Przejdź do treści

Sezon na melona. Spraw sobie słodką i orzeźwiającą porcję zdrowia

Sezon na melona
Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pandemia koronawirusa a restauracje / gettyimages
„Jestem anestezjologiem wszystkich, ładnych i brzydkich. Ale nie będę anestezjologiem kretynów”. Włoski lekarz nie wytrzymał
Defibrylator / istock
Polscy kardiolodzy mają powody do dumy. Wszczepili pacjentowi defibrylator, który łączy się ze smartfonem
Pielęgiarka - W czepku urodzona
„Drodzy Państwo – oto jestem. Magister pielęgniarstwa, który pracuje przy łóżku chorego”. Na profilu W czepku urodzona pojawiły się ważne słowa
Wierząc w teorie pseudonukowe, niszczysz sobie zdrowie. Optyczka wymienia najpopularniejsze z teorii, przez które można popsuć sobie wzrok
Samobadanie piersi / istock
Pani Fizjoterapeutka o samobadaniu piersi: „Nagle wyczułam jakąś twardawą grudkę. Znajdowała się bezpośrednio pod prawą piersią. Mogłam ją nieco przesunąć, nic mnie nie bolało…”

W upalne dni melona kochamy jakby bardziej. I są to uczucia dobrze ulokowane. Słodki, ale orzeźwiający, bogaty w witaminę C i niskokaloryczny. Tylko jeść! Zwłaszcza po treningu sprawdzi się doskonale.

Historia dzisiejszego melona rozpoczęła się prawdopodobnie w Azji i Afryce, jednak szybko zdobył serca Europejczyków. W jego orzeźwiającym miąższu rozsmakowali się już starożytni Grecy i Rzymianie. Do Polski, co nie powinno być wielkim zaskoczeniem, melona w XVI wieku sprowadziła królowa Bona.

Melon to jadalna roślina z gatunku dyniowatych występująca w wielu odmianach, które można podzielić na dwie główne grupy ‒ melony letnie i zimowe. Najpopularniejsze z nich spotykane w naszych sklepach to Cantalupe ‒ kulisty owoc o szarej i chropowatej skórce, niekiedy żebrowanej powierzchni oraz pomarańczowym miąższu, żółty ‒ zwany również miodowym, charakteryzujący się owalnym owocem z gładką, intensywnie żółtą skórką i jasnozielonym miąższem, zielony ‒ o owalnych owocach z gładką, zieloną skórką i bladożółtym miąższem oraz Galia ‒ kulisty owoc o żółtej, siatkowanej, jakby spękanej skórce i jasnozielonym miąższu.

Co ciekawe, melon uprawiany jest z powodzeniem także w Polsce, powstało nawet kilka odmian przystosowanych do naszych warunków atmosferycznych (np. Bosman, Melba czy Malaga). W naszym kraju uprawa tych owoców przebiega podobnie jak w przypadku ogórka, w końcu oba gatunki są do siebie bardzo zbliżone.

Melony najchętniej zjadamy na surowo, pokrojone w księżyce lub kostkę, samodzielnie lub jako dodatek do sałatek, a nawet jako napój. Niewiele osób wie jednak, że melona można też poddać obróbce termicznej i przygotować z niego dżemy, konfitury, kompoty, a nawet zapiekanki. Włosi doceniają go również jako dodatek do mięs i podają jako przystawkę w towarzystwie szynki parmeńskiej.

Melon – źródło witamin

Melon jest bogaty w witaminę A w postaci beta-karotenu, który ma działanie antyoksydacyjne, zapobiega stanom zapalnym w naszym organizmie i je osłabia, działa przeciwstarzeniowo, wpływając korzystnie nie tylko na wygląd naszej skóry, ale też kondycję wielu narządów (serce, płuca, oczy).

Kolejnym silnym przeciwutleniaczem zawartym w melonie jest witamina C, której przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych (od korzystnego wpływu na odporność organizmu, przez przyspieszenie gojenia ran i zrastania się kości, aż po zapobieganie procesom nowotworowym).

Dzięki wysokiej zawartości wody (aż 90 proc.) i obecności takich minerałów jak magnez, potas i sód – melon uznawany jest za naturalny izotonik. Warto więc włączyć go do diety jako składnik posiłku potreningowego.

Oczywiście jak w przypadku innych owoców i warzyw wszystkie dobroczynne właściwości są dla nas dostępne dopiero w dojrzałym melonie. Jak rozpoznać, że nasz owoc jest już gotowy do spożycia? Najprostszym sposobem jest puknięcie w powierzchnię ‒ dojrzały melon wydaje wtedy głuchy odgłos. Można również nacisnąć czubki owocu, by sprawdzić, czy nie są zbyt twarde lub zbyt miękkie. Dojrzałość owocu można poznać również po zapachu ‒ ten powinien być intensywny i słodki.

Kochajcie melony!

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

 

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

woda kokosowa

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

banan

Banan – niekwestionowany król owoców. Co czyni go wyjątkowym i jakie ma właściwości?

Ciemna strona białej czekolady

Ciemna strona białej czekolady

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Chleb tostowy – gorzej już być nie może

Chleb tostowy – gorzej już być nie może

Słone paluszki – chrupiące śmieci

Słone paluszki – chrupiące śmieci

Co ty wiesz o serach?

Co ty wiesz o serach?

Frytki – ziemniak zbezczeszczony

Frytki – ziemniak zbezczeszczony

Awokado - smaczliwka na zdrowie

Awokado – smaczliwka na zdrowie

Rosołki – chemia w kostce

Rosołki – chemia w kostce

Kawa rozpuszczalna - aromatyczna trucizna

Kawa rozpuszczalna – aromatyczna trucizna

Energetyki – fatalne doładowanie

Energetyki – fatalne doładowanie

Lunch dla mięsożerców

Lunch dla mięsożerców

Izotonik – tak, ale naturalny

Izotonik – tak, ale naturalny

Jak jeść poza domem?

Jak jeść poza domem?

Co pić po treningu? Koktajl!

Co pić po treningu? Koktajl!

Płatki śniadaniowe - porcja toksyn z rana

Płatki śniadaniowe – porcja toksyn z rana

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Nawadniaj się latem

Nawadniaj się latem

Parówki z piekła rodem

Parówki z piekła rodem

Hamburgery – jeść szybko, umierać młodo

Hamburgery – jeść szybko, umierać młodo

Popcorn – kinomaniacy, strzeżcie się!

Popcorn – kinomaniacy, strzeżcie się!

Elektrolity - co o nich wiesz?

Elektrolity – co o nich wiesz?

Napoje typu cola – bąbelkowe zło

Napoje typu cola – bąbelkowe zło

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?