Przejdź do treści

Sezon na melona. Spraw sobie słodką i orzeźwiającą porcję zdrowia

Sezon na melona
Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 ćwiczeń na wzmocnienie kręgosłupa
Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią
karmienie piersią
Urządzenie do karmienia piersią dla ojców. To nowatorska koncepcja japońskiej firmy
Kobiety na zajęciach fitness
Kiedy zajęcia fitness mogą być niebezpieczne? O tym, jaki trening będzie najlepszy na start, pozmawialiśmy z fizjoterapeutką i trenerem personalnym
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Gosia Włodarczyk
„Presja, by jak najszybciej wrócić do formy, jest dla kobiet krzywdząca. Ciału trzeba dać czas na regenerację”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką Gosią Włodarczyk

W upalne dni melona kochamy jakby bardziej. I są to uczucia dobrze ulokowane. Słodki, ale orzeźwiający, bogaty w witaminę C i niskokaloryczny. Tylko jeść! Zwłaszcza po treningu sprawdzi się doskonale.

Historia dzisiejszego melona rozpoczęła się prawdopodobnie w Azji i Afryce, jednak szybko zdobył serca Europejczyków. W jego orzeźwiającym miąższu rozsmakowali się już starożytni Grecy i Rzymianie. Do Polski, co nie powinno być wielkim zaskoczeniem, melona w XVI wieku sprowadziła królowa Bona.

Melon to jadalna roślina z gatunku dyniowatych występująca w wielu odmianach, które można podzielić na dwie główne grupy ‒ melony letnie i zimowe. Najpopularniejsze z nich spotykane w naszych sklepach to Cantalupe ‒ kulisty owoc o szarej i chropowatej skórce, niekiedy żebrowanej powierzchni oraz pomarańczowym miąższu, żółty ‒ zwany również miodowym, charakteryzujący się owalnym owocem z gładką, intensywnie żółtą skórką i jasnozielonym miąższem, zielony ‒ o owalnych owocach z gładką, zieloną skórką i bladożółtym miąższem oraz Galia ‒ kulisty owoc o żółtej, siatkowanej, jakby spękanej skórce i jasnozielonym miąższu.

Co ciekawe, melon uprawiany jest z powodzeniem także w Polsce, powstało nawet kilka odmian przystosowanych do naszych warunków atmosferycznych (np. Bosman, Melba czy Malaga). W naszym kraju uprawa tych owoców przebiega podobnie jak w przypadku ogórka, w końcu oba gatunki są do siebie bardzo zbliżone.

Melony najchętniej zjadamy na surowo, pokrojone w księżyce lub kostkę, samodzielnie lub jako dodatek do sałatek, a nawet jako napój. Niewiele osób wie jednak, że melona można też poddać obróbce termicznej i przygotować z niego dżemy, konfitury, kompoty, a nawet zapiekanki. Włosi doceniają go również jako dodatek do mięs i podają jako przystawkę w towarzystwie szynki parmeńskiej.

Melon – źródło witamin

Melon jest bogaty w witaminę A w postaci beta-karotenu, który ma działanie antyoksydacyjne, zapobiega stanom zapalnym w naszym organizmie i je osłabia, działa przeciwstarzeniowo, wpływając korzystnie nie tylko na wygląd naszej skóry, ale też kondycję wielu narządów (serce, płuca, oczy).

Kolejnym silnym przeciwutleniaczem zawartym w melonie jest witamina C, której przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych (od korzystnego wpływu na odporność organizmu, przez przyspieszenie gojenia ran i zrastania się kości, aż po zapobieganie procesom nowotworowym).

Dzięki wysokiej zawartości wody (aż 90 proc.) i obecności takich minerałów jak magnez, potas i sód – melon uznawany jest za naturalny izotonik. Warto więc włączyć go do diety jako składnik posiłku potreningowego.

