Przejdź do treści

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Bananowy sernik na zimno
Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
chrapanie
Kilka faktów o chrapaniu. Sprawdź, czy to dotyczy twojego chłopaka albo ciebie
Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy. Wiesz o nim wszystko?
grzybica stop
Grzybica paznokci – jakie są jej przyczyny? Czy domowe sposoby są skuteczne?
Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?
Masz zaburzenia lękowe? Wydaje ci się, że nie jesteś nikomu potrzebna? Zobacz ilustracje, które powinna zobaczyć każda osoba z problemami zdrowia psychicznego

Banan to, po jabłkach, najczęściej wybierany owoc podczas zakupów. I bardzo dobrze – banany są pyszne, zdrowe i warto je jeść pod każdą postacią. Na przykład pod postacią „sernika” (bez sera!) na zimno z kokosową nutą. Obłęd!

Świat pokochał banany za ich charakterystyczny słodki smak. Istnieje blisko 50 rodzajów bananów, ale na polskich targowiskach możemy spotkać zaledwie kilka. Uznawane są za cenne źródło potasu, który jest niezwykle istotny dla osób cierpiących na nadciśnienie. Zawierają także sporo witaminy A, E, a także magnez i fosfor. Duża zawartość cukru sprawia, że banany szybko dodają nam energii. Jeśli macie w domu banany, które lekko zbrązowiały – nie wyrzucajcie ich! Na tym etapie są jeszcze słodsze i doskonale sprawdzą się jako zastępstwo dla słodkich przekąsek.

Banany są wręcz stworzone do deserów. Na ich bazie można przygotować pożywny koktajl, słodki chlebek bananowy, lody lub zniewalająco dobry sernik na zimno. Sernik tylko z nazwy, bo w jego składzie nie znajdziecie sera. Słodki dzięki dodatkowi bananów i daktyli, delikatny w smaku dzięki mleczku kokosowemu i orzechom nerkowca. Doskonała propozycja dla tych, którzy szukają sposobu na zdrowe słodkości.

Bananowy sernik na zimno z mleczkiem kokosowym

Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food

Składniki na spód (na foremkę o średnicy 18 cm):

– 90 g daktyli namoczonych przez całą noc
– 30 g wiórków kokosowych
– 140 g zmielonych migdałów
– 3 łyżki oleju kokosowego

Składniki na masę:

– 120 g orzechów nerkowca namoczonych przez całą noc
– 2 banany
– 150 ml mleczka kokosowego
– 70 g daktyli namoczonych przez całą noc
– 3 łyżki pasty kokosowej
– ziarenka z 1 laski wanilii
– 1 łyżeczka agaru (opcjonalnie)
– płatki kokosowe

Daktyle umieszczamy w blenderze i mielimy na gładką pastę. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt lepka, dodajemy jeszcze migdałów i wiórków. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i ścianki). Wykładamy masę i formujemy spód, tworząc około 5 cm rant. Spód schładzamy przez 30 minut w lodówce.

Jeśli używamy agaru, rozpuszczamy go w mleku kokosowym, gotując przez około 5 minut. Nerkowce z daktylami umieszczamy w blenderze i mielimy na gładką pastę. Następnie dodajemy 1 banana, przestudzone mleczko kokosowe, pastę kokosową i ziarenka wanilii. Mielimy do uzyskania  jednolitej masy.

Pozostałego banana kroimy na plastry, którymi wykładamy wcześniej przygotowany spód. Wylewamy masę, wyrównujemy szpatułką i schładzamy w lodówce przez całą noc. Dekorujemy zrumienionymi płatkami kokosowymi.


Marta Borowiec – przede wszystkim pasjonatka fotografii, później entuzjastka dobrej kuchni. Na Pass the Food dzieli się prostymi przepisami i estetycznym spojrzeniem na jedzenie. Bo jedzenie to forma udomowionej sztuki. Dużo czyta, sporo fotografuje, a odkąd ma jamnika, już nic nie jest takie samo…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

Zainteresują cię również:

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Zdrowe lody na patyku

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem. Wegańska i zdrowsza wersja niż klasyczna

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Poczuj miętę do surowej gryczanki! Jest idealna jako danie na wynos

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki