Małgorzata Różańska Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć Wyniki badań są jednoznaczne. Jest wśród nas coraz więcej tych, którzy mają problem z… wypróżnianiem! Jeśli w tym celu odwiedzasz toaletę rzadziej niż co dwa dni i nie czujesz się z tego powodu komfortowo, to ten problem… 05.02.2023 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Kawa zbożowa – czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka "Jak to jest z tą kawą zbożową? Pić czy nie pić?" - pisze na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Anna Reguła i odpowiada, że... to zależy. Jakie są wady i zalety tego napoju i komu może zaszkodzić? Wszystkie te kwestie… 10.11.2022 3 min.
Patrycja Nawojowska Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce? Suszone owoce to bogactwo witamin i składników odżywczych. Poleca się je jako smaczną przekąskę i alternatywę dla niezbyt zdrowych słodyczy. Suszone jabłka, daktyle, śliwki czy banany stanowią doskonały dodatek do różnych… 01.02.2022 4 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla Choć kiełki roślin znane są od starożytności, to szczególną popularność zyskały dopiero w XIX w. Doceniono ich walory odżywcze i zdrowotne. Dzięki włączeniu ich do codziennej diety możesz znacząco zmniejszyć ryzyko… 01.08.2021 5 min.
Milena Marchewka Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach Karagen (E407) jest pochodzącą z wodorostów substancją wykorzystywaną jako stabilizator. Znajdziemy ją na liście składników wielu produktów spożywczych - od śmietany i śmietanki, przez dżemy, po żywność dla niemowląt.… 22.07.2021 4 min.
Żaneta Michalak Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy Szparagi zielone, białe i fioletowe były lubiane już przez faraonów w starożytnym Egipcie. Historycy potwierdzają także, że król Ludwik XIV przepadał za tymi warzywami. Szparagi mają szerokie właściwości prozdrowotne, a do… 19.04.2021 5 min.
Żaneta Michalak Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość Zdrowa żywność to termin, który kojarzy nam się zwłaszcza z naturalnymi, nieprzetworzonymi produktami, do których nie dodano żadnych substancji dodatkowych. Czy w takim razie produkt z gumą guar już należy nazywać niezdrowym?… 01.04.2021 5 min.
Żaneta Michalak Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie? Refluks żołądkowy (refluks żołądkowo-przełykowy) to niestety bardzo powszechna dolegliwość, związana z dysfunkcją mięśnia zwanego dolnym zwieraczem przełyku. Jego rozluźnienie powoduje, że treść obecna w żołądku z… 31.03.2021 4 min.
Dagmara Smolarek-Kędziorek 9 zalet chleba, których nie doceniamy Statystyczny Polak je coraz mniej pieczywa. Ten element diety ma jednak tak wiele zalet, że szkoda ich nie doceniać. Nie tylko dodaje energii i poprawia funkcjonowanie szarych komórek, ale też działa antydepresyjnie. 20.03.2021 6 min.
Żaneta Michalak Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy Rośliny strączkowe to istne bogactwo witamin i składników mineralnych. Są także najbardziej zasobnymi w białko produktami z grupy warzyw. Należy do nich soczewica (Lens culinaris Medik). Jak gotować poszczególne jej rodzaje i co… 10.03.2021 5 min.
Joanna Germak Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste Jesz błonnik, ruszasz się, pijesz dużo wody, a i tak nie możesz sobie poradzić z zaparciami. Poznaj mniej oczywiste powody zakorkowanych jelit i sprawdź, jak można pobudzić je do działania. 20.02.2021 3 min.
Małgorzata Różańska Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej Szukasz diety, która poprawi odporność, obniży cholesterol lub wzmocni mięśnie? Żywność funkcjonalna powinna cię zainteresować. To produkty dedykowane konkretnym problemom, które nie tylko żywią, lecz także przy okazji leczą. 10.01.2021 5 min.
Milena Bizoń Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym? Jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. Nieodpowiednia dieta negatywnie odbija się na samopoczuciu - jeśli odżywiasz się źle, to często możesz czuć się ociężała, senna, bez energii. Odpowiednia dieta podnosi poziom… 11.08.2020 4 min.
Zuzanna Bodzoń 4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia Wielu ludzi stosuje nieprawidłową dietę, w której mnóstwo jest różnego rodzaju tłuszczów, węglowodanów, a przede wszystkim cukru. Może warto wprowadzić do swojego codziennego menu trochę błonnika? 23.07.2020 3 min.
Natalia Gregorowicz Wydaje ci się, że jesz dużo owoców i warzyw? Te sygnały mogą temu przeczyć Warzywa i owoce powinny zajmować czołowe miejsce w naszym codziennym jadłospisie. Jednak nie zawsze udaje się nam wypełnić ten obowiązek, wtedy możemy dość szybko zacząć odczuwać skutki uboczne niedoborów cennych składników. 08.07.2020 5 min.
Redakcja Zaparcia – przyczyny, objawy, skutki, leczenie Zaparcie polega na zaleganiu kału i jest częstą dolegliwością ludzi żyjących w krajach o wysokim uprzemysłowieniu. Stąd jego przyczyn upatruje się w trybie życia: ubogiej w błonnik i resztki pokarmowe diecie, niskiej aktywności… 01.06.2020 3 min.
Joanna Mazur Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik Błonnik pomaga schudnąć i zmniejsza apetyt ‒ dzięki absorbowaniu wody wypełnia i syci. Reguluje trawienie, wymiatając z jelit zalegające tam niestrawione resztki. Obniża poziom cukru we krwi, pomaga obniżyć poziom złego… 16.05.2020 7 min.
Julia Krupińska Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1. Na czym polega ta technika? Nie będę się tu rozwodzić o zaletach produktów pełnoziarnistych, na ten temat znajdziecie wszędzie mnóstwo informacji. Problem w tym, że nie wszystkie są najlepszej jakości. Aby wybrać prawdziwe, najzdrowsze pełne ziarno,… 09.05.2020 2 min.
Patrycja Nawojowska Pektyny w diecie i medycynie Pektyny to naturalnie występujące wielocukry pozyskiwane głównie z owoców cytrusowych. Dzięki właściwościom żelującym i zagęszczającym są chętnie wykorzystywane przez przemysł spożywczy do produkcji m.in przetworów… 08.04.2020 5 min.
Magdalena Bury Babka płesznik na jelita? Nie tylko! Poznaj cenne właściwości tej rośliny Nasiona babki płesznik to rodzaj rozpuszczalnego błonnika. Jako surowiec leczniczy przez wieki wykorzystywane były już w medycynie ludowej. - Rozpuszczalny błonnik występujący w babce płesznik wspiera przede wszystkim nawilżenie… 24.02.2020 4 min.
Magdalena Bury Suszone śliwki – dlaczego warto włączyć je do diety? Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety” wyjaśnia "Suszone śliwki warto włączyć do diety, ale tylko takie bez dodatku konserwantów" - pisze Agnieszka Pocztarska z "Czytamy Etykiety". Jak sprawdzić, które z kupowanych przez nas śliwek będą zdrowe dla naszego organizmu? I dlaczego… 05.12.2019 3 min.