Oczywiście jak w przypadku innych owoców i warzyw wszystkie dobroczynne właściwości są dla nas dostępne dopiero w dojrzałym melonie. Jak rozpoznać, że nasz owoc jest już gotowy do spożycia? Najprostszym sposobem jest puknięcie w powierzchnię ‒ dojrzały melon wydaje wtedy głuchy odgłos. Można również nacisnąć czubki owocu, by sprawdzić, czy nie są zbyt twarde lub zbyt miękkie. Dojrzałość owocu można poznać również po zapachu ‒ ten powinien być intensywny i słodki.

Kochajcie melony!

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

 

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

rozmowy kobiet

Na szefa, na męża, na pogodę, na korki. Na wszystko. Narzekanie rutyną dnia codziennego

5 mitów na temat bólu gardła.

5 mitów na temat bólu gardła. Prawda czy fałsz? Weryfikujemy je z lekarzem

przeziębiona kobieta

8 rzeczy, które pogarszają objawy przeziębienia. Wyeliminuj, by nie chorować dłużej

Ty i telefon to nieodłączny duet? Zobacz 5 dolegliwości, które może wywołać smartfon

Mężczyzna jest badany przez kardiologa za pomoca aparatury

Kardiomiopatia – co to za choroba? Charakterystyka poszczególnych rodzajów kardiomiopatii

Kobieta cierpiąca na hipercholesteronemię podczas rozmowy z lekarką.

Czym jest hipercholesterolemia? Jakie są jej rodzaje, objawy, metody leczenia i profilaktyki?

„Autyzm – wystarczy zrozumieć”. Ucz się tolerancji w najnowszej kampanii mówiącej o spektrum autyzmu

Kobieta w dwóch warkoczach siedzi na fotelu ginekologicznym

Wskazania do zabiegu konizacji szyjki macicy, jego przebieg i rekonwalescencja

Kobieta w białej bluzce wstaje od biurka i trzyma się za plecy

Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, czyli życie z postępującą chorobą – przebieg ZZSK, objawy, sposoby leczenia

Kobieta w białej bluzce trzyma się za brzuch w okolicy wątroby

Co to jest encefalopatia wątrobowa? Objawy i leczenie choroby

Kobieta w ciąży w szarej koszuli nocnej

Czym grozi stan przedrzucawkowy w ostatnim trymestrze ciąży? Przyczyny, objawy i leczenie zatrucia ciążowego

Krwiak na oku starszej osoby

Krwiak w badaniu obrazowym – czy będą coś robić?

Kobiecie wykonywane jest badanie na cukier przy użyciu urządzenia

Jakie są objawy hipoglikemii? Jak pomóc osobie z niedocukrzeniem?

Doskwiera ci ciągłe zmęczenie? To może być objaw poważnej dolegliwości. Zbadaj się

Uśmiechnięta lekarz balneolog.

Czym zajmuje się lekarz balneolog? Czy leczenie minerałami jest skuteczne?

Kobieta z chorobą Beheceta podczas wizyty lekarskiej.

Czym jest choroba Behceta? Jakie są przyczyny jej powstania, objawy, diagnostyka oraz metody leczenia?

Kobieta siedząca przy łóżku

Nie możesz zasnąć? Poznaj receptę na dobry sen według Kasi Bem

Chirurdzy podczas torakotomii.

Torakotomia – przebieg, wskazania i rekonwalescencja po zabiegu

choroba kawasaki i leki

Choroba Kawasaki u dorosłych i dzieci – objawy, przyczyny, powikłania

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

badanie ANA - fiolka

ANA – z czym związany jest dodatni wynik przeciwciał przeciwjądrowych?

krwinki w 3D

Fibrynoliza – na czym polega? Jakie jest jej zastosowanie?

Kobieta w ciąży podczas badania krzywej cukrowej.

Krzywa cukrowa i jej znaczenie podczas ciąży

kobieta, którą boli kolano

Sklerotyzacja podchrzęstna jako objaw choroby zwyrodnieniowej stawów