4 min.
Cukrzyca typu 2 – jadłospis jako wsparcie terapii

Fot. Photographee.eu / stock.adobe.com
Cukrzyca typu 2 i jadłospis pozwala ograniczyć zaburzenia w metabolizmie glukozy, które są przypadłością coraz częściej spotykana nie tylko u osób starszych, ale i młodzieży. Wysoki poziom przetworzenia produktów decyduje o wciąż rosnącej tendencji do spożycia dań o wysokim indeksie glikemicznym. Jadłospis w cukrzycy typu 2 to niefarmakologiczna metoda leczenia, której powinien przestrzegać każdy diabetyk.
Spis treści
Zbyt mały wyrzut insuliny bądź brak efektywnego działania enzymu powodują, że glukoza nie zostaje włączona do cyklu komórki, przez co poziom glukozy we krwi rośnie. To daje szereg objawów od pragnienia, do przewlekłych stanów zapalnych.
Jadłospis w cukrzycy typu 2 – dlaczego jest ważny?
Cukrzyca to pojęcie określające szereg objawów płynących z tytułu zbyt wysokiego stężenia glukozy we krwi (hiperglikemii). Ze względu na wiele czynników, chorobę dzieli się na kilka rodzajów, w tym:
- cukrzyca typu 1 (insulinozależna),
- cukrzyca typu 2 (insulinoniezależna),
- cukrzyca ciążowa,
- cukrzyca typu MODY,
- cukrzyca typu LADA.
Jadłospis w cukrzycy typy 2 ma za zadanie zmniejszać dolegliwość, która wynika z zaburzonej pracy trzustki, która odpowiada za syntezę insuliny. W przypadku kiedy komórki beta trzustki są uszkodzone, insulina przez nie wytwarzana nie spełnia swojej funkcji właściwie. W jej zadaniu leży umożliwienie dostania się glukozy do komórek ciała. Brak takiej reakcji powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi, co przynosi szereg objawów.
W zależności od rodzaju i postępu choroby stosuje się leczenie farmakologiczne (podawanie insuliny) i leczenie niefarmakologiczne (jadłospis przy cukrzycy typu 2).
Jadłospis przy cukrzycy typu 2 – co eliminować?
Jadłospis przy cukrzycy typu 2 wymaga uważnego dobierania produktów. Rozwój przemysłu sprawił, iż na sklepowych półkach znajduje się szereg produktów obfitych w cukry proste. Człowiek, chcąc dostosować się do ogólnie przyjętego stylu życia, bardzo często ulega pokusie zakupu przetworzonej żywności. Decyduje to o ogromnym spożyciu cukrów prostych w ciągu dnia.
Trzustka, chcąc umożliwić przyswajanie glukozy, produkuje duże dawki insuliny, która z biegiem czasu w takich warunkach przestaje skutecznie pełnić swoją funkcję. To ogólnodostępne słodycze, produkty spożywcze wysoko przetworzone i brak aktywności fizycznej stanowią główny czynnik rozwoju cukrzycy typu 2.
Prewencją, jak i zarazem sposobem leczenia jest tutaj odpowiednio zbilansowany jadłospis w cukrzycy typu 2, który oszczędzi nadmiernie wykorzystywaną trzustkę.
Zobacz także
Dieta cukrzycowa typu 2 – jadłospis w redukcji objawów
Dieta cukrzycowa typu 2 to odpowiednio dobrany schemat żywienia, który pełni kluczową rolę w redukcji objawów klinicznych. Dieta minimalizuje spożycie cukrów prostych na rzecz tych złożonych, które mają o wiele niższy indeks glikemiczny. To on w dużej mierze decyduje o tym, w jaki sposób trzustka reaguje na spożycie poszczególnych produktów.
Właściwy jadłospis oszczędzający organ jest szczególnie ważny, gdyż w niektórych przypadkach leczenie opiera się wyłącznie o zmianę nawyków żywieniowych, co w rzeczywistości nie jest takie trudne.
Jadłospis w cukrzycy typu 2 – ogólne zalecenia
Celem leczenia żywieniowego jest przede wszystkim dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych wskaźników odżywczych, a także:
- unormowanie masy ciała według ogólno przyjętych wytycznych (wskaźnik BMI),
- unormowanie wskaźników metabolicznych (poziom glukozy, hemoglobina glikowana, lipidy),
- zapobieganie objawom klinicznym.
Jadłospis przy cukrzycy typu 2 powinien uwzględniać:
- dokładnie dopasowaną ilość spożywanych kalorii do indywidualnego zapotrzebowania,
- odpowiednią podaż składników odżywczych, w tym: białek, tłuszczów, węglowodanów i wody,
- spożywanie 5 posiłków na dobę o małej objętości,
- wysokie spożycie błonnika – ok. 25 g/dobę,
- wykluczenie produktów bogatych w cukry proste: słodyczy, owoców w dużej ilości, produktów wysoko przetworzonych,
- zastąpienie produktów zbożowych jasnych artykułami pełnoziarnistymi,
- ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe na rzecz wyrobów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe,
- ograniczenie spożycia sodu.
Cukrzyca typu 2 – jadłospis na 1 dzień
Propozycje kulinarne:
Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek | Kolacja |
Pieczywo pełnoziarniste z polędwicą sopocką i pomidorem | Jogurt naturalny z grejpfrutem | Zupa krem z brokuła z dodatkiem mozzarelli | Mieszanka orzechów włoskich z borówkami amerykańskimi | Twarożek ze szczypiorkiem i pieczywem pełnoziarnistym |
Jaja na miękko z chlebem chrupkim | Serek śniadaniowy z ogórkiem | Pieczony dorsz z ryżem brązowym i mizerią | Kanapka z jajkiem na twardo i pomidorem | Sałatka na bazie zielonych warzyw i sosu z oliwy z oliwek |
Pieczywo ciemne z pastą z tuńczyka | Mieszanka orzechów na przekąskę | Brokuły gotowane z dressingiem z oliwy z oliwek | Sardynki w sosie pomidorowym | Pasta z makreli z chlebem żytnim |
Udostępnij
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

07.06.2023
Uważano, że są siedliskiem duszy, uczuć i akumulatorem ciepła ludzkiego ciała. Jak kiedyś leczono nerki

07.06.2023
„Kiedy doświadczamy poważnych urazów psychicznych, nasz umysł może wyłączyć odczuwanie doznań z ciała” – mówi psychoterapeutka Anna Uściłowska

06.06.2023
„Nie sztuka, a serce liczy się w tej pracy. Nasze osobiste znaczenie, które nadajemy obrazowi”. O terapeutycznej mocy fotografii mówi Joanna Szeluga

02.06.2023