Przejdź do treści

Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!

Pizza z dynią
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dieta przed kolonoskopią – co jeść, by wyniki badania były wiarygodne?
„Miesiączka to nie to samo co kupa”. Pani Miesiączka rozprawia się z bzdurnymi argumentami
„Miesiączka to nie to samo co kupa”. Pani Miesiączka rozprawia się z bzdurnymi argumentami
Duffy walczy o usunięcie filmu "365 dni" z Netflixa
 „Zostałam odurzona, porwana, byłam gwałcona”. Duffy walczy u usunięcie filmu „365 dni” z Netflixa
Spanie nago jest zdrowe. Korzyści z sypiania bez ubrania
Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Jesień to dla mnie czas niekończących się eksperymentów z dynią. Kiedy wydaje się, że wszystko już było, ona wciąż potrafi mnie zaskoczyć. Bo kto by pomyślał, że można z niej zrobić… pizzę?!

Dynia jest świetnym źródłem B-karotenu – już 100 g pokrywa w połowie dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Do tego potas, wapń fosfor oraz witaminy z grupy B, zwłaszcza witamina B2. Dodatkowo dynia odkwasza organizm, co sprawia, że powinna być obowiązkowym składnikiem jesiennego menu, bo ma pozytywny wpływ na nasz system odpornościowy. Co ważne, dynia jest tez niskokaloryczna (28 kcal/ 100 g), co w przypadku pizzy ma mniejsze znaczenie, ale warto o tym wspomnieć.

W przepisie na pizzę dynia została użyta na dwa sposoby. Po pierwsze wzbogaciła klasyczny pomidorowy sos, dzięki czemu zyskał bardziej kremową konsystencję. Jednak całe szaleństwo polega na tym, że puree z dyni jest też składnikiem… ciasta do pizzy. Choć pomysł wydał mi się trochę szalony, okazał się jednak trafiony w dziesiątkę, bo ciasto z dodatkiem dyni cieszy nie tylko jesiennym kolorem, ale również wyjątkową delikatnością. Podwójnie dyniowej pizzy towarzyszą jesienne dodatki: pieczarki, pomidory, czerwona cebula oraz kolejny sezonowy akcent, czyli figi.

Podwójnie dyniowa jesienna pizza

Pizza z dyniowym spodem

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki na ciasto:

– 1 dynia hokkaido
– 2 szklanki mąki do pizzy
– 18 g suchych drożdży
– 1 łyżeczka soli
– oliwa z oliwek

dodatki:

– 1 pomidory w puszce
– 150-200 g tartego sera mozzarella
– 1 opakowanie sera mozzarella mini (w kuleczkach)
– garść pomidorków koktajlowych
– kilka dojrzałych fig
– 6-8 pieczarek
– 1 czerwona cebula
– garść świeżej szałwii
– szczypta chilli
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię dzielimy na pół, drylujemy i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Po przestudzeniu za pomocą łyżki wydrążamy z dyni miąższ i tak powstałe puree (1 kubek) łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto. Drożdże aktywujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Całość zagniatamy do momentu, aż uformujemy z ciasta jednolitą kulkę, którą następnie smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90-120 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy pokroić pozostałe składniki i przygotować sos pomidorowy. W tym celu blendujemy pozostałe puree z dyni wraz z pomidorami i chilli. Sos doprawiamy pieprzem i solą.

Kiedy ciasto już wyrośnie, najpierw „odciskamy” z niego nadmiar powietrza, a następnie znów formujemy z niego kulkę. Wykładamy na papier do pieczenia, spłaszczamy i przykrywamy drugim arkuszem papieru, a potem wałkujemy na grubość maks. 1 cm, nadając pizzy kształt owalnego placka. Zdejmujemy papier z wierzchu i smarujemy pizzę cienką warstwą oliwy oraz sosem. Kolejno wykładamy dodatki: ser, pieczarki, pomidorki, figi oraz czerwoną cebulę. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez ok. 15 minut. Podajemy z oliwą, gałązkami szałwii, świeżo mielonym pieprzem oraz solą.


Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.  

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

3 nowe pomysły na kalafiora / fot. Agata Deja

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę