Przejdź do treści

Uważaj na jedzenie z puszki

Jedzenie z puszki
iStock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
stres trening
Sposoby na stres. Oto 6 skutecznych sposobów, które ukoją twoje nerwy
Nadmierna potliwość – o czym świadczy, jakie są przyczyny?
Szczepionka
Szczepionka na gruźlicę może uchronić nas przed koronawirusem?
Kobieta trzyma się za szyję
Ból i zesztywnienie mięśni karku – przyczyny, leczenie
Kobieta czesząca włosy
Problemy z włosami: łupież, wypadanie włosów, przetłuszczanie się. Co robić?

Jedzenie z puszki jest wygodne, tanie i zasadniczo się nie psuje. Naprawdę ma kilka plusów! Ale, by nam plusy nie przysłoniły minusów, obejrzyjmy sobie puszkowane jedzenie nieco dokładniej. Żywność puszkowana zawiera dużo soli i konserwantów. Związki zawarte w jedzeniu z puszki mogą prowadzić do zaburzeń hormonalnych, problemów z płodnością i nie tylko. Zobacz, co czeka na ciebie w puszce.

Najpierw będzie o plusach. Niektóre przeciwutleniacze, które znajdujemy w marchewkach (betakaroten) i pomidorach (likopen), są lepiej wchłaniane przez organizm, jeżeli warzywa podda się obróbce cieplnej. A właśnie to robi się w czasie pakowania ich do metalowych pojemników. Świeże owoce tracą witaminy w czasie przechowywania ich w lodówce i po kilku dniach mają ich mniej niż te zapuszkowane. Do tego minerały i kwasy omega-3 nie są wrażliwe na proces pakowania.

Mają one za to jedną, a właściwie dwie, duże wady, które powodują, że trzeba z nimi uważać.

Kontrowersyjny bisfenol

Jedna z nich to bisfenol A (BPA). Kontrowersyjna substancja chemiczna wykorzystywana przy produkcji opakowań – nie tylko puszek, ale też np. butelek na wodę. Sięgając po jedzenie „z metalu”, musimy się liczyć z tym, że wraz z nim jemy także BPA. Ten jest kontrowersyjny, bo wiadomo, że szkodzi, ale jednocześnie uważa się, że nie w ilościach przyjmowanych przez ludzi.

Wiadomo więc, że bisfenol A może wpływać na działanie układu hormonalnego ssaków. Większość badań, które dowodzą negatywnych skutków ekspozycji, została przeprowadzona na zwierzętach i to, co ustalono, można długo wyliczać: większe ryzyko pojawienia się nowotworów, zaburzenia hormonalne, otyłość, problemy z prostatą i układem rozrodczym. Badania na ludziach pokazują, że może prowadzić do problemów z płodnością. A mężczyźni – powodem ma być to, że jego działanie naśladuje estrogen – są narażeni na zaburzenia erekcji. Są też wyniki, które wskazują na to, że substancji powinny unikać kobiety w ciąży oraz karmiące matki, bo szkodzi dzieciom.

Ilustracja puszki

Ilustracja: Izabela Dudzik | www.izadudzik.pl

Z drugiej strony przedstawiciele wszystkich najważniejszych instytucji atestujących żywność podkreślają, że owszem bisfenol A jest szkodliwy, ale ludzie mogą się czuć bezpieczni, bo mają z nim zbyt mało kontaktu. Na przykład Andrew Wadge, główny naukowiec brytyjskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności, tak mówił w 2011 roku: „BPA jest przez ludzki organizm szybko przyswajany, detoksyfikowany i wydalany – dlatego nie jest problemem dla ludzi.”

Jednocześnie jednak coraz więcej krajów zakazuje jego stosowania. Choć robi to w ograniczonym stopniu. Zakazy dotyczą przede wszystkim opakowań produktów żywnościowych przeznaczonych dla małych dzieci. Te znacznie gorzej radzą sobie z oczyszczaniem organizmu z tego związku chemicznego. Takie zakazy wprowadziły między innymi Kanada, Stany Zjednoczone, niektóre kraje unijne, a nawet Chiny. Ciekawe jest stanowisko Francji, która najpierw w ogóle go zakazała, by później zmienić swoje stanowisko i po proteście koncernów spożywczych dopuścić bisfenol A w opakowaniach produktów… przeznaczonych na eksport. Wnioski wyciągnijcie sami.

K jak konserwanty

Ale to tylko jeden z problemów. Drugim jest jego jakość oraz stosowane konserwanty. W tym sól, której dużo przyjmujemy nieświadomie, więc warto jej unikać. Tutaj jednak z problemem można sobie łatwo poradzić – wystarczy nie kupować byle czego. Pasztet za dwa złote nie może być dobry. Tak jak i sprzedawany w podobnej cenie tuńczyk. Co jednak wcale nie oznacza, że droższy zawsze jest lepszy, bo o ile zbyt tani dobry być nie może, to bywa, że ten droższy jest tylko droższy, a wcale nie lepszy. By uniknąć narażenia na kontakt z nadmierną liczbą „E”, soli, sodu, tłuszczu i marnych produktów, koniecznie trzeba zwracać uwagę na skład podany na etykietach. A także ufać własnej ocenie, bo w wielu przypadkach papier przyjmie wszystko.

Przy wszystkich tych wadach warto pamiętać, że jeżeli do sprawy podejdzie się świadomie i uważnie, to puszki mają bardzo dużo zalet i warto z nich korzystać. Zimą stanowią na przykład bardzo dobre źródło dietetycznie pełnowartościowych owoców, warzyw oraz przeciwutleniaczy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Red Lipstick Monster / YouTube

Red Lipstick Monster szczerze o zaburzeniach odżywiania. „Z jedzeniem zachowuję się jak osoba uzależniona. Mam do niego chory stosunek”

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Drożdże - czym je zastąpić? / istock

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

Woda z imbirem na migrenę / istock

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Panowanie nad apetytem / freepik

Jak zapanować nad swoim apetytem? Dietetyczka Patrycja Rublewska ma kilka ważnych rad

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę