Przejdź do treści

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
koronawirus, lekarze rodzinni
Powtarzał: dajcie lekarzom rodzinnym zlecać testy, a zobaczycie skalę epidemii. Michał Domaszewski o rekordach zakażeń w Polsce
Kobieta wstrzykuje sobie insulinę w brzuch
Insulina przy cukrzycy typu II – czy można ją odstawić tak, jak zrobił to Lech Wałęsa? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Wielka lekcja WF tylko dla dziewcząt. Wraz z nimi ćwiczyć będą Otylia Jędrzejczak, Anita Włodarczyk i inne mistrzynie sportu
Rusza akcja „Mistrzynie w Szkołach” skierowana do uczennic. Otylia Jędrzejczak: będę przekonywać je, że lekcja WF może być fajna
Wkładka wewnątrzmaciczna
Wkładka wewnątrzmaciczna niezawierająca hormonów. Wszystko, co powinnaś o niej wiedzieć okiem ginekologa
kobieta w wannie
Częste mycie skraca życie? Zdziwisz się, ile prawdy jest w tym powiedzeniu!

Wegański smalec to propozycja nie tylko dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych. To doskonały przepis na pastę do pieczywa albo warzyw. Dzięki wędzonej papryce nabierze ona głębokiego smaku i koloru. Jabłko sprawi, że będzie lekko słodka i nieoczywista.

Każda osoba niejedząca produktów odzwierzęcych wie, że bardzo ważne jest, aby dietę uzupełniać w białko roślinne. Najwięcej jest go w nasionach strączkowych, czyli np. w fasoli. Nie bez kozery to właśnie to warzywo jest bazą naszego przepisu. Czy wiesz, że istnieje około 400 rodzajów fasoli? Zawiera ona potas, fosfor, selen, wapń, kwas foliowy i żelazo. Warto wspomnieć o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie fasoli wzmacnia odporność i oczyszcza organizm z toksyn. Oprócz tego reguluje poziom cholesterolu i ma dobry wpływ na pracę jelit. Fasola wykazuje właściwości wzmacniające serce. Jest bogata w witaminę A, B, D, E i K.

Nasz „smalec bez smalcu” to idealna pasta do pieczywa czy warzyw – na lunch, śniadanie czy kolację. Gwarantujemy, że pokochają ten przepis także mięsożercy!

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania

Przepis na wegański smalec

Przepis na wegański smalec

Przepis na wegański smalec / Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– 240 g ugotowanej białej fasoli
– jedno małe jabłko
– jedna cebula
– 2 ząbki czosnku
– liść laurowy
– ok. 1 łyżeczki świeżego tymianku
– kilka łyżek oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– ulubione kiszonki
– ulubione pieczywo

Przygotowanie:

Cebulę, jabłko i czosnek pokrój w drobne, nieregularne kawałki.

przepis-na-weganski-smalec

Zdjęcie: masz.talerz

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, liść laurowy i jabłko. Dodaj szczyptę soli. Przez 2 minuty całość podsmaż i dodaj czosnek. Smaż, aż warzywa zmiękną. Fasolę odcedź, przepłucz i wrzuć do blendera.

przepis-na-weganski-smalec

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj podsmażone produkty – pamiętaj, aby wyjąć liść laurowy. Całość zmiksuj, ale nie na zupełnie gładką pastę. Dopraw przyprawami i tymiankiem. Wymieszaj. Podawaj z kiszonkami i pieczywem albo zajadaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.

weganski-smalec-1

Zdjęcie: masz.talerz

Smalec przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Faszerowane bataty

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Wegańska śmietana

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Jedzenie na stole

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego