Przejdź do treści

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Miksujemy: koktajl na odchudzanie
Chcesz zgubić poświąteczne kilogramy? Wypróbuj przepis na warzywny koktajl odchudzający
Masaż – jak wybrać najlepszy?
Masz ochotę na masaż? Sprawdź, który będzie odpowiedni dla ciebie
W jakiej pozycji spać, żeby się wyspać?
W jakiej pozycji spać, żeby się dobrze wyspać? Podpowiadamy
Dziewczyna przed komputerem
Myślami ciągle w pracy? O tym jak nie popaść w uzależnienie, porozmawialiśmy z psychologiem Pawłem Dukaczewskim
Wypadanie włosów: jakie są najważniejsze przyczyny?

Wegański smalec to propozycja nie tylko dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych. To doskonały przepis na pastę do pieczywa albo warzyw. Dzięki wędzonej papryce nabierze ona głębokiego smaku i koloru. Jabłko sprawi, że będzie lekko słodka i nieoczywista.

Każda osoba niejedząca produktów odzwierzęcych wie, że bardzo ważne jest, aby dietę uzupełniać w białko roślinne. Najwięcej jest go w nasionach strączkowych, czyli np. w fasoli. Nie bez kozery to właśnie to warzywo jest bazą naszego przepisu. Czy wiesz, że istnieje około 400 rodzajów fasoli? Zawiera ona potas, fosfor, selen, wapń, kwas foliowy i żelazo. Warto wspomnieć o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie fasoli wzmacnia odporność i oczyszcza organizm z toksyn. Oprócz tego reguluje poziom cholesterolu i ma dobry wpływ na pracę jelit. Fasola wykazuje właściwości wzmacniające serce. Jest bogata w witaminę A, B, D, E i K.

Nasz „smalec bez smalcu” to idealna pasta do pieczywa czy warzyw – na lunch, śniadanie czy kolację. Gwarantujemy, że pokochają ten przepis także mięsożercy!

Smalec wegański – składniki:

– 240 g ugotowanej białej fasoli
– jedno małe jabłko
– jedna cebula
– 2 ząbki czosnku
– liść laurowy
– ok. 1 łyżeczki świeżego tymianku
– kilka łyżek oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– ulubione kiszonki
– ulubione pieczywo

Smalec wegański – przygotowanie:

Cebulę, jabłko i czosnek pokrój w drobne, nieregularne kawałki.

przepis-na-weganski-smalec

Zdjęcie: masz.talerz

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, liść laurowy i jabłko. Dodaj szczyptę soli. Przez 2 minuty całość podsmaż i dodaj czosnek. Smaż, aż warzywa zmiękną. Fasolę odcedź, przepłucz i wrzuć do blendera.

przepis-na-weganski-smalec

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj podsmażone produkty – pamiętaj, aby wyjąć liść laurowy. Całość zmiksuj, ale nie na zupełnie gładką pastę. Dopraw przyprawami i tymiankiem. Wymieszaj. Podawaj z kiszonkami i pieczywem albo zajadaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.

weganski-smalec-1

Zdjęcie: masz.talerz

Smalec przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

@lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie? Czy dieta wegetariańska jest zupełnie bezpieczna? O wpływie czerwonego mięsa na zdrowie, pisze lekarka Magdalena Jutrzenka

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie