Przejdź do treści

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Soki owocowe
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Świeży ananas pomaga w odchudzaniu, przyspiesza metabolizm, chroni przed infekcjami. Na dodatek stanowi doskonałą bazę pod zdrowe słodkości, desery czy puddingi. A gdy taki pudding przyrządzimy z nasion chia – mamy przekąskę doskonałą!

Już sam zapach ananasa to skojarzenie z ciepłem i wakacjami, a to zimą nie do przecenienia. Oprócz zapachu i smaku ananas ma nam jednak do zaoferowania znacznie więcej. Jest źródłem sporej ilości witaminy C, B6, manganu oraz miedzi. Wspomaga układ odpornościowy, posiada właściwości przeciwzapalne, łagodzi obrzęki, wykazuje działanie przeciwbólowe, sprawdza się na problemy ze stawami, może zapobiegać osteoporozie. Pomaga również w zwalczaniu infekcji układu oddechowego.

Jeżeli dbamy o linię, ananas może nam w tym procesie pomóc, gdyż słynie ze swych licznych właściwości odchudzających. Dzięki obecności enzymu bromeliny przyspiesza przemianę materii oraz oczyszcza organizm. Jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który sprawia, że po zjedzeniu tego fantastycznego owocu pozostajemy syci na długo. Należy jednak pamiętać, iż takie właściwości posiada jedynie świeży ananas, a nie ten z puszki skąpany w wysokokalorycznej cukrowej zalewie.

Ananasa najlepiej jeść w pierwszej połowie dnia, gdyż stanowi bogate źródło cukrów prostych i organizm musi mieć czas na ich przyswojenie. Świeży ananas jak nic innego potrafi wzbogacić smak koktajli owocowo-warzywnych, doskonale komponuje się ze szpinakiem, selerem naciowym i pomarańczą. W wersji wytrawnej pasuje do kurczaka i krewetek, a w towarzystwie limonki, imbiru i chili czuje się jak ryba w wodzie. Nie można mu się oprzeć w deserach czy puddingach na bazie tapioki, komosy ryżowej czy popularnych nasion chia. Poniższy przepis w pełni wydobywa i podkreśla jego smak. Pamiętajcie jednak, aby ananas był słodki i dojrzały – to klucz do sukcesu!

Pudding chia z musem ananasowym – składniki

  • szklanka domowego mleka kokosowego
  • 6 łyżek nasion chia
  • jeden dojrzały ananas
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • łyżka wiórków kokosa

Pudding chia z musem ananasowym – przygotowanie

Przygotowujemy dwa naczynia, najlepsze będą słoiki z pokrywką. Mleko kokosowe rozlewamy po równo do przygotowanych naczyń. Dodajemy po 3 łyżki nasion chia oraz po łyżce syropu z agawy (można pominąć). Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką lub w przypadku słoika zamykamy pokrywkę i potrząsamy. Wstawiamy całość do lodówki i po godzinie jeszcze raz mieszamy.

Zostawiamy na noc w lodówce, aż pudding stężeje. Następie obieramy ananasa, kroimy go na kawałki i blendujemy na gładki mus. Najlepiej, aby był dojrzały, wówczas jest słodszy i smaczniejszy. Całość przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki.

Po godzinie „zeskrobujemy” powstały lód z brzegów do środka brytfanki, postępujemy tak jeszcze kilkakrotnie. Po kilku godzinach ananasowa granita powinna być gotowa. Jeżeli nie mamy ochoty na mrożonego ananasa, możemy bezpośrednio po przygotowaniu musu przelać go do słoików z puddingiem. Na koniec dekorujemy kawałkiem ananasa oraz posypujemy wiórkami kokosa.

Domowe mleko kokosowe – składniki

  • 130 g wiórków kokosa
  • 150 mln przegotowanej wody

Wiórki zalewamy wodą o temperaturze pokojowej i zostawiamy na min. godzinę. Po tym czasie blendujemy całość przez kilka minut, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Następnie przecedzamy mleko przez gazę lub sitko. Mleko możemy przechowywać w lodówce ok. 3 dni.

Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.   

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

12 przepisów na sałatki wigilijne

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?