie marchew, buraka, korzeń pietruszki i jabłko. Marchew jest niskokaloryczna, zawiera błonnik i węglowodany. Jest bogata w witaminę A, B, C, K oraz kwas foliowy. Jedząc marchew, dostarczysz sobie magnezu, miedzi, sodu, fosforanu i potasu. Wzmocnisz układ nerwowy, koncentrację, poprawisz stan skóry, włosów, oczu i paznokci. Oprócz tego poprawisz odporność, oczyścisz organizm oraz opóźnisz procesy starzenia się organizmu. 

Kotleciki z resztek po wyciskaniu soków

przepis-na-kotleciki-z-resztek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- 1 szklanka pulpy warzywnej po wyciskaniu soków
- 50 g kaszy pęczak
- 1 jajko
- łyżka kurkumy
- pół łyżeczki mielonego kminu
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj i ostudź. Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj dokładnie i uformuj lekko spłaszczone kotleciki. Odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kotleciki piecz po 30 minut z każdej strony. Na koniec możesz je dodatkowo krótko podsmażyć.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Sok z sokowirówki vs. sok z wyciskarki

Świeży sok owocowo-warzywny przyrządzony samodzielnie to zdecydowanie dobry wybór. Przygotowany w sokowirówce...
Świeży sok owocowo-warzywny przyrządzony samodzielnie to zdecydowanie dobry wybór. Przygotowany w sokowirówce jest na pewno zdrową alternatywą dla sklepowych soków z kartonu. Ale jeszcze zdrowszy będzie ten z wyciskarki. Sprawdźcie dlaczego.

Kotleciki z dyni z nutą kokosową

Pod słowem kotlet kryć się może dużo więcej niż tylko kawałek mięsa. Sprawdzi się tutaj burak, soczewica,...
Pod słowem kotlet kryć się może dużo więcej niż tylko kawałek mięsa. Sprawdzi się tutaj burak, soczewica, ciecierzyca czy brokuły. A kto próbował kotlecików z dyni? Z sałatką z kiełków groszku i sosem kokosowym smakują wybitnie!

Alternatywa dla mielonego – kotleciki rybne

Znudził ci się klasyczny kotlet mielony? Mamy superprzepis na kotleciki...
Znudził ci się klasyczny kotlet mielony? Mamy superprzepis na kotleciki rybne! Nasza propozycja to pełnowartościowe białko zawarte w rybim mięsie i zdrowe tłuszcze. Mało? Dodajemy bataty. Dodatkowo, zamiast smażyć kotleciki, krótko podsmażyliśmy je na oleju kokosowym, a potem podpiekliśmy. Pyszka!

Nie marnuj jedzenia! Błyskawiczne pesto z natki

Włoszczyzna. Już sprzedawcy na targu pytają, czy oderwać od niej liście....
Włoszczyzna. Już sprzedawcy na targu pytają, czy oderwać od niej liście. A jak nie, to piękne i zdrowe nacie selera, marchwi czy pietruszki i tak lądują w domowym koszu. To przecież niesmaczne części – usprawiedliwiacie marnotrawstwo. A my na przekór tej zmowie robimy pyszne pesto!