Przejdź do treści

Wegański twarożek ze słonecznika

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Mleczny twarożek ze świeżymi ziołami, rzodkiewką, ogórkiem albo pomidorami to klasyk lata. Dla tych, którzy są uczuleni na mleko lub z własnego wyboru nie sięgają po produkty mleczne, mamy rewelacyjną alternatywę. Zrobimy twarożek z pestek słonecznika!

Kto by pomyślał, że w tych maleńkich ziarenkach kryje się bogactwo wartości odżywczych? Pestki słonecznika obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, dobrze wpływają na serce i regulują pracę układu pokarmowego. Są bogate w witaminy z grupy E, C, A i B6. Oprócz tego zawierają żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas. Są jednak także dosyć kaloryczne, dlatego nie powinno się ich podjadać bez opamiętania. Tak czy siak, na wegański twarożek nadają się w sam raz!

Składniki:

– 1/2 szklanki pestek słonecznika
– 1/2 pęczka szczypiorku albo koperku
– sok z 1/2 cytryny
– ok. 1/3 szklanki wody
– sól i pieprz do smaku
– 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
– 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
– łyżka czarnuszki
– garść pomidorków albo rzodkiewek
– kilka kromek pieczywa na zakwasie

Przygotowanie:

Zacznij od podprażenia pestek słonecznika na suchej patelni. Zdejmij je, kiedy się zarumienią. Wrzuć do blendera i zmiksuj na okruchy. 

przepis-na-weganski-twarozek-ze-slonecznika

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj sok z cytryny i odrobinę wody. 

przepis-na-weganski-twarozek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wodę dolewaj powoli, aby twarożek nie był za rzadki. Dopraw solą, pieprzem, papryką wędzoną i słodką. Ponownie zmiksuj. Dodaj posiekane zioła i czarnuszkę. 

przepis-na-weganski-twarozek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podawaj z pieczywem i warzywami. Przechowuj w lodówce. 

przepis-na-weganski-twarozek-ze-slonecznika

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Risotto z dyni i szałwii

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado