Przejdź do treści

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Złote mleko (z kurkumą)
Złote mleko, czyli mleko z kurkumą i dodatkami. Skuteczny sposób na przeziębienia. Fot. iStockPhoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Christian Eriksen
 „To co, uratowało Eriksena, to szybka reakcja jego kolegów!”. Lekarka apeluje, by nie bać się udzielać pierwszej pomocy
laboratorium, badanie próbki małpiej ospy
Małpia ospa w Europie – potwierdzone przypadki. Czy jest groźna i jakie daje objawy?
para w łóżku
Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!
Pocałunek to samo zdrowie / istock
Całowanie się jest zdrowe. Jakie plusy dla organizmu za sobą niesie?
Tampon z jogurtem na infekcje intymne? Ginekolog mówi nam, czy skorzystanie z rady krążącej w internecie może przynieść ulgę
Tampon z jogurtem na infekcje intymne? Ginekolog wyjaśnia, czy skorzystanie z rady krążącej w internecie może przynieść ulgę

„Złote mleko” – przepis na ten napój w podstawowej wersji składa się z mleka i dodatku kurkumy, która nadaje mu złocistej barwy. Jakie ma właściwości, kiedy warto je pić i jak przygotować najlepsze złote mleko? Przepisy i opis działania tego wyjątkowego napoju znajdziesz w niniejszym artykule.

Złote mleko i Ajurweda – jaki jest ich związek?

Mleko i jego przetwory są ważnym elementem Ajurwedy – medycyny starożytnych Indii, nadal praktykowanej w wielu rejonach świata i nawet uznawanej za podstawę obecnych nauk medycznych. Według niej mleko ssaków charakteryzuje się wyjątkowymi wartościami odżywczymi, jakich nie mają inne produkty spożywcze, w tym przypisuje się mu właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne, łagodzące objawy większości chorób, w tym natury psychicznej. Uznaje się je też za najlepszy afrodyzjak. Co ciekawe, według Ajurwedy mleko zaleca się do spożywania wszystkim ludziom, a jeśli komuś nie służy – to sugeruje się im podjęcie odpowiednich kroków leczniczych w celu umożliwienia picia mleka bez dolegliwości.

cynamon

Kurkuma – najzdrowszy element złotego mleka

Jak wspomniałam na początku artykułu, podstawowym dodatkiem do złotego mleka jest kurkuma – ceniona przyprawa z Azji, nadająca złotemu mleku nie tylko wyjątkowej barwy, ale też prozdrowotnych właściwości. Kurkuma to także ważny składnik mieszanki przyprawowej curry. Kurkuma dzięki zawartości barwnika – kurkuminy – jest nie tylko aromatycznym dodatkiem do dań, ale i produktem silnie przeciwzapalnym. Przypisuje jej się także właściwości antynowotworowe. W wielu badaniach na liniach komórkowych z nowotworami wykazano, że podawanie bezpośrednio do komórek kurkuminy lub jej ekstraktów cofało zmiany nowotworowe albo skutecznie spowalniało ich rozwój.

Toksyny w środowisku i żywności, promieniowanie ultrafioletowe, nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej – te i wiele innych czynników prowadzi do rozwoju stresu oksydacyjnego w ludzkim organizmie. Kurkuma jako źródło silnych przeciwutleniaczy (antyoksydantów) przeciwdziała wolnym rodnikom, czyli cząsteczkom generującym wspomniany stres oksydacyjny. Dzięki redukcji ich aktywności oraz ilości kurkuma wpływa więc na zmniejszenie ryzyka rozwoju większości chorób, szczególnie wspomnianych już nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego, oddechowego, nerwowego. Z kolei osoby borykające się z cukrzycą lub innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą wykorzystywać kurkumę jako związek redukujący stężenie glukozy we krwi.

żurawina

Złote mleko – przepisy

Złote mleko można przyrządzać z różnego rodzaju mleka ssaków, choć rozpowszechnienie weganizmu i wegetarianizmu spowodowało, że w wielu rejonach (mniej konserwatywnych pod względem przestrzegania Ajurwedy) akceptuje się napoje roślinne (np. z soi, kokosa, orzechów, ziaren zbóż, itp.). Najpopularniejsze mleka, na bazie których przygotowuje się napój „złote mleko”, to krowie, owcze i kozie.

Złote mleko to oczywiście także dodatek kurkumy. Można dosypać kurkumę w postaci przyprawy (1 łyżeczka na szklankę mleka) albo też można przygotować z niej pastę: mieszankę z dwóch łyżek świeżo posiekanego kłącza kurkumy i połowy łyżeczki pieprzu czarnego należy gotować z dodatkiem wody aż do jej odparowania (gdy pozostanie w garnku mieszanka przypraw o konsystencji pasty). Wówczas do złotego mleka można dodać 1 płaską łyżeczkę pasty z kurkumy na szklankę mleka.

Aby jednak złote mleko nie tylko wyjątkowo wyglądało, ale też smakowało – dodaje się do niego miód w niewielkiej ilości – ale już po podgrzaniu mleka z kurkumą i jego lekkiemu ostudzeniu, ponieważ w temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza miód traci swoje prozdrowotne właściwości.

Podsumowując, jaki jest przepis na złote mleko (na jedną porcję)?

  • Składniki to: szklanka mleka, łyżeczka kurkumy (lub płaska łyżeczka pasty z kurkumy), łyżeczka miodu, ewentualnie dodatek masła lub oleju kokosowego (dla zwiększenia kaloryczności napoju i nadania mu bardziej kremowej konsystencji).
  • Przygotowanie: mleko podgrzewamy z kurkumą/pastą i ewentualnie z tłuszczem, na niewielkim ogniu i do połączenia składników (nie gotujemy mleka). Następnie czekamy chwilę, aż lekko przestygnie, mieszamy z miodem, i gotowe!

Kiedy pić złote mleko?

Picie tego napoju zaleca się w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego, np. w okresie wzmożonego wysiłku, stresu, nauki. Także w sytuacji, gdy borykamy się z obniżoną odpornością lub z kolei wysoką podatnością na infekcje – także warto stosować złote mleko. Nie tylko zadziała ono przeciwzapalnie, ale też wzmocni aktywność komórek układu odpornościowego. W związku z tym, że mleko według Ajurwedy uznawane jest za afrodyzjak, niewykluczone, że niektóre osoby regularnie pijące złote mleko skorzystają na tej właściwości. Natomiast długofalowo picie złotego mleka może zmniejszyć ryzyko wystąpienia u Ciebie nowotworu lub innych chorób przewlekłych związanych z nadmiernym stresem oksydacyjnym w organizmie.

 

Bibliografia:

DR. K.K.HARIKRISHNAN B.A.M.S. i wsp.: THE MILK TALE IN AYURVEDA. Punarnava Ayurveda September, 2006.

Przybylska S.: Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 414-420.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Po szczepieniu nie wytworzyli przeciwciał. Problem może dotyczyć nawet 10 proc. społeczeństwa

Colostrum na odporność – czy to rzeczywiście działa?

kobieta zimą

Mroźne powietrze może ci wyjść na dobre! Po co jest mróz? Wyjaśniamy

Meteopaci to osoby chore na pogodę. Jakie są przyczyny, objawy i sposoby leczenia meteopatii?

chora na COVID-19

Koronawirus a mikrobiota. „Osoby hospitalizowane z powodu COVID-19 miały inny skład bakterii jelitowych”

koronawirus, kobieta w maseczce

Zaskakujący przypadek. Dwa zakażenia w dwa miesiące dwoma różnymi szczepami SARS-CoV-2

Czy morsowanie jest dla wszystkich i czy zawsze wychodzi na dobre? Odpowiada Anna Reguła

Czy morsowanie jest dla wszystkich i czy zawsze wychodzi na dobre? Odpowiada Anna Reguła

Rodzaje szczepionek na COVID-19: wektorowa, mRNA

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Kobieta

Stres a odporność – czego jeszcze nie wiemy o tym przedziwnym związku?

Morsowanie – wady i zalety. Czy naprawdę warto wbiec do lodowatej wody?

Zimno jest zdrowe! Nie wierzysz? Oto 5 pożytków z niskich temperatur

dygotanie z zimna

Dygoczemy z zimna, bo wychłodzony organizm próbuje się ratować. Jak mu pomóc?

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Jersinioza – objawy, leczenie i powikłania zakażenia yersinią

Choroba popromienna – przyczyny, objawy, leczenie

Po jakim czasie wykonać test na HIV od ekspozycji na zakażenie? Rodzaje testów na HIV

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

przegrzewanie organizmu

5 rzeczy, które dzieją się z twoim ciałem, gdy w zimne dni za bardzo podkręcasz ogrzewanie

„Szwedzi nie wzięli pod uwagę, że odporność stadną osiąga się stosunkowo wolno” – mówi prof. Maria Gańczak

suplementacja a odporność w czasie pandemii COVID-19

Jak wzmocnić odporność w czasie pandemii COVID-19? Farmaceutka radzi, co warto suplementować

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Najpopularniejsze

matka z dorosłą córką

„Przez całe życie była toksyczną osobą, w każdej roli: pracownika, koleżanki, siostry, córki. I toksyczną mamą” – opowiada 35-letnia Ada o swojej matce

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

żyły na nogach

Zapalenie żył – jakie objawy wskazują na stan zapalny w żyłach powierzchownych i głębokich?