Przejdź do treści

Wegański twarożek ze słonecznika

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zgaga? Refluks? Wzdęcia? Poznaj 5 produktów, których nie lubi twój żołądek
Ćwiczenia oddechowe na trawienie
Ćwiczenia oddechowe na trawienie. Kasia Bem pokazuje, jak dobrze je wykonać
Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini
10 wegetariańskich źródeł żelaza
Wrzody żołądka – jak wyglądają objawy? Wyjaśnia gastroenterolog

Mleczny twarożek ze świeżymi ziołami, rzodkiewką, ogórkiem albo pomidorami to klasyk lata. Dla tych, którzy są uczuleni na mleko lub z własnego wyboru nie sięgają po produkty mleczne, mamy rewelacyjną alternatywę. Zrobimy twarożek z pestek słonecznika!

Kto by pomyślał, że w tych maleńkich ziarenkach kryje się bogactwo wartości odżywczych? Pestki słonecznika obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, dobrze wpływają na serce i regulują pracę układu pokarmowego. Są bogate w witaminy z grupy E, C, A i B6. Oprócz tego zawierają żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas. Są jednak także dosyć kaloryczne, dlatego nie powinno się ich podjadać bez opamiętania. Tak czy siak, na wegański twarożek nadają się w sam raz!

Składniki:

– 1/2 szklanki pestek słonecznika
– 1/2 pęczka szczypiorku albo koperku
– sok z 1/2 cytryny
– ok. 1/3 szklanki wody
– sól i pieprz do smaku
– 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
– 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
– łyżka czarnuszki
– garść pomidorków albo rzodkiewek
– kilka kromek pieczywa na zakwasie

Przygotowanie:

Zacznij od podprażenia pestek słonecznika na suchej patelni. Zdejmij je, kiedy się zarumienią. Wrzuć do blendera i zmiksuj na okruchy. 

przepis-na-weganski-twarozek-ze-slonecznika

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj sok z cytryny i odrobinę wody. 

przepis-na-weganski-twarozek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wodę dolewaj powoli, aby twarożek nie był za rzadki. Dopraw solą, pieprzem, papryką wędzoną i słodką. Ponownie zmiksuj. Dodaj posiekane zioła i czarnuszkę. 

przepis-na-weganski-twarozek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podawaj z pieczywem i warzywami. Przechowuj w lodówce. 

przepis-na-weganski-twarozek-ze-slonecznika

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

pasztet

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!