Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Wegański sernik z nerkowców

Wegański sernik z nerkowców
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Ochota na coś słodkiego atakuje w najmniej spodziewanych momentach. Możesz ją zdusić lub bez wyrzutów sumienia zjeść pyszny wegański sernik z nerkowców. Wyjedz go łyżeczką ze słoika!

Deser robi się błyskawicznie i nie wymaga pieczenia. Całości dopełni aromatyczny mus śliwkowy, który można modyfikować w zależności od dostępnych owoców (poza sezonem skorzystaj z mrożonek). Nerkowce to doskonałe źródło potasu, magnezu oraz witamin z grupy B. Poprawiają koncentrację oraz dostarczają energii na długo.

Wegański sernik z nerkowców z musem śliwkowym

weganski-sernik-z-nerwkowcow

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Składniki na spód:

- 5 suszonych daktyli
- 1/4 szklanki górskich płatków owsianych
- 1/8 szklanki płatków migdałowych
- 1/8 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka kakao

na masę z nerkowców:

- 100 g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na mus śliwkowy:

- 350 g śliwek
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut. Płatki owsiane miksujemy blenderem z płatkami migdałowymi. Dodajemy wiórki kokosowe, kakao i suszone daktyle. Ponownie całość miksujemy. Przekładamy na dno słoika, delikatnie dociskając.

Namoczone przez noc nerkowce odcedzamy, dodajemy syrop klonowy, mleko kokosowe i ekstrakt z wanilii. Dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem. Przekładamy na daktylowo-owsiany spód i chłodzimy w lodówce.

Z umytych śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy syrop klonowy, szczyptę cynamonu i dusimy kilka minut pod przykryciem, aż delikatnie puszczą sok. Miksujemy na gładki mus. Przekładamy na masę z nerkowców i dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!


 

Marta Pękalska - autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.​
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Tarta z jesiennymi owocami

Ten, kto umie i lubi gotować

Piekę… kaszę ze śliwkami!

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowy nie-sernik na zimno

Ten, kto umie i lubi gotować

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Śliwki z kremem kokosowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować