Przejdź do treści

Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1. Na czym polega ta technika?

Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1
Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1 Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta na balkonie
Jak czytać oznaczenia kosmetyków przeciwsłonecznych zagranicznych producentów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny
Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy
Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy
Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne
Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne
Kobieta karmi dziecko piersią
Karmienie piersią. Dziecko preferuje jedną pierś? Sprawdź, co może być przyczyną
Domowe sposoby na zapalenie spojówek. Jak leczyć?
Jak leczyć zapalenie spojówek? Domowe sposoby

Nie będę się tu rozwodzić o zaletach produktów pełnoziarnistych, na ten temat znajdziecie wszędzie mnóstwo informacji. Problem w tym, że nie wszystkie są najlepszej jakości. Aby wybrać prawdziwe, najzdrowsze pełne ziarno, skorzystajcie z metody 10:1. Jest banalnie prosta!

Polska Federacja Producentów Żywności zaleca, aby wybierać takie artykuły, które w pierwszej kolejności na etykiecie wymieniają składniki pełnoziarniste, np. pełne ziarno owsa, dziki ryż, ryż pełnoziarnisty, mąka pełnoziarnista, i aby nie sugerować się kolorem – ten może być wynikiem dodania melasy lub karmelu. Dietetycy zalecają, aby unikać produktów, które są dodatkowo dosładzane. Te zasady są bardzo ważne. Ale duże znaczenie ma też zawartość błonnika w produkcie. Im go więcej, tym lepiej. Nie wszystkie jednak produkty pod tym względem spełniają najlepsze kryteria.

 

Metoda 10:01 – na czym polega?

Metoda 10:1, czyli proporcja węglowodanów i błonnika, oznacza, że na etykiecie na każde 10 g węglowodanów powinien przypadać co najmniej 1 g błonnika. Taka proporcja pochodzi z rekomendacji specjalistów z Harvard School of Public Health i sugeruje, że faktycznie mamy do czynienia z produktem z nieprzetworzonego ziarna. Przebadali oni 545 różnych artykułów i zauważyli, że te, które mają większą zawartość błonnika w stosunku do węglowodanów, zazwyczaj mają również mniej dodanego cukru, sodu i tłuszczy trans. Mówiłam, że banalnie proste?

Drobna przestroga na koniec: z błonnikiem, wbrew niektórym opiniom, nie można też przesadzać. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej to 20-40 g – podaje Światowa Organizacja Zdrowia. Nadmiar błonnika może prowadzić do dolegliwości brzusznych, a także niedoborów. Wysokobłonnikowa dieta jest niewskazana w przypadku osób z wrzodami żołądka, dwunastnicy, stanami zapalnymi dróg pokarmowych i trawiennych oraz z niedoborami składników pokarmowych i minerałów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają

Pektyny w diecie i medycynie

Pektyny w diecie i medycynie

Babka płesznik / istockphoto

Babka płesznik na jelita? Nie tylko! Poznaj cenne właściwości tej rośliny

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

cukier

Jak cukier wpływa na nasze zdrowie?

Kobieta w basenie / istock

Zmagasz się z problemem zatrzymania wody w organizmie? To nie skutek alergii pokarmowej czy spożywania węglowodanów

Makaron wstążki

Węglowodany – wybieraj mądrze

Suszone śliwki / istock

Suszone śliwki – dlaczego warto włączyć je do diety? Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety” wyjaśnia

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Węglowodany złożone i ich znaczenie dla ludzkiego organizmu

Węglowodany złożone – ich rola w organizmie i źródła

węglowodany makaron

Węglowodany nie takie straszne

Soki owocowe – czy można je przedawkować? Wyjaśnia dietetyczka

Składniki dla aktywnych

Błonnik witalny

Czym jest błonnik witalny i kiedy powinno się go stosować?

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

Fot: Unsplash

PCOS a spożywanie węglowodanów. Dietetyczka „Keep Fit In Style” objaśnia, jak powinna wyglądać dieta

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Na stole kromki chleba, bochenek chleba

Dieta wysokowęglowodanowa wydłuża życie? Najnowsze badania a opinia dietetyka

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?