Przejdź do treści

Zoom na bloga: Słodka pasja

Zoom na bloga: Słodka pasja
Zdjęcie: Słodka pasja, archiwum własne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce
stół świąteczny
Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek
Magiczne portrety chorych dzieci w szpitalach. Zobacz zdjęcia z projektu „Heart Project”

Autorka bloga Slodkapasja.blox.pl pochodzi z Rzeszowa i jest technologiem żywienia. Pisze o sobie tak: „Słodka Pasja to nie tylko pasja z nazwy, to całe moje życie. Łączę w niej fotografię i gotowanie. Chociaż na co dzień pracuję zawodowo, to zawsze znajduję czas na to, by coś ugotować, upiec. Czas spędzony w kuchni jest dla mnie zdecydowanie czymś więcej niż tylko czasem przygotowania posiłków. W kuchni odpoczywam”.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa:

Dom dziadków, skromna wiejska kuchnia i zapach cudownego ciasta drożdżowego z jabłkami i cynamonem. Taki placek piekła moja babcia. To wspomnienie to smak mojego dzieciństwa. Nie da się go porównać z niczym innym i chociaż ciasto to piekę bardzo często, to nigdy nie smakowało mi już tak bardzo jak wtedy.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Nie wyobrażam sobie gotowania bez świeżych ziół, naturalnych przypraw czy soli morskiej. Ostatnio spełniło się moje największe marzenie i na moim blacie kuchennym pojawił się wspaniały mikser planetarny KA. Jego zalet na pewno nikomu nie trzeba przedstawiać, jak dla mnie to niezastąpiony sprzęt kuchenny o wszechstronnym zastosowaniu. Używam go praktycznie codziennie: ucieram ciasta, ubijam kremy, wyrabiam ciasto chlebowe, wałkuję i wykrawam domowy makaron oraz kręcę lody. Dobrze mieć takiego pomocnika w kuchni.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś:

Duże wrażenie zrobiło na mnie zestawienie pomidorów, rodzynek, orzeszków ziemnych w połączeniu z gorzką czekoladą i przyprawami korzennymi w sosie mole poblano. Nietypowy smak to także gorzka czekolada w duecie z czarną solą himalajską i chili w postaci bardzo wyrafinowanych pralinek. Bardziej znanym zestawieniem jest podanie dorodnych, czerwonych pomidorów z cukrem lub dojrzałych truskawek ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. To naprawdę ciekawe smaki – warto spróbować.

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz:

Chyba takiej nie ma. Lubię próbować nowości. Jestem ciekawa świata i chętnie odkrywam jego smaki. Często sięgam po przepisy kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy francuskiej. Uwielbiam risotto, tiramisu, tortillę, paellę czy Crêpes Suzette. Niezależnie od tego, czy danie zawiera w swoim składzie mniej czy bardziej znane mi komponenty, to zawsze drzemie we mnie chęć poznania. Myślę, że nie ma niesmacznych potraw, są tylko źle przygotowane.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana:

Mógłby to być np. gulasz wołowy z polskimi grzybami leśnymi, duszony z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli i czosnku, doprawiony świeżym tymiankiem. Podany z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną lub gryczaną i ćwikłą z czerwonych buraczków z chrzanem. Ulubione, tradycyjne danie w naszej rodzinie. Jesienno-zimowy rozgrzewający pewniak, który smakuje każdemu. Lubię go przygotowywać, gdy mam wolny weekend i wystarczająco dużo czasu na długie, powolne gotowanie, ponieważ tylko tak zrobiony gulasz będzie pyszny.

Twój autorski przepis na potrawę/napój, który pomoże zwalczyć jesienną depresję:

Liderem w dziedzinie skutecznych antydepresantów oprócz spaceru jest dla mnie czekolada. Gorzka, ciemna, o dużej zawartości kakao. Wystarczy jej niewielka ilość, aby świat przestał być tak ponury. Przepisów na desery z czekoladą w roli głównej nie brakuje na moim blogu: torty, musy, lody… i wiele, wiele innych. Jednym z nich jest pyszny, mocno czekoladowy krem dla dorosłych z dodatkiem rumu.

Czekoladowy krem z rumem:

Składniki na 6 porcji:

– 4 jajka
– 100 g cukru (lub więcej do smaku)
– 0,5 l pełnotłustego mleka
– 70 g masła
– 100 g gorzkiej czekolady
– 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
– 40 g skrobi ziemniaczanej
– 2–3 łyżki jasnego rumu
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii)

Wykonanie:

Całe jajka ubić na parze z dodatkiem cukru na jasny krem, wystudzić. Połowę mleka zagotować, dodać masło. W drugiej połowie rozmieszać skrobię ziemniaczaną i kakao, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, lekko wystudzić, może być ciepły.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodać jajka ubite na parze i budyń, delikatnie wymieszać, dodać rum i ekstrakt z wanilii. Przełożyć do małych szklaneczek, podawać schłodzony. Smacznego;)

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

plaża

Opalanie: natryskowe, w solarium, w ciąży. Bezpieczne opalanie

stopy

Jak leczyć płaskostopie? Klasyczne i innowacyjne metody na płaskostopie

Dlaczego tyjemy jesienią i zimą?

Jesień i zima to najtrudniejszy czas dla organizmu. Brak słońca, zimno, deszcz na zmianę ze śniegiem, mróz. Pojawiają się przeziębienia, ale często też dodatkowe kilogramy. Dlaczego gdy robi się chłodniej, zaczynamy przybierać na wadze? Przecież nie musimy magazynować tkanki tłuszczowej, aby zapaść w zimowy sen. Więc jaki w tym sens?

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

To będzie przepis dla każdego, kto lubi słodkie przekąski, a nie przepada za zbyt długim ich przygotowywaniem. Ten deser będzie także zdrowym wyborem i przede wszystkim smacznym. Bo czy może być coś lepszego od połączenia płatków migdałowych, miodu, czekolady i pomarańczy?

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

garnek z owocami na kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!