Przejdź do treści

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Złote mleko (z kurkumą)
Złote mleko, czyli mleko z kurkumą i dodatkami. Skuteczny sposób na przeziębienia. Fot. iStockPhoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Złote mleko” – przepis na ten napój w podstawowej wersji składa się z mleka i dodatku kurkumy, która nadaje mu złocistej barwy. Jakie ma właściwości, kiedy warto je pić i jak przygotować najlepsze złote mleko? Przepisy i opis działania tego wyjątkowego napoju znajdziesz poniżej.

Złote mleko i Ajurweda – jaki jest ich związek?

Mleko i jego przetwory są ważnym elementem Ajurwedy – medycyny starożytnych Indii, nadal praktykowanej w wielu rejonach świata i nawet uznawanej za podstawę obecnych nauk medycznych. Według niej mleko ssaków charakteryzuje się wyjątkowymi wartościami odżywczymi, jakich nie mają inne produkty spożywcze, w tym przypisuje się mu właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne, łagodzące objawy większości chorób, w tym natury psychicznej. Uznaje się je też za najlepszy afrodyzjak. Co ciekawe, według Ajurwedy mleko zaleca się do spożywania wszystkim ludziom, a jeśli komuś nie służy – to sugeruje się im podjęcie odpowiednich kroków leczniczych w celu umożliwienia picia mleka bez dolegliwości.

Kurkuma – najzdrowszy element złotego mleka

Jak wspomniałam na początku artykułu, podstawowym dodatkiem do złotego mleka jest kurkuma – ceniona przyprawa z Azji, nadająca złotemu mleku nie tylko wyjątkową barwę, ale też prozdrowotne właściwości. Kurkuma to także ważny składnik mieszanki przyprawowej curry. Kurkuma dzięki zawartości barwnika – kurkuminy – jest nie tylko aromatycznym dodatkiem do dań, ale i produktem silnie przeciwzapalnym. Przypisuje jej się także właściwości antynowotworowe. W wielu badaniach na liniach komórkowych z nowotworami wykazano, że podawanie bezpośrednio do komórek kurkuminy lub jej ekstraktów cofało zmiany nowotworowe albo skutecznie spowalniało ich rozwój.

Toksyny w środowisku i żywności, promieniowanie ultrafioletowe, nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej – te i wiele innych czynników prowadzą do rozwoju stresu oksydacyjnego w ludzkim organizmie. Kurkuma jako źródło silnych przeciwutleniaczy (antyoksydantów) przeciwdziała wolnym rodnikom, czyli cząsteczkom generującym wspomniany stres oksydacyjny. Dzięki redukcji ich aktywności oraz ilości kurkuma wpływa więc na zmniejszenie ryzyka rozwoju większości chorób, szczególnie wspomnianych już nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego, oddechowego, nerwowego. Z kolei osoby borykające się z cukrzycą lub innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą wykorzystywać kurkumę jako związek redukujący stężenie glukozy we krwi.

żurawina

Złote mleko – przepisy

Złote mleko można przyrządzać z różnego rodzaju mleka ssaków, choć rozpowszechnienie weganizmu i wegetarianizmu spowodowało, że w wielu rejonach (mniej konserwatywnych pod względem przestrzegania Ajurwedy) akceptuje się napoje roślinne (np. z soi, kokosa, orzechów, ziaren zbóż, itp.). Najpopularniejsze mleka, na bazie których przygotowuje się napój „złote mleko”, to krowie, owcze i kozie.

Złote mleko to oczywiście także dodatek kurkumy. Można dosypać kurkumę w postaci przyprawy (1 łyżeczka na szklankę mleka) albo też można przygotować z niej pastę: mieszankę z dwóch łyżek świeżo posiekanego kłącza kurkumy i połowy łyżeczki pieprzu czarnego należy gotować z dodatkiem wody aż do jej odparowania (gdy pozostanie w garnku mieszanka przypraw o konsystencji pasty). Wówczas do złotego mleka można dodać 1 płaską łyżeczkę pasty z kurkumy na szklankę mleka.

Aby jednak złote mleko nie tylko wyjątkowo wyglądało, ale też smakowało – dodaje się do niego miód w niewielkiej ilości – ale już po podgrzaniu mleka z kurkumą i jego lekkiemu ostudzeniu, ponieważ w temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza miód traci swoje prozdrowotne właściwości.

Podsumowując, jaki jest przepis na złote mleko (na jedną porcję)?

  • Składniki to: szklanka mleka, łyżeczka kurkumy (lub płaska łyżeczka pasty z kurkumy), łyżeczka miodu, ewentualnie dodatek masła lub oleju kokosowego (dla zwiększenia kaloryczności napoju i nadania mu bardziej kremowej konsystencji).
  • Przygotowanie: mleko podgrzewamy z kurkumą/pastą i ewentualnie z tłuszczem, na niewielkim ogniu i do połączenia składników (nie gotujemy mleka). Następnie czekamy chwilę, aż lekko przestygnie, mieszamy z miodem, i gotowe!

Kiedy pić złote mleko?

Picie tego napoju zaleca się w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego, np. w okresie wzmożonego wysiłku, stresu, nauki. Także w sytuacji, gdy borykamy się z obniżoną odpornością lub z kolei wysoką podatnością na infekcje – także warto stosować złote mleko. Nie tylko zadziała ono przeciwzapalnie, ale też wzmocni aktywność komórek układu odpornościowego. W związku z tym, że mleko według Ajurwedy uznawane jest za afrodyzjak, niewykluczone, że niektóre osoby regularnie pijące złote mleko skorzystają na tej właściwości. Natomiast długofalowo picie złotego mleka może zmniejszyć ryzyko wystąpienia u ciebie nowotworu lub innych chorób przewlekłych związanych z nadmiernym stresem oksydacyjnym w organizmie.

 

Bibliografia:

DR. K.K.HARIKRISHNAN B.A.M.S. i wsp.: THE MILK TALE IN AYURVEDA. Punarnava Ayurveda September, 2006.

Przybylska S.: Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 414-420.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: