Przejdź do treści

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Wegański smalec to propozycja nie tylko dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych. To doskonały przepis na pastę do pieczywa albo warzyw. Dzięki wędzonej papryce nabierze ona głębokiego smaku i koloru. Jabłko sprawi, że będzie lekko słodka i nieoczywista.

Każda osoba niejedząca produktów odzwierzęcych wie, że bardzo ważne jest, aby dietę uzupełniać w białko roślinne. Najwięcej jest go w nasionach strączkowych, czyli np. w fasoli. Nie bez kozery to właśnie to warzywo jest bazą naszego przepisu. Czy wiesz, że istnieje około 400 rodzajów fasoli? Zawiera ona potas, fosfor, selen, wapń, kwas foliowy i żelazo. Warto wspomnieć o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie fasoli wzmacnia odporność i oczyszcza organizm z toksyn. Oprócz tego reguluje poziom cholesterolu i ma dobry wpływ na pracę jelit. Fasola wykazuje właściwości wzmacniające serce. Jest bogata w witaminę A, B, D, E i K.

Nasz „smalec bez smalcu” to idealna pasta do pieczywa czy warzyw – na lunch, śniadanie czy kolację. Gwarantujemy, że pokochają ten przepis także mięsożercy!

Smalec wegański – składniki:

– 240 g ugotowanej białej fasoli
– jedno małe jabłko
– jedna cebula
– 2 ząbki czosnku
– liść laurowy
– ok. 1 łyżeczki świeżego tymianku
– kilka łyżek oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– ulubione kiszonki
– ulubione pieczywo

Smalec wegański – przygotowanie:

Cebulę, jabłko i czosnek pokrój w drobne, nieregularne kawałki.

przepis-na-weganski-smalec

Zdjęcie: masz.talerz

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, liść laurowy i jabłko. Dodaj szczyptę soli. Przez 2 minuty całość podsmaż i dodaj czosnek. Smaż, aż warzywa zmiękną. Fasolę odcedź, przepłucz i wrzuć do blendera.

przepis-na-weganski-smalec

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj podsmażone produkty – pamiętaj, aby wyjąć liść laurowy. Całość zmiksuj, ale nie na zupełnie gładką pastę. Dopraw przyprawami i tymiankiem. Wymieszaj. Podawaj z kiszonkami i pieczywem albo zajadaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.

weganski-smalec-1

Zdjęcie: masz.talerz

Smalec przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Unsplash.com

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację