Przejdź do treści

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
czereśnie
Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie
Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?
Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?
Zatkany kanalik – kiedy może się pojawić taki problem i jak temu zaradzić? Odpowiada Hafija
Zatkany kanalik – kiedy może się pojawić taki problem i jak temu zaradzić? Odpowiada Hafija
"Czy naprawdę ryzyko zakażenia przewyższa ryzyko łamania praw rodziców?". Centrum Nauki o Laktacji apeluje o złagodzenie przepisów dotyczących izolowania dzieci od matek po porodzie
„Czy naprawdę ryzyko zakażenia przewyższa ryzyko łamania praw rodziców?”. Centrum Nauki o Laktacji apeluje o złagodzenie przepisów dotyczących izolowania dzieci od matek po porodzie
Noworodek ze spiralą w ręku / Facebook.com
„W Wietnamie urodził się chłopczyk ze spiralą w rączce” – piszą media. Czy to możliwe? Mamy odpowiedź ginekologa

Co jeść, aby uniknąć raka? Oto nasza lista dziesięciu produktów o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych.

1. Siemię lniane

Te małe brązowe nasionka rzadko goszczą na naszych stołach. To duża strata, bo są świetnym źródłem błonnika, kwasów omega-3 i przeciwutleniaczy o nazwie lignany. Te ostatnie wpływają pozytywnie na nasz układ hormonalny, dlatego chronią przed niektórymi rodzajami nowotworów, np. rakiem piersi i prostaty.

Kilka dużych badań wykonanych przez zespół Lilian Thomson z Uniwersytetu w Toronto wykazało, że zarówno ziarna, jak i olej, a także wyselekcjonowane związki z siemienia działają hamująco na rozwój nowotworów. Co więcej, w badaniach na myszach pokazano, że dieta bogata w siemię lniane jest skuteczna w zapobieganiu przerzutom. Nasiona możemy dodawać do sałatek, twarogu, past i muesli.

2. Herbata i kawa

O ile siemię lniane jest stosunkowo mało popularne w naszej diecie, o tyle kawa i herbata to u nas codzienność. W profilaktyce antyrakowej są równie ważne. Badania dowodzą, że chronią przed niektórymi nowotworami.

Na łamach pisma „American Journal of Clinical Nutrition” przeczytamy, że codzienne picie czarnej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jajnika o ponad 30 procent! To zasługa flawonoli i flawanonów (przeciwutleniaczy) zawartych w tym napoju. Są prace, które podobne właściwości przypisują zielonej herbacie. Na przykład badanie przeprowadzone przez ekspertów z Instytutu BioMed w Los Angeles dowiodło, że aktywny związek herbaty EGCG przerywa metabolizm komórek nowotworowych, dzięki czemu wolniej się one namnażają i giną.

W prewencji ważne miejsce zajmuje też kawa. Spożywana codziennie o 14 proc. zmniejsza ryzyko raka wątroby (badanie Continuous Update Project). To prawdopodobnie zasługa tego, że składniki „małej czarnej” zapobiegają stanom zapalnym oraz uszkodzeniom DNA komórek.

3. Pomidory

Sezon na świeże pomidory w pełni, więc tym bardziej w żadnej kuchni nie powinno ich zabraknąć. Wyróżnia je szczególnie wysoka zawartość likopenu, kolejnego ważnego antyoksydantu, czyli związku zapobiegającego uszkodzeniu zdrowych komórek.

4. Kapustowate

Chińczycy zauważyli niedawno, że istnieje związek miedzy zwiększonym stężeniem izotiocyjanianów w moczu (czynny związek w warzywach kapustowatych) a zmniejszonym ryzykiem raka piersi. Podobną zależność odkryto w przypadku raka pęcherza i prostaty, a nawet płuca. Na tej podstawie eksperci doszli do wniosku, że im częściej jemy warzywa z tej grupy (kapustę, brokuły, brukselkę), tym rzadziej chorujemy na raka. Sulforafan – to ten związek zawarty w kapustowatych ma najsilniejsze działanie przeciwnowotworowe. Ale najwięcej mają go kiełki brokułów!

5. Ziarna i pestki

Selen, „pierwiastek męskości” występujący w ziarnach i nasionach, także chroni przed niektórymi nowotworami. Choć znajduje się w wielu produktach, to więcej jest go w regionach, gdzie gleby są w selen zasobniejsze. Nasze polskie ziemie niestety są ubogie w ten pierwiastek, dlatego powinniśmy jeść jak najwięcej pełnoziarnistych produktów, ziaren słonecznika, pestek dyni i roślin strączkowych oraz innych produktów bogatych w selen.

Pierwiastek ten chroni przed rakiem dzięki licznym funkcjom, które pełni w organizmie. Jest składową enzymów, w tym antyoksydacyjnej peroksydazy glutationowej chroniącej zdrowe komórki organizmu przed uszkodzeniem. Poza tym poprawia zdolność układu odpornościowego do zwalczania infekcji, bierze udział w powstawaniu naturalnych komórek obronnych przed rakiem i blokuje działanie prozapalnej prostaglandyny. W badaniach zaobserwowano, że najwięcej korzyści z selenu czerpią mężczyźni. Nie zauważono, by wpływał na raka piersi. Jednak w przypadku obu płci selen wykazywał działanie ochronne przed groźnym rakiem jelita i płuc.

6. Mleko i jego przetwory

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

Zarówno w mleku, jak i jego przetworach, ale również w rybach, znajduje się duża ilość witaminy B12 – ważnej dla zachowania „stabilności genetycznej” i biorącej udział w procesach naprawczych DNA. Dzięki tym właściwościom możemy śmiało zaliczyć produkty mleczne do diety profilaktycznej w chorobach nowotworowych.

