Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Strączki – białko dla wegan

Strączki – białko dla wegan
Zdjęcie: shutterstock

Jakie pytanie najczęściej słyszą weganie i wegetarianie? Oczywiście o źródło białka w ich diecie. Zamiast się motać w zeznaniach, w ramach odpowiedzi pokażcie te trzy przepisy: na pastę, ciasteczka i zupę. O więcej białka byłoby trudno mięsożercom!

Chociaż roślinnych produktów pełnych protein jest bez liku, to jednak najpopularniejszym i najulubieńszym są warzywa strączkowe. Są one nie tylko tanie oraz łatwo dostępne, ale też otwierają przed wegekucharzami i kucharkami morze możliwości ‒ z łatwością da się przygotować z nich zupy, pasty do chleba, gulasze, a nawet słodkie desery. W dodatku ciężko się nimi znudzić, bo do wyboru jest kilkanaście rodzajów fasoli, różne kolory soczewicy, a także groch, ciecierzyca oraz soja. Co najlepsze, można wybierać między warzywami w puszce a suszonymi: dzięki tym pierwszym w kwadrans można przygotować smarowidła do chleba, a w niewiele więcej słodkie ciastka. Nie wierzycie? To spróbujcie przepisów poniżej! 

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami

Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:

- 1 czerwona cebula
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/8 łyżeczki płatków chili
- olej do smażenia
- 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub puszka czerwonej fasoli
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżki oliwy
- sól i czarny pieprz 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać cebulę oraz rodzynki i smażyć przez 2‒3 minuty. Następnie dodać wszystkie przyprawy i na małym ogniu smażyć kolejne 5‒7 minut. W międzyczasie fasolę zblendować z oliwą, pęczkiem kolendry oraz sporą szczyptą soli i czarnego pieprzu. Do tak przygotowanej masy dodać uduszoną cebulkę z rodzynkami i wszystko zblendować. Podawać na ulubionym chlebie ze świeżą kolendrą lub pietruszką.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Z kaszy jaglanej można przygotować niemal wszystko ‒ od słodkiej jaglanki na śniadanie po wytrawne pasztety....
Z kaszy jaglanej można przygotować niemal wszystko ‒ od słodkiej jaglanki na śniadanie po wytrawne pasztety. A jeśli mamy pod ręką mąkę jaglaną, lista zdrowych i kreatywnych potraw się wydłuża.

Pasta z fasoli - polski hummus

Choć wiosna już właściwie w rozkwicie, na polskie nowalijki musimy jeszcze poczekać. Z pomocą w trudnych...
Choć wiosna już właściwie w rozkwicie, na polskie nowalijki musimy jeszcze poczekać. Z pomocą w trudnych chwilach nadciąga ona – bohaterska fasola. A konkretnie jej biała odmiana ‒ Piękny Jaś.

Migdały czy fistaszki - które orzechy są zdrowsze?

Zjadanie garści orzechów dziennie to dłuższe i zdrowsze życie. Naukowcy...
Zjadanie garści orzechów dziennie to dłuższe i zdrowsze życie. Naukowcy sprawdzili, czy popularne fistaszki mają równie korzystne właściwości, co ich bardziej kosztowni krewniacy, jak na przykład migdały czy orzechy makadamia.

Bez nabiału da się żyć

Jak radzą sobie weganie w codziennym gotowaniu, szczególnie przy słodkich wypiekach, bez jajek i mleka?...
Jak radzą sobie weganie w codziennym gotowaniu, szczególnie przy słodkich wypiekach, bez jajek i mleka? Oto kilka prostych trików, również dla alergików i osób zmagających się z cholesterolem. Puszysty biszkopt i wegańska beza istnieją!