Magdalena Bury Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity Czytałaś gdzieś, że białko, węglowodany i tłuszcze są niezdrowe dla naszego organizmu? Albo by lepiej nie jeść żółtka jajka i czerwonego mięsa? Warto obalić niektóre mity. Fakty mogą cię zaskoczyć. 05.11.2022 7 min.
Justyna Mazur Bóle głowy – rodzaje, objawy, diagnostyka. Co oznacza ból z tyłu głowy a co ból w skroniach? 05.09.2022 5 min.
Marta Figas Cukier – jak wpływa na organizm człowieka? Cukier. Biała śmierć. Naukowcy alarmują o fatalnych skutkach jego spożywania. Ale czy zawsze szkodzi naszemu zdrowiu? Jak cukier działa na organizm? I co to jest "zdrowy cukier"? 22.05.2022 4 min.
Milena Marchewka Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów Sacharoza to związek należący do grupy węglowodanów (cukrów) prostych. Węglowodany ogółem stanowią składnik odżywczy będący ważnym źródłem energii dla funkcjonowania organizmu, jednak spożywanie dużej ilości cukrów… 29.01.2022 5 min.
Magdalena Bury Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? Zespół policystycznych jajników (PCOS) a spożywanie węglowodanów - jaki to ma związek? Na to pytanie odpowiada na Instagramie dietetyczka Emilia Cesarek, autorka profilu "Keep fit in style". "Nie uważam, że węglowodany w takim… 22.05.2021 4 min.
Żaneta Michalak Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość Zdrowa żywność to termin, który kojarzy nam się zwłaszcza z naturalnymi, nieprzetworzonymi produktami, do których nie dodano żadnych substancji dodatkowych. Czy w takim razie produkt z gumą guar już należy nazywać niezdrowym?… 01.04.2021 5 min.
Żaneta Michalak Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa) to stosunkowo mało wykorzystywana przez Polaków roślina. Tymczasem w Polsce pola uprawne z pasternakiem zajmują nawet do 1500 hektarów! Jest to roślina z rodziny selerowatych, znana już w… 16.03.2021 5 min.
Milena Marchewka Glukagon – badanie, lek. Działanie insuliny i glukagonu Glukagon i insulina to hormony pełniące podstawową rolę w regulacji poziomu glukozy we krwi. Działanie glukagonu powoduje wzrost poziomu cukru, który może zostać wykorzystany do produkcji energii na potrzeby organizmu. Glukagon jako… 08.11.2020 4 min.
Patrycja Nawojowska Hemoglobina glikowana (HbA1c) – normy, badanie i wyniki Hemoglobina glikowana, oznaczana skrótem HbA1c to ważny parametr służący do oceny gospodarki węglowodanowej oraz diagnostyki i monitorowania przebiegu cukrzycy. Badanie hemoglobiny glikowanej pozwala oszacować poziom glukozy… 29.10.2020 5 min.
Zuzanna Bodzoń Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi Kuchnia tajska jest bardzo smaczna, wydaje się pożywna oraz zdrowa. Większość z nas próbowała jednak jej wersji w stylu zachodnim. Owoce morza z warzywami i mnóstwem przypraw zostają zwykle podkręcane przez ogromne ilości soli i… 06.08.2020 3 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Spalanie kalorii – rower, spacer, bieganie. Co jeść? Trenujecie i trenujecie, ale efekty nie do końca zgadzają się z waszymi założeniami? A czy zwracacie uwagę na to, co jecie przed treningiem? 22.07.2020 3 min.
Magdalena Bury Wydaje ci się, że węglowodany tuczą, więc postanowiłaś, że nie będziesz jadła słodyczy? Psychodietetyk mówi, co o tym sądzi Starasz się żyć zdrowo i aktywnie? Często zastanawiasz się nad tym, czy możesz pozwolić sobie na słodką przekąskę? Nie wiesz, jak poradzić sobie z zapotrzebowaniem na „coś słodkiego”? Mamy dobrą wiadomość: dieta przy… 21.07.2020 5 min.
Mariola Kolary Czym jest rotacja węglowodanami i jaki ma wpływ na naszą sylwetkę? Węglowodany są ważnym zagadnieniem związanym z odchudzaniem. Rotacja węglowodanowa, czyli Carb Cycling, to zyskująca popularność metoda odżywiania, początkowo przeznaczona dla sportowców. Opiera się na dostosowaniu ilości… 13.07.2020 5 min.
Natalia Gregorowicz Chcesz przejść na dietę ketogeniczną? Sprawdź, jakie zagrożenia może nieść za sobą Dieta ketogeniczna, inaczej nazywana ketogenną, zyskała ostatnio na popularności. Zależy ci na tym, by stracić zbędne kilogramy i zastanawiasz się nad tą metodą? Sprawdź, jakie skutki uboczne może to wywołać. 25.06.2020 6 min.
Milena Bizoń Masz zakwasy po treningu? Pomogą… węglowodany Aktywność fizyczna kończy się dla Ciebie zakwasami? Ból mięśni odbiera ochotę na regularne ćwiczenia? Zakwasy potrafią być bolesne i problematyczne, ale można z nimi walczyć… i wcale nie chodzi o zrezygnowanie ze sportu.… 16.06.2020 4 min.
Julia Krupińska Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia? Kto z nas nie robi się senny po zjedzeniu solidnej porcji makaronu? Wniosek powinien być więc taki, że to węglowodany budzą w nas chęć przytulenia głowy do poduszki. Tymczasem niekoniecznie. Naukowcy sprawdzili, po czym jesteśmy… 24.05.2020 3 min.
Zuzanna Kowalewska Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość Maltodekstryna jest dodatkiem do żywności uzyskiwanym poprzez częściową, enzymatyczną hydrolizę skrobi, np. kukurydzianej. Stąd też spotykamy się z nazwami na opakowaniach produktów: maltodekstryna kukurydziana, maltodekstryna… 12.05.2020 4 min.
Julia Krupińska Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1. Na czym polega ta technika? Nie będę się tu rozwodzić o zaletach produktów pełnoziarnistych, na ten temat znajdziecie wszędzie mnóstwo informacji. Problem w tym, że nie wszystkie są najlepszej jakości. Aby wybrać prawdziwe, najzdrowsze pełne ziarno,… 09.05.2020 2 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają Po co wam węglowodany? To wasze paliwo i to całkiem dosłownie. Do życia niezastąpione, do treningu – tym bardziej! W ostatnich latach mają jednak złą sławę. Czy słusznie? 19.04.2020 3 min.
Katarzyna Bigos Węglowodany proste i złożone w diecie – rola w organizmie Węglowodany wraz z białkami oraz tłuszczami to trzy główne elementy składowe pokarmów. W dodatku węglowodany są najważniejszym źródłem energii dla mięśni, komórek mózgu i komórek nerwowych. Żyć bez nich nie możemy,… 08.04.2020 10 min.
Magdalena Bury Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę Czy słodki batonik to dobry pomysł przed egzaminem albo przed ważnym spotkaniem w pracy? I tak, i nie. - Zjedzenie takiego słodkiego batonika szybko podniesie poziom cukru we krwi i tym samym glukoza łatwo dotrze do komórek mózgu. Z… 28.01.2020 5 min.
Magdalena Bury Zmagasz się z problemem zatrzymania wody w organizmie? To nie skutek alergii pokarmowej czy spożywania węglowodanów Czujesz, że puchniesz, a twoje ciało zatrzymuje wodę? Na pewno podejrzewasz, dlaczego tak się dzieje? Najczęściej podawanymi przez kobiety powodami są: genetyka, zbyt mało cardio, spożywanie węglowodanów, alergie pokarmowe i… 23.01.2020 4 min.
