Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegański solony sos karmelowy

Wegański solony sos karmelowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Polewamy nim omlety, gofry, naleśniki, lody, owsiankę, a są i tacy, którzy lubią go jeść z pieczonym boczkiem. Solony sos karmelowy lubią chyba wszyscy, ale nie wszyscy mogą po niego sięgać. Klasyczny zawiera przede wszystkim dużo cukru, tłuszczu i śmietany. A my mamy wegański - zdrowy przepis na solony karmel!

Płynne złoto, czyli syrop klonowy, to podstawa naszego przepisu. Jest to najzdrowszy zamiennik szkodliwego cukru. Pochodzi z Kanady i uzyskuje się go z klonów. Nie musicie się martwić - jest to nieinwazyjny proces dla tych drzew. Syrop jest bogaty w cynk, wapń, potas, żelazo i selen. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B. Jest bogaty w przeciwutleniacze oraz antyoksydanty. Jego regularne spożywanie ma dobry wpływ na pracę serca, jelit oraz przeciwdziała zachorowaniu na cukrzycę. Gotowi na karmelizację?

Składniki:

- 125 ml mleczka kokosowego
- 6 łyżek syropu klonowego
- pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do rondla wlej mleczko kokosowe.

przepis na weganski karmel

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Doprowadź do wrzenia, dodaj syrop klonowy

weganski karmel przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

oraz sól.

jak zrobic weganski karmel

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zmniejsz odrobinę ogień i gotuj sos, aż zgęstnieje – ok. 30 minut. Przelej sos do słoika i poczekaj, aż ostygnie. Wstaw do lodówki na noc. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, możesz go lekko podgrzać przed podaniem.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Chyba wszyscy uwielbiamy masło czekoladowe… Idealnie nadaje się na szybkie śniadanie, do smarowania na...
Chyba wszyscy uwielbiamy masło czekoladowe… Idealnie nadaje się na szybkie śniadanie, do smarowania na chlebie albo z naleśnikami. Niestety, gotowe zwykle zawiera mnóstwo cukru, tłuszczu i sztucznych polepszaczy smaku. Dlatego pyszne czekoladowe smarowidło zrobimy sobie sami!

Syrop klonowy - konkurencja dla miodu?

Jako miłośniczka miodu z rezerwą podchodziłam do słodkiego soku wyciskanego z kanadyjskich i amerykańskich...
Jako miłośniczka miodu z rezerwą podchodziłam do słodkiego soku wyciskanego z kanadyjskich i amerykańskich drzew. A jednak syrop klonowy zdecydowanie powinien gościć częściej na naszych talerzach - nie tylko dla smaku. Nawet się nie spodziewacie, jakie ma właściwości!

Wegańskie karmelki

Ręka do góry, kto lubi karmelki? Chyba każdy. Są słodkie, ciągnące albo twarde. Przypominają nam beztroskie...
Ręka do góry, kto lubi karmelki? Chyba każdy. Są słodkie, ciągnące albo twarde. Przypominają nam beztroskie dzieciństwo. Te sklepowe zawierają jednak konserwanty, barwniki, polepszacze smaku, utwardzacze i inną chemię. A przecież taki deser możesz samodzielnie przygotować w domu!

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel to idealny szybki deser albo przekąska, kiedy nie możemy sobie pozwolić na czasochłonne gotowanie....
Kisiel to idealny szybki deser albo przekąska, kiedy nie możemy sobie pozwolić na czasochłonne gotowanie. Niestety, skład kisielu z proszku to sama chemia: barwniki, cukier, aromaty, regulatory kwasowości, sól... Dlatego stawiamy na wersję domową. Jest tak pyszna, że skuszą się nie tylko dzieciaki!