Przejdź do treści

Uważaj na jedzenie z puszki

Jedzenie z puszki
iStock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
badanie krwii
Jakie badania powinnaś wykonywać na czczo?
Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe
5 sytuacji, w których lepiej odpuścić trening. Wyjdzie ci to na zdrowie
Płacząca dziewczyna na rękach mamy
Czy usuwanie migdałków obniża odporność? Jakie są alternatywy dla tego zabiegu? Odpowiada lekarz
Decyzja o ciąży / istockphoto
„Aborcja Bez Granic” będzie zapewniać porady oraz wsparcie kobietom potrzebującym aborcji. To międzynarodowa inicjatywa

Jedzenie z puszki jest wygodne, tanie i zasadniczo się nie psuje. Naprawdę ma kilka plusów! Ale, by nam plusy nie przysłoniły minusów, obejrzyjmy sobie puszkowane jedzenie nieco dokładniej. Żywność puszkowana zawiera dużo soli i konserwantów. Związki zawarte w jedzeniu z puszki mogą prowadzić do zaburzeń hormonalnych, problemów z płodnością i nie tylko. Zobacz, co czeka na ciebie w puszce.

Najpierw będzie o plusach. Niektóre przeciwutleniacze, które znajdujemy w marchewkach (betakaroten) i pomidorach (likopen), są lepiej wchłaniane przez organizm, jeżeli warzywa podda się obróbce cieplnej. A właśnie to robi się w czasie pakowania ich do metalowych pojemników. Świeże owoce tracą witaminy w czasie przechowywania ich w lodówce i po kilku dniach mają ich mniej niż te zapuszkowane. Do tego minerały i kwasy omega-3 nie są wrażliwe na proces pakowania.

Mają one za to jedną, a właściwie dwie, duże wady, które powodują, że trzeba z nimi uważać.

Kontrowersyjny bisfenol

Jedna z nich to bisfenol A (BPA). Kontrowersyjna substancja chemiczna wykorzystywana przy produkcji opakowań – nie tylko puszek, ale też np. butelek na wodę. Sięgając po jedzenie „z metalu”, musimy się liczyć z tym, że wraz z nim jemy także BPA. Ten jest kontrowersyjny, bo wiadomo, że szkodzi, ale jednocześnie uważa się, że nie w ilościach przyjmowanych przez ludzi.

Wiadomo więc, że bisfenol A może wpływać na działanie układu hormonalnego ssaków. Większość badań, które dowodzą negatywnych skutków ekspozycji, została przeprowadzona na zwierzętach i to, co ustalono, można długo wyliczać: większe ryzyko pojawienia się nowotworów, zaburzenia hormonalne, otyłość, problemy z prostatą i układem rozrodczym. Badania na ludziach pokazują, że może prowadzić do problemów z płodnością. A mężczyźni – powodem ma być to, że jego działanie naśladuje estrogen – są narażeni na zaburzenia erekcji. Są też wyniki, które wskazują na to, że substancji powinny unikać kobiety w ciąży oraz karmiące matki, bo szkodzi dzieciom.

Ilustracja puszki

Ilustracja: Izabela Dudzik | www.izadudzik.pl

Z drugiej strony przedstawiciele wszystkich najważniejszych instytucji atestujących żywność podkreślają, że owszem bisfenol A jest szkodliwy, ale ludzie mogą się czuć bezpieczni, bo mają z nim zbyt mało kontaktu. Na przykład Andrew Wadge, główny naukowiec brytyjskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności, tak mówił w 2011 roku: „BPA jest przez ludzki organizm szybko przyswajany, detoksyfikowany i wydalany – dlatego nie jest problemem dla ludzi.”

Jednocześnie jednak coraz więcej krajów zakazuje jego stosowania. Choć robi to w ograniczonym stopniu. Zakazy dotyczą przede wszystkim opakowań produktów żywnościowych przeznaczonych dla małych dzieci. Te znacznie gorzej radzą sobie z oczyszczaniem organizmu z tego związku chemicznego. Takie zakazy wprowadziły między innymi Kanada, Stany Zjednoczone, niektóre kraje unijne, a nawet Chiny. Ciekawe jest stanowisko Francji, która najpierw w ogóle go zakazała, by później zmienić swoje stanowisko i po proteście koncernów spożywczych dopuścić bisfenol A w opakowaniach produktów… przeznaczonych na eksport. Wnioski wyciągnijcie sami.

K jak konserwanty

Ale to tylko jeden z problemów. Drugim jest jego jakość oraz stosowane konserwanty. W tym sól, której dużo przyjmujemy nieświadomie, więc warto jej unikać. Tutaj jednak z problemem można sobie łatwo poradzić – wystarczy nie kupować byle czego. Pasztet za dwa złote nie może być dobry. Tak jak i sprzedawany w podobnej cenie tuńczyk. Co jednak wcale nie oznacza, że droższy zawsze jest lepszy, bo o ile zbyt tani dobry być nie może, to bywa, że ten droższy jest tylko droższy, a wcale nie lepszy. By uniknąć narażenia na kontakt z nadmierną liczbą „E”, soli, sodu, tłuszczu i marnych produktów, koniecznie trzeba zwracać uwagę na skład podany na etykietach. A także ufać własnej ocenie, bo w wielu przypadkach papier przyjmie wszystko.

Przy wszystkich tych wadach warto pamiętać, że jeżeli do sprawy podejdzie się świadomie i uważnie, to puszki mają bardzo dużo zalet i warto z nich korzystać. Zimą stanowią na przykład bardzo dobre źródło dietetycznie pełnowartościowych owoców, warzyw oraz przeciwutleniaczy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta je jedzenie z pudełka

Jesz tylko dwa lub trzy posiłki dziennie? Dietetyczka tłumaczy, czy to problem

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

marchewki

Beta-karoten kojarzy ci się z marchewką? Słusznie! Ale czy znasz jego dobroczynne działanie na organizm?

Phenoxyethanol – czy jego zawartość w kosmetykach powinna nas niepokoić? Odpowiada kosmetolożka

Podjadanie między posiłkami / unsplash.com

Podjadasz między posiłkami? Dietetyczka Anna Reguła wie, dlaczego

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

unsplash.com

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

freepik.com

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

dieta ziemniaki

Co jeść, żeby nie być głodną? „Dietetycy nie na żarty” odpowiadają

Marmolada z dzikich mirabelek

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.