Przejdź do treści

Cukrzyca – unikaj soli!

Widok na biały, drewniany blat. Na nim trzy miski z oliwą, pieprzem i solą. Dookoła rozsypany pieprz i liście
Źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Cytologia – zwróć uwagę na to, czym masz pobierany materiał
płaczące dziecko
Zimne powietrze na obrzęk krtani. 31-letnia matka uratowała swoje dziecko za pomocą zamrażarki
Sałatka: sałata, burak, fiołek trójbarwny
Jadalne kwiaty, które mogą być trujące
mężczyzna w koszulce z kieszenią na piersi, w której siedzi dziecko
T-shirt, który ułatwia ojcom zajmowanie się dzieckiem
Uczestniczki kampanii Rimmel #iwillnotbedeleted
Red Lipstick Monster, Rita Ora i Cara Delevingne w światowej kampanii przeciwko hejtowi

Dziennie spożywamy średnio 10-15 g soli kuchennej, co równa się mniej więcej 2-3 łyżeczkom tej przyprawy. To dużo więcej niż nasz organizm w rzeczywistości potrzebuje! Uważajcie na to, szczególnie jeśli grozi wam cukrzyca lub już z nią walczycie.

Cukrzyca to choroba, która prowadzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych i miażdżycy, przez co zwiększa ryzyko chorób serca, zawału i udaru. Nadmiar soli w naszej diecie ma podobne działanie. Często prowadzi do nadciśnienia – choroby, która również jest przyczyną problemów z układem krążenia. Dlatego diabetycy szczególnie muszą dbać o to, co mają na talerzu. Soli powinni unikać jak ognia.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od dawna mierzy się z tym problemem i zaleca, aby spożywać mniej niż 5 g soli na dobę . Ale nie chodzi tylko o produkty, które sami przyrządzamy. Nie zapominajmy o tym, co kupujemy. W przetworzonych produktach z supermarketu oraz w tym, co serwują w restauracjach, jest zdecydowanie za dużo soli.

W utrzymaniu odpowiedniego poziomu sodu w organizmie osób z cukrzycą pomaga potas. Jego działanie polega na obniżaniu ciśnienia. Znajdziecie go w owocach i warzywach, najwięcej w: bananach, pomidorach, fasoli i pomarańczach.

The American Diabetes Association zachęca, aby w celu ograniczenia spożycia soli sięgać jak najczęściej po świeże owoce i warzywa, wybierać suszone rośliny strączkowe zamiast tych w puszkach, częściej jeść produkty pełnoziarniste, które nie są naszpikowane solą (ciemny makaron, dziki ryż) oraz patrzeć na etykiety i wybierać po prostu to, co nie zawiera soli. W innym przypadku słono za to zapłacimy – własnym zdrowiem.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Cytologia – zwróć uwagę na to, czym masz pobierany materiał

Cukrzyca w ciąży – czego nie wiemy, czego się boimy?

Sałatka: sałata, burak, fiołek trójbarwny

Jadalne kwiaty, które mogą być trujące

Uczestniczki kampanii Rimmel #iwillnotbedeleted

Red Lipstick Monster, Rita Ora i Cara Delevingne w światowej kampanii przeciwko hejtowi

gołe kobiece nogi i kubek kawy

Pękające pięty, brzydki zapach stóp, grzybica i haluksy. Jak tego uniknąć?

Michał Figurski: moje życie z cukrzycą byłoby lepsze, gdybym od razu zajął się swoim zdrowiem, zamiast je lekceważyć

narzędzie do pomiaru poziomu cukru we krwi

HZ kontra mity #cukrzyca

bakteira New Delhi

Groźna bakteria New Delhi. Zamknięty oddział w Piotrkowie Trybunalskim

kubek herbaty trzymany w dłoniach

Herbata dobra na choroby serca

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Rośliny kontra smog. 10 roślin doniczkowych oczyszczających powietrze

miód, propolis

Propolis może mieć działanie przeciwnowotworowe