Zuzanna Kowalewska Węglowodany złożone – ich rola w organizmie i źródła Węglowodany złożone to główne źródło energii dla człowieka. W prawidłowo ułożonej diecie węglowodany powinny dostarczać nam 50% energii każdego dnia. Gdzie można je spotkać? Jakie są ich role? 05.10.2019 3 min.
Joanna Germak Węglowodany nie takie straszne Nie dość że niestraszne, to do tego bez nich stajemy się nerwowi i apatyczni. Czy można jeść węglowodany, nie tyć i być zdrowym? Jasne, że tak! 08.09.2019 5 min.
Julia Krupińska Składniki dla aktywnych Gdy intensywnie ćwiczymy, nasz organizm wymaga więcej. Jeśli nie damy mu tego, czego potrzebuje, może się okazać, że treningi zamiast pomagać, zaczynają nam szkodzić. 02.09.2019 4 min.
Barbara Dąbrowska-Górska „Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska Chcesz zrezygnować z cukru? Nie potrzebujesz detoksu, a trwałej zmiany nawyków żywieniowych. Pierwszy krok? Dokładne czytanie etykiet! Czy twoje życie się wtedy zmieni? O tym w rozmowie z Agnieszką Wiśniewską, założycielką… 13.06.2019 13 min.
Urszula Gruszka Dieta wysokowęglowodanowa wydłuża życie? Najnowsze badania a opinia dietetyka 21.11.2018 3 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Trik na spalanie tłuszczu z węglowodanami Skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej to wciąż temat numer jeden w branży fitness. Z czym umiejętnie połączyć trening, żeby był bardziej skuteczny? Oto ważny trik! 19.02.2018 2 min.
Julia Krupińska Cukier zastąp innym cukrem, a po 10 dniach… Cukier sam w sobie czy nadwaga – co szkodzi nam bardziej? Wreszcie znamy odpowiedź na to pytanie. Przeczytajcie - daje do myślenia... 09.11.2015 3 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Co jeść przed zawodami? cz. 2 Aby cieszyć się wynikami sportowymi, należy odpowiednio jeść. Wie o tym każdy sportowiec. Wy również przygotowujecie się do zawodów lub biegowych startów? Oto część druga strategii, która z pewnością się wam przyda. 03.07.2015 3 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Co jeść przed zawodami? Nikogo już raczej nie trzeba przekonywać, że dieta jest bardzo ważna dla sportowca - niezależnie od tego, czy jest amatorem, czy zawodowcem. To, co ląduje na talerzu, ma naprawdę ogromny wpływ na wynik sportowy. Na co zatem zwrócić uwagę? 24.06.2015 3 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Mity na temat węglowodanów – obalamy Węglowodany wciąż budzą wiele kontrowersji. Jeść czy nie jeść? A jeśli jeść, to jakie? Jaki wpływ mają na trening i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu? Obalamy mity. 23.02.2015 3 min.
Julia Krupińska Kalorie odstaw na bok Czy 100 kcal czekolady, kurczaka lub orzechów to dla nas tyle samo? Nie. To właśnie brak tej wiedzy sprawia, że choć ograniczamy ilość jedzenia, czasem nie możemy schudnąć. To nie wystarczy. Trzeba jeszcze wiedzieć, co jeść. 04.12.2014 3 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Paleosportowiec Jakiś czas temu pisaliśmy o diecie paleo, przybliżając wam nieco jej zasady. Tym razem podejmiemy temat produktów spożywczych dla paleosportowców. Co jeść, by mięśnie miały paliwo do treningu? 21.11.2014 3 min.
Julia Krupińska Tłusta karkówka czy słodki batonik – co gorsze dla zdrowia? Mówi się, że aby mieć zdrowe serce, trzeba ograniczyć przede wszystkim tłuszcz w diecie. Jednak ostatnio coraz więcej badań dowodzi, że to węglowodany, które przekształcają się w komórki tłuszczowe w organizmie, są bardziej… 08.09.2014 3 min.