Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą
Zdjęcie: Marta Kornak | www.kornikwkuchni.pl
Rozpoczynamy sezon na ciepłe śniadania. Starą dobrą owsiankę przyrządzimy z kurkumą. Kurkumina, która nadaje jej żywy pomarańczowy kolor, jest silnym przeciwutleniaczem - chroni też organizm przed wirusami i ma działanie przeciwzapalne. Nie da się lepiej przygotować na jesień!

Spożywanie kurkumy obniża też poziom cholesterolu, wspomaga trawienie, zapobiega zawałowi serca i pozytywnie wpływa na stawy. Kurkumina odbudowuje komórki nie tylko w mózgu – zapobiegając chorobie Alzheimera, ale i przyspiesza gojenie ran. Jej pozytywnych właściwości jest jeszcze więcej, warto więc podczas zbliżającej się jesieni raczyć się na przykład kawą z dodatkiem kurkumy czy wypić szklaneczkę takiego korzennego napoju na wieczór, by zapobiec przeziębieniom i infekcjom.

Kurkumę z proszku zna chyba każdy. Ważne, by kupując ją, wybrać produkt jak najlepszej jakości  - wtedy wiemy, że nie będzie ona zanieczyszczona. Jeśli chodzi o korzeń, ten jest raczej trudno dostępny, jednak, jeśli uda Wam się go dostać w sklepach z orientalną żywnością, pamiętajcie, że barwi dłonie i kuchenne sprzęty.

Obecnie hitem, tak jak i kurkuma, jest złote mleko. Składniki złotego mleka to nabiał i przyprawy z pomarańczowym korzeniem na czele. Przyprawy można połączyć z mlekiem roślinnym i zwierzęcym, a jeśli nie macie świeżej kurkumy, spokojnie możecie wykorzystać wersję sproszkowaną.

Ważnym składnikiem jest tu tłuszcz, który sprawia, że wchłanianie cennych składników z kurkumy jest łatwiejsze. Kurkumę warto łączyć też z oliwą, olejem kokosowym lub olejem z awokado. Innym składnikiem, który ułatwi czerpanie drogocennych składników z tego korzenia, jest pieprz. Wystarczy szczypta, by znacząco zwiększyć przyswajalność drogocennych składników. Do naszego złotego mleka – jako bazy do owsianki, puddingu lub koktajlu - warto dodawać inne produkty, które hamują aktywność enzymu, dezaktywującego kurkuminę. Łączmy więc złote mleko z winogronami, jarmużem, szpinakiem, borówkami, żurawiną i jabłkami.

Owsianka na złotym mleku

Zdjęcie: Marta Kornak | www.kornikwkuchni.pl

Składniki na złote mleko:

- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta pieprzu
- 1 szklanka mleka

Dodatki:

- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka miodu
- ulubione owoce

Wszystkie składniki złotego mleka umieszczamy w garnuszku i gotujemy. Kiedy mleko zawrze, zmniejszamy ogień i dosypujemy płatki owsiane. Gotujemy około 10 minut, aż owsianka zgęstnieje i osiągnie ulubioną konsystencję. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód. Przelewamy do miseczki dodajemy garść ulubionych owoców.

 

Marta Kornak – autorka bloga Kornik w kuchni, miłośniczka niebanalnych potraw, azjatyckich smaków i kolorów w kuchni. Piecze ciasta na zamówienia, a prawdziwy spokój daje jej pieczenie domowego chleba.


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

3 jesienne śniadania na ciepło

Przyszła jesień, a wraz z nią chłodne wieczory i mroźne poranki. Nie ma nic lepszego na ten chłodny czas...
Przyszła jesień, a wraz z nią chłodne wieczory i mroźne poranki. Nie ma nic lepszego na ten chłodny czas niż przepyszne ciepłe śniadanie przed wyjściem z domu. Mamy dla was 3 propozycje – i naprawdę nie są to parówki ani jajecznica!

Opowieści śniadaniowe: owsianka według White Plate

Kochamy ją i doceniamy. Poczciwa owsianka ma tyle wcieleń, że co dzień...
Kochamy ją i doceniamy. Poczciwa owsianka ma tyle wcieleń, że co dzień przez cały rok można by ją jeść w innej wersji. Ja proponuję przygotować ją z wanilią i kurkumą. Śniadanie genialne w swej prostocie! A skoro już o śniadaniach mowa…

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka to świetny i szybki sposób na zdrowe rozpoczęcie każdego dnia. Zwykle do płatków dodajemy owoce,...
Owsianka to świetny i szybki sposób na zdrowe rozpoczęcie każdego dnia. Zwykle do płatków dodajemy owoce, miód albo orzechy. A co powiesz na wytrawną owsiankę? Zamiast typowych płatków owsianych użyliśmy kaszy bulgur. Dodaliśmy miękkie, dojrzałe awokado, chrupiącą rzodkiewkę oraz delikatnego łososia. Całość wzbogacają kolendra i...

Śniadaniowa miska zdrowia

Koktajle z dodatkiem superfood zawojowały świat. Jeśli jednak nieco ci się już znudziło ich popijanie...
Koktajle z dodatkiem superfood zawojowały świat. Jeśli jednak nieco ci się już znudziło ich popijanie – wypróbuj naszą wersję śniadaniowej miski mocy. Nie dodawaj wszystkich składników do blendera, tylko po zmiksowaniu bazy ułóż je na wierzchu. Będzie karob, orzechy, miechunka, morwa… Zdrowiej być nie może!