Przejdź do treści

Cukrzyca typu 2 – jadłospis jako wsparcie terapii

Kobieta z glukometrem i sokiem z jadłospisu dla cukrzyka typu 2
Fot. Photographee.eu / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Cukrzyca typu 2 i jadłospis pozwala ograniczyć zaburzenia w metabolizmie glukozy, które są przypadłością coraz częściej spotykana nie tylko u osób starszych, ale i młodzieży. Wysoki poziom przetworzenia produktów decyduje o wciąż rosnącej tendencji do spożycia dań o wysokim indeksie glikemicznym. Jadłospis w cukrzycy typu 2 to niefarmakologiczna metoda leczenia, której powinien przestrzegać każdy diabetyk.

Zbyt mały wyrzut insuliny bądź brak efektywnego działania enzymu powodują, że glukoza nie zostaje włączona do cyklu komórki, przez co poziom glukozy we krwi rośnie. To daje szereg objawów od pragnienia, do przewlekłych stanów zapalnych.

Widok na biały, drewniany blat. Na nim trzy miski z oliwą, pieprzem i solą. Dookoła rozsypany pieprz i liście

Jadłospis w cukrzycy typu 2 – dlaczego jest ważny?

Cukrzyca to pojęcie określające szereg objawów płynących z tytułu zbyt wysokiego stężenia glukozy we krwi (hiperglikemii). Ze względu na wiele czynników, chorobę dzieli się na kilka rodzajów, w tym:

Jadłospis w cukrzycy typy 2 ma za zadanie zmniejszać dolegliwość, która wynika z zaburzonej pracy trzustki, która odpowiada za syntezę insuliny. W przypadku kiedy komórki beta trzustki są uszkodzone, insulina przez nie wytwarzana nie spełnia swojej funkcji właściwie. W jej zadaniu leży umożliwienie dostania się glukozy do komórek ciała. Brak takiej reakcji powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi, co przynosi szereg objawów.

W zależności od rodzaju i postępu choroby stosuje się leczenie farmakologiczne (podawanie insuliny) i leczenie niefarmakologiczne (jadłospis przy cukrzycy typu 2).

Jadłospis przy cukrzycy typu 2 – co eliminować?

Jadłospis przy cukrzycy typu 2 wymaga uważnego dobierania produktów. Rozwój przemysłu sprawił, iż na sklepowych półkach znajduje się szereg produktów obfitych w cukry proste. Człowiek, chcąc dostosować się do ogólnie przyjętego stylu życia, bardzo często ulega pokusie zakupu przetworzonej żywności. Decyduje to o ogromnym spożyciu cukrów prostych w ciągu dnia.

Trzustka, chcąc umożliwić przyswajanie glukozy, produkuje duże dawki insuliny, która z biegiem czasu w takich warunkach przestaje skutecznie pełnić swoją funkcję. To ogólnodostępne słodycze, produkty spożywcze wysoko przetworzone i brak aktywności fizycznej stanowią główny czynnik rozwoju cukrzycy typu 2.

Prewencją, jak i zarazem sposobem leczenia jest tutaj odpowiednio zbilansowany jadłospis w cukrzycy typu 2, który oszczędzi nadmiernie wykorzystywaną trzustkę.

Zobacz także

Dieta cukrzycowa typu 2 – jadłospis w redukcji objawów

Dieta cukrzycowa typu 2 to odpowiednio dobrany schemat żywienia, który pełni kluczową rolę w redukcji objawów klinicznych. Dieta minimalizuje spożycie cukrów prostych na rzecz tych złożonych, które mają o wiele niższy indeks glikemiczny. To on w dużej mierze decyduje o tym, w jaki sposób trzustka reaguje na spożycie poszczególnych produktów.

Właściwy jadłospis oszczędzający organ jest szczególnie ważny, gdyż w niektórych przypadkach leczenie opiera się wyłącznie o zmianę nawyków żywieniowych, co w rzeczywistości nie jest takie trudne.

Jadłospis w cukrzycy typu 2 – ogólne zalecenia

Celem leczenia żywieniowego jest przede wszystkim dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych wskaźników odżywczych, a także:

  • unormowanie masy ciała według ogólno przyjętych wytycznych (wskaźnik BMI),
  • unormowanie wskaźników metabolicznych (poziom glukozy, hemoglobina glikowana, lipidy),
  • zapobieganie objawom klinicznym.

Jadłospis przy cukrzycy typu 2 powinien uwzględniać:

  • dokładnie dopasowaną ilość spożywanych kalorii do indywidualnego zapotrzebowania,
  • odpowiednią podaż składników odżywczych, w tym: białek, tłuszczów, węglowodanów i wody,
  • spożywanie 5 posiłków na dobę o małej objętości,
  • wysokie spożycie błonnika – ok. 25 g/dobę,
  • wykluczenie produktów bogatych w cukry proste: słodyczy, owoców w dużej ilości, produktów wysoko przetworzonych,
  • zastąpienie produktów zbożowych jasnych artykułami pełnoziarnistymi,
  • ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe na rzecz wyrobów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • ograniczenie spożycia sodu.

Cukrzyca typu 2 – jadłospis na 1 dzień

Propozycje kulinarne:

Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Pieczywo pełnoziarniste z polędwicą sopocką i pomidorem Jogurt naturalny z grejpfrutem Zupa krem z brokuła z dodatkiem mozzarelli Mieszanka orzechów włoskich z borówkami amerykańskimi Twarożek ze szczypiorkiem i pieczywem pełnoziarnistym
Jaja na miękko z chlebem chrupkim Serek śniadaniowy z ogórkiem Pieczony dorsz z ryżem brązowym i mizerią Kanapka z jajkiem na twardo i pomidorem Sałatka na bazie zielonych warzyw i sosu z oliwy z oliwek
Pieczywo ciemne z pastą z tuńczyka Mieszanka orzechów na przekąskę Brokuły gotowane z dressingiem z oliwy z oliwek Sardynki w sosie pomidorowym Pasta z makreli z chlebem żytnim
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków wydała ostrzeżenie przed kupowaniem preparatów złożonych / na zdjęciu dziewczyna wbija strzykawkę z insuliną w brzuch

FDA ostrzega przed tymi lekami na cukrzycę. „Działanie na organizm jest nieprzewidywalne”

Retinopatia cukrzycowa – najcięższe powikłanie cukrzycy

„Żadna pompa insulinowa nie wyregulowałaby glukozy tak, jak robi to narząd”. Jak transplantacja trzustki może zmienić życie pacjentów z cukrzycą

Zespół metaboliczny – przyczyny, objawy. Jak zapobiegać i leczyć?

„Należy się zastanowić, czy powinniśmy klasyfikować pacjentów z cukrzycą jako ważniejszych od tych z otyłością”. Prawdy i mity o popularnym leku na odchudzanie

Owsianka w insulinooporności / istock

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

Kiedy ostatnio badałaś sobie krew? Jest wiele powodów, dla których warto to robić regularnie

Dłoń

Substancje chemiczne w lakierze do paznokci czy szamponie zwiększają ryzyko cukrzycy u kobiet? Naukowcy nie mają wątpliwości

Agnieszka Matan: „Powiedzmy to głośno: zdarza się, że człowiek z cukrzycą się upije czy zje pizzę”

kobieta pijąca wodę

Masz problemy z nerkami? Może grozić ci cukrzyca. Wyjaśniamy niebezpieczny mechanizm

Zioła na cukrzycę – jakie są naturalne metody wspomagające leczenie cukrzycy?

Kobieta siedzi zmęczona

Brak energii – zwykłe zmęczenie czy objaw choroby?

Kobieta mierzy sobie cukier

Lekarze twierdzili, że nie dożyje 15. roku życia. Niedawno świętowała 92. urodziny. „Rok po roku oczekiwałam nadejścia śmierci”

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad / istock

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad

6 chorób, które nie dają objawów. Sprawdź, czy któraś nie dotyczy właśnie ciebie

Koniec z refundacją ważnego leku dla pacjentów z cukrzycą. Ceny wzrosną ponad dwukrotnie

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Kobieta

Zatwierdzono pierwszy lek na cukrzycę typu 1. To może być przełom w leczeniu

Naukowcy z Oxfordu odkryli, jak powstaje cukrzyca. Okazuje się, że mechanizm jest inny, niż przypuszczano

„Wyniki badań są bezlitosne: trudności seksualne są w cukrzycę wpisane”. O seksualności w cukrzycy mówi Paulina Trojanowska-Malinowska

Diabulimia – co to za choroba i jak się objawia? Konsekwencje diabulimii

Zalecano piwo, nasiona i miód, popularna była galaretka ze żmii, nalewka z endywii i omanu, narkotyki i woda różana – jak kiedyś leczono cukrzycę

Glukometr bez nakłuwania – rodzaje, cena. Jak wybrać najbardziej odpowiedni?

„I z cukrzycą możemy spełniać wszystkie swoje marzenia” – mówi Maja Makowska, Sugar Woman, która trzykrotnie ukończyła zawody IRONMAN