Przejdź do treści

Piwo – ile o nim wiesz?

istockphoto.com
istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Jeśli pijasz piwo, tak jak 72 proc. Polek i 91 proc. Polaków, ale mało o nim wiesz, pora to zmienić! Piwo może być zdrowe, jeśli nie pijesz go litrami i bezmyślnie. Oto garść ciekawych informacji, które każdy szanujący się piwosz powinien znać.

Piwo – jasne pełne na zdrowie!

Co znajduje się w piwie? Większość odpowie: chmiel, woda, drożdże. A witaminy, błonnik, antyoksydanty? O tak, to właśnie tym składnikom zawdzięczamy pozytywne działanie złocistego trunku. Alkohol ‒ pod warunkiem że spożywany umiarkowanie ‒ zapobiega powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów w naczyniach krwionośnych, dlatego przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia.

Piwo zawiera błonnik w postaci betaglukanu – zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL. Więcej tego związku mają piwa ciemne. Badania z 2011 roku opublikowane w ADA Times dowiodły, że picie piwa zmniejsza prawdopodobieństwo powstania kamieni nerkowych. To dzięki temu, że zawiera dużo wody i ma działanie moczopędne.

Poza tym jego składniki spowalniają wydzielanie wapnia z kości. W piwie drzemią też witaminy B: niacyna, ryboflawina, kwas foliowy i pantotenowy, a także witaminy B6 i B12, które zmniejszają poziom homocysteiny, aminokwasu oskarżanego o uszkodzenia naczyń krwionośnych. Tak jak częste picie piwa w nadmiarze przyczynia się do osłabienia kości, tak spożywanie go w umiarkowanych ilościach wzmacnia je.

To zasługa zawartego w piwie krzemu. Złoty napój jest też świetnym źródłem żelaza (badania naukowców Uniwersytetu Valladolid), a po treningu nawadnia lepiej niż woda (badania specjalistów z uniwersytetu w Granadzie). Juan Antonio Corbalan, kardiolog m.in. Realu Madryt, zaleca picie piwa po każdym większym wysiłku fizycznym. Po wypiciu dwóch piw badani mężczyźni o 40 proc. lepiej radzili sobie z testami wymagającymi kreatywnego myślenia niż trzeźwi ochotnicy – wykazała prof. Jennifer Wiley z Uniwersytetu Illinois.

Dobroczynny wpływ piwa na nasze zdrowie jest potwierdzony naukowo, ale kończy się wraz z brakiem rozsądku w liczbie spożytych kufli. A więc, smacznego, byle nie za dużo!

Piwo ‒ najpierw poznaj, potem pij

Jeśli lubicie sięgnąć po piwo, ale niewiele wiecie o tym trunku, pora to zmienić. Będziecie mogli nie tylko delektować się jego smakiem, ale też błysnąć wiedzą. Oto garść przydatnych informacji, niezbędnych dla każdego świadomego piwosza.

Charakter piwa określa rodzaj słodu, zawartość alkoholu, stężenie ekstraktu, czyli nieprzefermentowanych składników słodu, oraz goryczka chmielowa, zależna od ilości i rodzaju użytego chmielu.

Piwa dzielą się na te górnej fermentacji (ale) i dolnej fermentacji (lager). W wypadku piw górnej fermentacji drożdże osadzają się na górze brzeczki, a fermentacja przebiega w temperaturze do 25 st. C. Wśród takich piw można wymienić piwa pszeniczne, Pale Ale, Porter czy piwa klasztorne.

Podczas produkcji piw dolnej fermentacji drożdże osadzają się na dnie beczki, a kadzie przetrzymuje się w temperaturze 5 st. C. Piwa dolnej fermentacji to m.in. pilznery, ciemne lagery i koźlaki.

Różne gatunki piwa wymagają różnych szklanek, temperatury podawania, a nawet różnego sposobu nalewania.

„Jedyną wspólną cechą wszystkich piw jest to, że cukry fermentowane na alkohol pochodzą ze zbóż. Dlatego w świecie piwa możemy cieszyć się różnorodnością większą niż w przypadku pozostałych alkoholi razem wziętych” ‒ mówi Michał Saks, kiper i piwowar.

Aby w pełni docenić smak piwa, nie wolno go mrozić. Temperatura podawania zależy od gatunku piwa – im jest ono mocniejsze, tym mniej je schładzamy. Podobnie jest z doborem szklanek. Jeśli lubimy piwo z pianą (a takie najlepiej oddaje charakter napoju), lepiej unikać szklanek mocno rozszerzanych, w których pianka utrzymuje się krócej.

Warto wiedzieć, że piana „na dwa palce” to wcale nie jest jedyny właściwy sposób podawania piwa. Czesi zamawiają też mliko, czyli kufel wypełniony samą pełną piwa pianą, oraz snyt (szklanka wypełniona do 2/3 objętości piwem, a w 1/3 pianą).

Piwo dobieramy do pory dnia, posiłku, pory roku. Do grilla pasuje orzeźwiający lager, a zimowy wieczór przy kominku umili piwo trapistów.

Jak pić piwo z klasą?

Zamiast wrzucać kilka puszek do koszyka i wlewać w siebie zawartość bez zastanowienia (i umiaru!), postaw na bardziej wyrafinowaną formę konsumpcji piwa i wybierz się z przyjaciółmi do prawdziwego browaru. Wybierz taki, w którym jest dużo klientów (dzięki temu piwo w beczce będzie świeższe, a im piwo świeższe, tym lepsze). Poproś barmana o informację na temat poszczególnych gatunków, a potem… zabierz się do degustacji!

Na zdrowie!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Kac po sylwestrze / istock

Jak przeżyć sylwestra bez kaca? Dietetyk Tomasz Teresiński wyjaśnia

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

czerwone wino w kieliszku

Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?

Ile można wypić?

Ile mogę wypić alkoholu? Piwo, wino, wódka – ile promili?

Im starsze, tym lepsze? Uwaga, wino też ma datę ważności

Cydr- skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?

Cydr – skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?

figi

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Czy alkohol tuczy?

Czy alkohol tuczy? Zbyt częste spożywanie alkoholu pogarsza wydolność, ale co ze spalaniem tkanki tłuszczowej?

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

toast kieliszkami z winem

Wino – jakie przynosi korzyści dla zdrowia?

kobieta trzyma frytki

6 produktów, które mogą powodować raka

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Jesteś osłabiona, masz problemy z koncentracją, drętwieją ci nogi i ręce? To może być niedobór witaminy B12! Kto jest zagrożony? Tłumaczy farmaceutka

kac

5 najlepszych patentów na porannego kaca

Joanna Pietroń, internista CMD

Lek. Joanna Pietroń: suplementy mogą uzupełniać naszą dietę, ale nie mogą być zamiennikiem zdrowego i zbilansowanego odżywiania

Whisky – lek czy trucizna? Jesteś koneserem? Sprawdź, co o niej wiesz

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado