Przejdź do treści

Sezon na melona. Spraw sobie słodką i orzeźwiającą porcję zdrowia

Sezon na melona
Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com
Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować
kobieta na kanapie
6 prostych patentów na przeziębienie
Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem
Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis
Jagoda acai. Jej systematyczne spożywanie może poprawić wydolność układu odpornościowego
kobieta robiąca selfie, oświetlona na żółto
Jak rozpoznać narcyza? Sprawdź, co mówią psychologowie

W upalne dni melona kochamy jakby bardziej. I są to uczucia dobrze ulokowane. Słodki, ale orzeźwiający, bogaty w witaminę C i niskokaloryczny. Tylko jeść! Zwłaszcza po treningu sprawdzi się doskonale.

Historia dzisiejszego melona rozpoczęła się prawdopodobnie w Azji i Afryce, jednak szybko zdobył serca Europejczyków. W jego orzeźwiającym miąższu rozsmakowali się już starożytni Grecy i Rzymianie. Do Polski, co nie powinno być wielkim zaskoczeniem, melona w XVI wieku sprowadziła królowa Bona.

Melon to jadalna roślina z gatunku dyniowatych występująca w wielu odmianach, które można podzielić na dwie główne grupy ‒ melony letnie i zimowe. Najpopularniejsze z nich spotykane w naszych sklepach to Cantalupe ‒ kulisty owoc o szarej i chropowatej skórce, niekiedy żebrowanej powierzchni oraz pomarańczowym miąższu, żółty ‒ zwany również miodowym, charakteryzujący się owalnym owocem z gładką, intensywnie żółtą skórką i jasnozielonym miąższem, zielony ‒ o owalnych owocach z gładką, zieloną skórką i bladożółtym miąższem oraz Galia ‒ kulisty owoc o żółtej, siatkowanej, jakby spękanej skórce i jasnozielonym miąższu.

Co ciekawe, melon uprawiany jest z powodzeniem także w Polsce, powstało nawet kilka odmian przystosowanych do naszych warunków atmosferycznych (np. Bosman, Melba czy Malaga). W naszym kraju uprawa tych owoców przebiega podobnie jak w przypadku ogórka, w końcu oba gatunki są do siebie bardzo zbliżone.

Melony najchętniej zjadamy na surowo, pokrojone w księżyce lub kostkę, samodzielnie lub jako dodatek do sałatek, a nawet jako napój. Niewiele osób wie jednak, że melona można też poddać obróbce termicznej i przygotować z niego dżemy, konfitury, kompoty, a nawet zapiekanki. Włosi doceniają go również jako dodatek do mięs i podają jako przystawkę w towarzystwie szynki parmeńskiej.

Melon – źródło witamin

Melon jest bogaty w witaminę A w postaci beta-karotenu, który ma działanie antyoksydacyjne, zapobiega stanom zapalnym w naszym organizmie i je osłabia, działa przeciwstarzeniowo, wpływając korzystnie nie tylko na wygląd naszej skóry, ale też kondycję wielu narządów (serce, płuca, oczy).

Kolejnym silnym przeciwutleniaczem zawartym w melonie jest witamina C, której przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych (od korzystnego wpływu na odporność organizmu, przez przyspieszenie gojenia ran i zrastania się kości, aż po zapobieganie procesom nowotworowym).

Dzięki wysokiej zawartości wody (aż 90 proc.) i obecności takich minerałów jak magnez, potas i sód – melon uznawany jest za naturalny izotonik. Warto więc włączyć go do diety jako składnik posiłku potreningowego.

Oczywiście jak w przypadku innych owoców i warzyw wszystkie dobroczynne właściwości są dla nas dostępne dopiero w dojrzałym melonie. Jak rozpoznać, że nasz owoc jest już gotowy do spożycia? Najprostszym sposobem jest puknięcie w powierzchnię ‒ dojrzały melon wydaje wtedy głuchy odgłos. Można również nacisnąć czubki owocu, by sprawdzić, czy nie są zbyt twarde lub zbyt miękkie. Dojrzałość owocu można poznać również po zapachu ‒ ten powinien być intensywny i słodki.

Kochajcie melony!

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

 

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

banan

Banan – niekwestionowany król owoców. Co czyni go wyjątkowym i jakie ma właściwości?

Ciemna strona białej czekolady

Ciemna strona białej czekolady

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Chleb tostowy – gorzej już być nie może

Chleb tostowy – gorzej już być nie może

Dynia – dorodna dama

Dynia – dorodna dama

Pomidorowe love story

Pomidorowe love story

Słone paluszki – chrupiące śmieci

Słone paluszki – chrupiące śmieci

Co ty wiesz o serach?

Co ty wiesz o serach?

Frytki – ziemniak zbezczeszczony

Frytki – ziemniak zbezczeszczony

Awokado - smaczliwka na zdrowie

Awokado – smaczliwka na zdrowie

Rosołki – chemia w kostce

Rosołki – chemia w kostce

Święta na bezglutenie

Święta na bezglutenie

Kawa rozpuszczalna - aromatyczna trucizna

Kawa rozpuszczalna – aromatyczna trucizna

Energetyki – fatalne doładowanie

Energetyki – fatalne doładowanie

Lunch dla mięsożerców

Lunch dla mięsożerców

Izotonik – tak, ale naturalny

Izotonik – tak, ale naturalny

Jak jeść poza domem?

Jak jeść poza domem?

Co pić po treningu? Koktajl!

Co pić po treningu? Koktajl!

Płatki śniadaniowe - porcja toksyn z rana

Płatki śniadaniowe – porcja toksyn z rana

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Nawadniaj się latem

Nawadniaj się latem

Parówki z piekła rodem

Parówki z piekła rodem

Hamburgery – jeść szybko, umierać młodo

Hamburgery – jeść szybko, umierać młodo

Popcorn – kinomaniacy, strzeżcie się!

Popcorn – kinomaniacy, strzeżcie się!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Chora trzustka – gdzie boli? Przyczyny i objawy chorób trzustki

grupy inwalidzkie - człowiek na wózku inwalidzkim

Grupy inwalidzkie – rodzaje i przywileje. Dlaczego już nie nadaje się grup inwalidzkich?