Przejdź do treści

Lody z zielonego groszku!

Lody z… zielonego groszku!
Lody z... zielonego groszku - kulinarne eksperymenty to jest to! Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce
stół świąteczny
Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek
Magiczne portrety chorych dzieci w szpitalach. Zobacz zdjęcia z projektu „Heart Project”

Co powiecie na lody z zielonego groszku? Z dodatkiem mięty są pyszne. Sprawdźcie.

Lubię wykorzystywać warzywa w deserach. Już nikogo nie dziwi burak w cieście czy budyń z fasoli. Kulinarne eksperymenty to jest to! Pora na zielony groszek zatem.

Groszek to niedoceniane warzywo. Kojarzony jest głównie z marchewką ze szkolnej stołówki i z nieśmiertelną sałatką jarzynową. Tymczasem na tym rola zielonego groszku w kuchni wcale kończyć się nie musi. Tym bardziej że groszek zielony jest wspaniały, bo tak naturalnie słodki i zdrowy! W zielonych kuleczkach znaleźć można witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarcza organizmowi minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, błonnik czy potas. Tym lepiej jeść go na surowo. Podczas gotowania wiele minerałów wytrąca się i ląduje w wodzie. Dlatego dziś surowy zielony groszek gra pierwszą i główną rolę w deserze – pysznych lodach z dodatkiem mięty. Na letni piknik w sam raz!

Bazą moich lodów są banany (nie mleko czy śmietana), które nadają delikatny smak i aksamitną konsystencję. Wystarczy mieć dobry blender kielichowy, jest niezastąpiony! Dodatek mięty sprawia, że lody stają się orzeźwiające i świeże. Można dodać także innych świeżych ziół, sprawdzą się np. melisa i bazylia. Smak lodów będzie bardzo oryginalny, a kolor bajeczny!

Lody z zielonego groszku z miętą

lody z zielonego groszku - przepis wegan nerd

Lody z zielonego groszku z miętą. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

– około 300 g zielonego groszku
– 2 duże dojrzałe banany
– sok z ½ cytryny
– 1-2 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:

Groszek zielony należy obłuskać i zamrozić ziarenka. Schowaj je do zamrażarki na minimum 2-3 godziny. Możesz użyć kupnego zielonego groszku. Po wyciągnięciu z zamrażarnika odczekaj około 10 minut.

W kielichu blendera umieść banany, mrożony groszek i liście mięty. Zacznij miksować. Wciśnij sok z cytryny oraz dodaj ulubiony słodki syrop, np. z agawy. Miksuj, aż uzyskasz gęstą, kremową konsystencję – około 1 minuty. Deser rozłóż do naczyń i przystrój suszonymi jagodami goji lub morwą, możesz posypać orzechami. Lody można jeść od razu.

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

garnek z owocami na kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!