7. Zielone liściaste warzywa

Szpinak, sałata czy rukola są od dawna znane z tego, że mogą chronić przed rakiem. To zasługa zawartego w nich kwasu foliowego. Związek ten bierze udział w procesach naprawczych DNA, więc potrzebuje go każdy z nas, a nie tylko ‒ jak część osób niesłusznie uważa ‒ kobiety w ciąży. Jego niedobór grozi uszkodzeniami materiału genetycznego, co może być pierwszym krokiem do powstania komórek rakowych. Stąd zjadanie zielonych warzyw kilka razy w tygodniu to podstawa diety antyrakowej.

8. Jagody

Jagody wyróżniają się spośród owoców intensywnym zabarwieniem, ale i największym zasobem antyoksydantów: antocyjanów, katechin, kwercetyny, kemferolu i innych flawonoidów – związków zwalczających wolne rodniki. Poza tym w jagodach znajdziemy resweratrol – znany przede wszystkim jako najzdrowszy składnik czerwonego wina. Zjadanie kilka razy w tygodniu garści tych smacznych owoców wystarczy, by wykorzystać pełnię ich ochronnych właściwości – uważają uczeni z University of Alabama w Birmingham, którzy badali zastosowanie jagód w walce z rakiem.

9. Kurkuma

Spore badania ekspertów z University of California z wykorzystaniem ludzkiej śliny dowiodły, że kurkuma potrafi zahamować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w przypadku raka mózgu. Podobne właściwości wykazuje w przypadku innych nowotworów, np. raka piersi. Ta przyprawa, będąca składnikiem curry, w Azji stosowana jest w lecznictwie od stuleci, głównie jako środek przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, a także jako preparat przyspieszający gojenie się ran.

10. Czosnek

Zjadanie dwa razy w tygodniu surowego czosnku może nawet o połowę zmniejszyć prawdopodobieństwo, że zachorujemy na raka płuca – zdradza publikacja w „Cancer Prevention Research”. Chińscy naukowcy z prowincji Jiangsu na podstawie badań z udziałem niemal 6 tys. osób (w tym chorych na raka płuca) dowiedli, że nawet w przypadku palaczy to ryzyko może być niższe o jedną trzecią, jeśli osoby jedzą warzywo regularnie. Czosnek, podobnie jak cebula, zawiera silne związki organosiarkowe i bardzo możliwe, że to one mają właściwości chroniące przed namnażaniem komórek rakowych.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olek Biliński, terapia CAR-T

„Niemożliwe stało się możliwe”: 11-Olek wyleczony z białaczki! Zastosowano u niego nowatorską terapię CAR-T

Diagnostyka nowotworów / istock

To nie musi być rak! Te same objawy mogą być symptomami łagodniejszego schorzenia

Rak jajnika – czy można uniknąć zaawansowanego stadium?

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Olivia Newton-John: rak pozwolił mi pozbyć się niepotrzebnych lęków, jak ten o starzeniu się

Kobieta dowiedziała się, że ma raka jajnika z przerzutami

Rak jajnika – przyczyny, objawy, leczenie i rokowania

wstążka symbolizująca rak szyjki macicy

Rak szyjki macicy – poznaj przyczyny, objawy oraz sposób leczenia

Masz cukrzycę typu 2? Zobacz, co możesz zrobić, aby uniknąć powikłań

rzut mózgu ludzkiego w 3D

Tętniak mózgu – objawy i rokowanie. Czym grozi pęknięcie tętniaka?

prześwietlenie płuc

Rak płuc – objawy, rokowania, leczenie. Jakie są jego przyczyny?

Anna Puślecka

Zamknięte ośrodki, przerażeni pacjenci, odraczane wizyty. „Chorzy na nowotwór są zanurzeni po szyję w bagnie”

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Kobieta poddaje się badaniu na wykrycie raka piersi

Rak piersi – które zmiany w piersi powinny zaniepokoić?

Łysa dziewczynka to objaw białaczki

Białaczka – objawy, przyczyny, rokowania u dorosłych i dzieci

Naczyniak - czym jest?

Naczyniaki, czyli łagodne nowotwory: rodzaje, objawy i leczenie

„Nikt bliski nie odprowadził mnie na blok operacyjny. Nikt mnie nie przytulał. Nie było ostatniego pocałunku ani pomachania przez szybę. To było przykre” – mówi Anna Ukielska, która przeszła operację onkologiczną w czasie koronawirusa

Ubezpieczenie na wypadek nowotworu – co powinnaś o nim wiedzieć?

3 kobiety, które mówią, w jakim wieku zaczeły chorowac na raka

„Nigdy, przenigdy się nie poddawaj”. Kobiety, które przeszły raka, wspierają inne chore

Zespół Gardnera - objawy i leczenie

Zespół Gardnera – objawy i leczenie

układ krwionośny / Fot. Spectral-Design / stock.adobe.com

Na czym polega embolizacja nerki, tętniaka mózgu czy naczyniaka? Jakie są powikłania po zabiegu?

Opalanie się a czerniak / unsplash

Czerniak czyha! Bez względu na izolację, pamiętaj o profilaktyce

Rak skóry – rodzaje, objawy i leczenie nowotworów skóry

Lekarz badający raka języka

Rak języka – objawy, leczenie, przerzuty. Jak rozpoznać nowotwór języka?

Łuszczyca / istock

Łuszczyca – jak ją leczyć domowymi sposobami?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę