Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć w czasie Wielkanocy Wielkanoc to czas, kiedy na stole dominują potrawy w głównej mierze składające się z jaj. Stąd pytanie, czy możemy się nimi objadać w nieskończoność i czy jajka na pewno są zdrowe? 09.04.2023 3 min.
Natalia Suchocka Czym są proteiny i jaką pełnią rolę w organizmie? Co ma dużo białka? 11.03.2023 6 min.
Justyna Mazur Shake proteinowy – jak przygotować i kiedy pić? Kto może sięgnąć po koktajl białkowy 03.01.2023 5 min.
Milena Marchewka Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować? 23.11.2022 5 min.
Natalia Suchocka Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze? 09.09.2022 5 min.
Justyna Mazur Układ dopełniacza – funkcje, aktywacja, badanie Układ dopełniacza to grupa około 40 białek uczestniczących we wrodzonych mechanizmach odpowiedzi immunologicznej. Białka układu dopełniacza wspomagają walkę organizmu z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Aktywacja układu… 28.08.2022 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać "Często komponujemy posiłki intuicyjnie - spieszy nam się, więc gotujemy prosty makaron z pesto. Chcemy zjeść słodkie śniadanie, więc sięgamy po kajzerkę z dżemem. Szukamy czegoś orzeźwiającego - wybieramy sorbet, a baton… 27.05.2022 3 min.
Dorota Szeliga-Kobus Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz? 02.05.2022 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości Białko roślinne i jego źródła to temat, który wzbudza w ostatnim czasie coraz większe zainteresowanie. Wszystko to za sprawą rosnącej popularności diety wegetariańskiej i wegańskiej. Ograniczenie lub wyeliminowanie mięsa, a co… 27.11.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Masło ghee – właściwości, zastosowanie i przepis Masło ghee, nazywane przez niektórych płynnym złotem, to rodzaj masła klarowanego wytwarzanego poprzez długie podgrzewanie masła w celu usunięcia wody i stałych cząstek mleka. Choć nazwa „ghee” często stosowana jest… 29.10.2021 5 min.
Marlena Kopacz Zapotrzebowanie na białko – ile białka dziennie spożywać? Białko stanowi budulec każdej z komórek. Jest to około 20 proc. twojej masy całkowitej. Osoby, które koncentrują się na budowaniu formy, często sięgają właśnie po produkty z dużą ilością białka - pomagają one w budowaniu… 25.10.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja Tauryna to występujący w organizmie człowieka i innych ssaków aminokwas o różnorodnym działaniu. Najbardziej kojarzona jest ona z napojami energetycznymi, których jest składnikiem oraz z suplementacją przez sportowców. Cenią ją… 21.10.2021 5 min.
Marta Dymek Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii Jakie pytanie najczęściej słyszą weganie i wegetarianie? Oczywiście o źródło białka w ich diecie. Zamiast się motać w zeznaniach, w ramach odpowiedzi pokażcie te trzy przepisy: na pastę, ciasteczka i zupę. O więcej białka… 17.10.2021 3 min.
Natalia Suchocka Enzymy – co to jest? Budowa, rodzaje, zastosowanie Enzymy to związki chemicznie, bez których żadna reakcja chemiczna nie mogłaby się odbyć w ludzkim organizmie. Przyspieszają one ich zachodzenie minimum milion razy. W każdej komórce skrywa się bardzo wiele enzymów. Jakie jeszcze… 18.09.2021 5 min.
Justyna Mazur Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować Płatki ryżowe to wyjątkowy produkt, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Łącząc w sobie właściwości ryżu oraz postać płatków śniadaniowych, płatki ryżowe pozwalają na przygotowanie szybkiego i pożywnego… 14.09.2021 5 min.
Anna Chorowiec Chcesz schudnąć? Postaw na białko i wybierz jajka zamiast płatków śniadaniowych Zdrowe menu obejmuje pięć posiłków dziennie i zaczyna się od wartościowego śniadania – każdy, kto próbuje zrzucić kilka kilogramów, zna tę zasadę na pamięć. Jednak śniadanie samo w sobie nie odchudza. Ważne jest to, co… 12.07.2021 3 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Kolagen rybi – co to jest, właściwości i zastosowanie Kolagen rybi to jeden z rodzajów kolagenu pochodzenia naturalnego, którego suplementacja w ostatnich latach stała się bardzo popularna. Kolagen jest to bowiem jedno z białek zwierzęcych, którego rola w organizmie człowieka jest… 30.06.2021 6 min.
Justyna Mazur Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować Białko konopne to wyjątkowa proteina roślinna, wyróżniająca się pełnym zestawem aminokwasów. Poza białkiem konopnym jedynie komosa ryżowa jest roślinnym źródłem białka pełnowartościowego - cecha ta przypisana jest przede… 10.05.2021 5 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Koagulacja – co to jest, na czym polega i jakie ma zastosowanie? Zdolność skupiania cząstek w większe zespoły wykorzystywana jest od lat do uzdatniania wód podziemnych do spożycia. Nie jest to jednak jedyne zastosowanie koagulacji. Korzyści tego procesu docenione zostały także w medycynie i… 03.04.2021 5 min.
Lena Helman Aparat Golgiego – co to jest, budowa i funkcje Aparat Golgiego jest organellum w organizmach eukariotycznych, która przenosi cząsteczki z retikulum endoplazmatycznego do miejsca przeznaczenia. Organellum to modyfikuje również produkty retikulum endoplazmatycznego do ich ostatecznej… 04.02.2021 6 min.
Patrycja Nawojowska Metionina – działanie, źródła w pożywieniu i suplementacja Metionina jest aminokwasem egzogennym, czyli jest niezbędna dla człowieka i musi zostać dostarczona do organizmu razem z pożywieniem. Metionina nie może być wytworzona w organizmie człowieka. 19.09.2020 5 min.
Milena Bizoń Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt Metabolizm odgrywa dużą rolę w walce o idealną sylwetkę. Osoby, które mają wyższy metabolizm, mogą sobie zwykle pozwolić na więcej w diecie i szybciej tracą dodatkowe kilogramy. Metabolizm zmienia się z wiekiem, wpływ na niego… 12.08.2020 4 min.
Ewa Podsiadły-Natorska Batony proteinowe – wszystko, co trzeba o nich wiedzieć. Sprawdź, który baton jest najlepszy Bogate w białko batony proteinowe cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród sportowców. Stanowią źródło dobrze przyswajalnego białka pomagającego budować masę mięśniową. (TEST 5 BATONÓW) 20.07.2020 8 min.
Anna Jastrzębska „Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych „Mała zmiana - spore efekty” – tak dietetyczka i trenerka personalna Karolina Gruszecka opisuje modyfikację, którą 4 lata temu wprowadziła do swojej diety. Poranne węglowodany zamieniła na śniadania złożone z białek i… 20.05.2020 4 min.
Dagmara Smolarek-Kędziorek Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka Zdrowa dieta powinna opierać się na białkach, ale nie wszystkie są dla zdrowia dobre – ogłosili niedawno amerykańscy i francuscy naukowcy. Codzienna porcja orzechów i nasion, w świetle badań, obniża ryzyko chorób serca. Dla… 11.04.2020 4 min.
Zuzanna Kowalewska Dieta białkowa – dla kogo? Wyjaśniamy też jej efekty i skutki uboczne Dieta białkowa to jedna z najbardziej kontrowersyjnych diet. Pomimo tego, jest bardzo popularna wśród osób chcących szybko zrzucić kilogramy oraz wśród sportowców pracujących nad zwiększeniem masy. Czy każdy z nas może… 02.04.2020 5 min.
Barbara Dąbrowska-Górska Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres? Tyrozyna to aminokwas, który bierze udział w powstawaniu dopaminy i hormonów tarczycy. L-tyrozyna poprawia koncentrację i zwiększa odporność na stres. 31.03.2020 4 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Białko i mity z nim związane. Sprawdź, czy wierzyłaś w któryś z nich Mity w świecie fitness krążą bez przerwy. Jednym z nich jest strach przed nadmiernym spożywaniem białka i w związku z tym także zbyt dużym, zwłaszcza w przypadku kobiet, przyrostem mięśni. No więc jak w końcu jest z tym białkiem? 07.03.2020 3 min.
Zuzanna Kowalewska Białko w moczu – czego może być objawem? Faktem jest, że białko pojawiające się w moczu nie daje żadnych charakterystycznych objawów. Może świadczyć o poważnych nieprawidłowościach w funkcjonowaniu narządów i toczonej przez organizm wewnętrznej walce. Przy… 17.11.2019 3 min.
Zuzanna Kowalewska Co to jest troponina? Badanie, normy Troponina jest białkiem kurczliwym mięśni poprzecznie prążkowanych, czyli mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych. Na jej podstawie można stwierdzić czy serce pracuje prawidłowo. Co to dokładnie jest troponina? Kiedy należy… 16.11.2019 3 min.
Zuzanna Kowalewska Anty TG – czym jest ten parametr i w jakim celu wykonuje się badanie określające jego poziom Anty TG to grupa białek i nazwa badania, które jest niezwykle ważne dla osób z problemami tarczycowymi. Przeważnie dowiadujemy się o nich, jeśli samodzielnie lub ktoś z naszych bliskich ma je wykonać i nie wiemy do końca, czym… 10.11.2019 3 min.
Zuzanna Kowalewska Ferrytyna – norma, niedobór, badanie Ferrytyna jest ważnym białkiem występującym w organizmie człowieka. Jaka jest jego rola? Jak wykonywane są badania poziomu ferrytyny? 15.10.2019 3 min.
Zuzanna Kowalewska Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie Pyłek pszczeli, zwany inaczej obnóżkami pyłkowymi, zbierany jest przez pszczoły z kwiatów, zmieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach. Jakie są jego właściwości? 13.10.2019 3 min.
Zuzanna Kowalewska Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety 05.09.2019 4 min.
Małgorzata Różańska Najlepsze źródła białka inne niż kurczak Kurczak z ryżem. Grillowany filet z kurczaka i warzywa z wody. Sałatka z kurczakiem. Jesz kurczaka, bo jest łatwym i bardzo dobrym źródłem białka. Ale jeśli dania z kurczaka już ci się przejadły, sięgnij po alternatywę!… 25.04.2019 5 min.
Julia Krupińska Czy białko można przedawkować? Jak to jest z tym białkiem? Że organizm go potrzebuje, to oczywiste. Ale ile konkretnie? I czy można z ilością białka przesadzić? 28.07.2015 2 min.
Julia Krupińska Kalorie odstaw na bok Czy 100 kcal czekolady, kurczaka lub orzechów to dla nas tyle samo? Nie. To właśnie brak tej wiedzy sprawia, że choć ograniczamy ilość jedzenia, czasem nie możemy schudnąć. To nie wystarczy. Trzeba jeszcze wiedzieć, co jeść. 04.12.2014 3 min.
Ewa Sawa Dieta niskobiałkowa – zasady, efekty, przeciwwskazania Dieta lecznicza ograniczająca spożycie białka do poziomu, przy którym nie powoduje niekorzystnych reakcji w organizmie spowodowanych zaburzeniami pracy nerek czy wątroby, ale wciąż dostarcza odpowiednie ilości pozostałych… 09.04.2013 4 min.