Przejdź do treści

Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!

Pizza z dynią
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Jesień to dla mnie czas niekończących się eksperymentów z dynią. Kiedy wydaje się, że wszystko już było, ona wciąż potrafi mnie zaskoczyć. Bo kto by pomyślał, że można z niej zrobić… pizzę?!

Dynia jest świetnym źródłem B-karotenu – już 100 g pokrywa w połowie dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Do tego potas, wapń fosfor oraz witaminy z grupy B, zwłaszcza witamina B2. Dodatkowo dynia odkwasza organizm, co sprawia, że powinna być obowiązkowym składnikiem jesiennego menu, bo ma pozytywny wpływ na nasz system odpornościowy. Co ważne, dynia jest tez niskokaloryczna (28 kcal/ 100 g), co w przypadku pizzy ma mniejsze znaczenie, ale warto o tym wspomnieć.

W przepisie na pizzę dynia została użyta na dwa sposoby. Po pierwsze wzbogaciła klasyczny pomidorowy sos, dzięki czemu zyskał bardziej kremową konsystencję. Jednak całe szaleństwo polega na tym, że puree z dyni jest też składnikiem… ciasta do pizzy. Choć pomysł wydał mi się trochę szalony, okazał się jednak trafiony w dziesiątkę, bo ciasto z dodatkiem dyni cieszy nie tylko jesiennym kolorem, ale również wyjątkową delikatnością. Podwójnie dyniowej pizzy towarzyszą jesienne dodatki: pieczarki, pomidory, czerwona cebula oraz kolejny sezonowy akcent, czyli figi.

Podwójnie dyniowa jesienna pizza

Pizza z dyniowym spodem

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki na ciasto:

– 1 dynia hokkaido
– 2 szklanki mąki do pizzy
– 18 g suchych drożdży
– 1 łyżeczka soli
– oliwa z oliwek

dodatki:

– 1 pomidory w puszce
– 150-200 g tartego sera mozzarella
– 1 opakowanie sera mozzarella mini (w kuleczkach)
– garść pomidorków koktajlowych
– kilka dojrzałych fig
– 6-8 pieczarek
– 1 czerwona cebula
– garść świeżej szałwii
– szczypta chilli
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię dzielimy na pół, drylujemy i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Po przestudzeniu za pomocą łyżki wydrążamy z dyni miąższ i tak powstałe puree (1 kubek) łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto. Drożdże aktywujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Całość zagniatamy do momentu, aż uformujemy z ciasta jednolitą kulkę, którą następnie smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90-120 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy pokroić pozostałe składniki i przygotować sos pomidorowy. W tym celu blendujemy pozostałe puree z dyni wraz z pomidorami i chilli. Sos doprawiamy pieprzem i solą.

Kiedy ciasto już wyrośnie, najpierw „odciskamy” z niego nadmiar powietrza, a następnie znów formujemy z niego kulkę. Wykładamy na papier do pieczenia, spłaszczamy i przykrywamy drugim arkuszem papieru, a potem wałkujemy na grubość maks. 1 cm, nadając pizzy kształt owalnego placka. Zdejmujemy papier z wierzchu i smarujemy pizzę cienką warstwą oliwy oraz sosem. Kolejno wykładamy dodatki: ser, pieczarki, pomidorki, figi oraz czerwoną cebulę. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez ok. 15 minut. Podajemy z oliwą, gałązkami szałwii, świeżo mielonym pieprzem oraz solą.


Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.  

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?